Kiiruisutaja Saskia Alusalu
Talisport
18. november 2013, 10:00

Eesti-treener: ärge pange Alusalule olümpiakohustust! (1)

Tänavu on kiiruisutaja Saskia Alusalu peaaegu igas stardis parandanud mõnda isiklikku ja Eesti rekordit, nõnda ka Salt Lake Citys MK-etapil. Üha rohkem arutletakse, kas 19aastane piiga võib jõuda juba Sotši olümpiajääle, aga tema esimene treener Väino Treiman palub pidurit tõmmata.

2002. aasta olümpiajääl läbis Saskia 3000 meetrit ajaga 4.19,61, kärpides nädal varem Calgarys näidatud tulemusest 51 sajandikku. Ent olümpianormini on maad veel üle 4,5 sekundi. Ja nii kiiretele radadele Saskia enne olümpiat enam ei satu.

«Loomulikult me soovime, et Saskia jõuaks olümpiale, aga ärge pange talle seda kohustust!» manitses Treiman meediat.

«Tundub, et pigem tal sel talvel veel Sotšisse minekut ei tule. Üks asi on olümpianorm 4.15, kuid see ei anna veel piletit. Mängudel pääseb starti teatud arv sportlasi, kohad jagatakse reitingu põhjal.»

Alusalu tõdes pärast võistlust, et riskiski rohkem kui nädal varem Kanadas. Seal oli ta läbinud ringe ühtlase tempoga ja lõpus tundus, et jõudu jäi ülegi. Nõnda võeti koos treeneriga vastu otsus USAs alustada kiiremini ja lõpus kannatada.

«Riskisin rohkem kui Calgarys ja see maksis viimasel kahel ringil valusalt kätte,» tõdes Alusalu.

«Alustasin rohkem kui sekund kiiremini. Samuti on Salt Lake Calgaryga võrreldes merepinnast tükk maad kõrgemal, seega tõusis laktaaditase natuke varem ja hingata oli raskem. Kuid olen rahul, et riskisin, ja uue rekordi üle väga õnnelik. Sain taas väga hea kogemuse. Arvan, et olen sel hooajal piisavalt arenenud ja loodan arengu jätkumist. Treener pidas Calgary sõitu tehniliselt veidi paremaks, aga ta oli uhke, et võitlesin.»

Alusalu sai kohapeal teha jääl ainult kaks treeningut. Ebameeldiva üllatuse valmistasid ka korraldajad, kes tõstsid võistluspäeva eelõhtul eestlanna stardi hommikul kella 8.40-le – algselt oli see plaanitud mitu tundi hilisemaks.

Alusalu naaseb nüüd Inzelli akadeemiasse, teeb tugevama treeningtsükli ja osaleb paari nädala pärast Berliini MK-etapil.