Hispaania jalgpallikoondis tähistab 2010. aastal võidetud MM-tiitlit.Foto: JAVIER SORIANO
Spordiblogi
19. november 2013, 09:46

Ott Järvela | Mõistus pähe ja jalgpalli MM ETV ekraanile! (29)

Käesoleva erapooliku arvamusartikli asemel võinuks siin seista ka erapooletuid arvamusi koondav uudislugu. Aga see oleks igav. Veel igavam kui suvi 2014 ilma jalgpalli MMita.

Eilses EPLis ilmunud uudis, et ERR ei leia jalgpalli MM-finaalturniiri näitamise tarbeks 600 000 eurot, kuulutas Reformierakonna äpardumist. Jutt Euroopa viie rikkama riigi sekka jõudmisest on asendunud tõdemusega, et oleme Vatikani kõrval ainuke Euroopa riik, kes ei suuda oma inimestele näidata 2014. aasta globaalseimat kultuurisündmust, milleks on jalgpalli MM-finaalturniir.

Jah, vuti MM ületab olulisuselt Sotši taliolümpiat igas mõistlikus ja mõõdetavas mastaabis. See on tagurlike ja kiunuvate vana kooli spordihärgade jaoks valus tõde. Ükski taliolümpial osalev sportlane, ei kodu- ega võõramaine, ei kõneta Eesti noorsugu Lionel Messiga võrreldaval määral. Nutke, nutke ja nutke veel. Aga see on fakt.

See ei tähenda, et Sotši olümpia asemel tuleks näidata jalgpalli MMi, vaid seda, et mõlemad on erakordselt tähtsad sündmused. ERRi sporditoimetuse juhataja Marko Kaljuveer sõnas: "Ei ole midagi loomulikumat kui jalgpalli MM rahvustelevisiooni ekraanil. Miks? Sest see koondab masse." Absoluutselt õigus.

2012. aasta suvel näidatud jalgpalli EM-finaalturniiri popimad matšid kogusid Emori uuringu järgi üle 150 000 vaataja. Seda suvel, kui telekat vaadatakse sisuliselt kaks korda vähem kui talvel. Eelmise aasta juuni kolmandal nädalal olid Eesti seitsmest vaadatumast telesaatest viis jalgpalli EM-finaalturniiri kohtumised.

Nende numbrite valguses pädeb jutt, et MMi ülekandeõiguste näol taotakse maksumaksja rahaga kinni vutihullude lõbu, sama palju kui teooria, et kiirabi on infarkti- ja insuldipatsientide erahuvi, mida riik ülal pidama ei peaks.

Kui jalgpallimatše vaatab iga üheksas Eesti elanik, siis ei ole tegu eralõbu, vaid üldhuviga, mille rahuldamiseks meil avalik-õiguslik ringhääling üleüldse eksisteerib. ERR on kohustatud jalgpalli MMi näidama.

Süüdlast otsides võib hämada ja keerutada, aga kui olla vahelduseks otsekohene ja aus, siis: ohu eest, et MM võib jääda nägemata, vastutab ERRi eelarve eest vastutav vabariigi valitsus. Nimeliselt kultuuriminister Rein "29 häält" Lang (tema haldusalasse kuulub ERR) ja rahandusminister Jürgen Ligi. Samuti nende mõlema ülemus Andrus Ansip. Ühe sõnaga öeldes: Reformierakond.

Oravate õnneks on võimalik räme möödalaskmine parandada. Tuleb lihtsalt leida 600 000 eurot kuu aega vältava ja üleilmset tähtsust omava kultuurisündmuse jaoks. Meenutagem, et selle raha eest näidatakse 64 jalgpallimängu, mis koos stuudiotega hõlmavad eetri umbes 140 tunniks. Ühe tunni hind jääks 4300 euro kanti. Odav.

Samas ei saa välistada, et valitsuspartei huvi ongi muuta jalgpalli MM relvaks poliitlahingus. Nagu eile ilmnes, näeb ERRi juhatuse esimehe Margus Allikmaa praegune lahingplaan ette MMi ülekandeõiguste müümist kas Kanal 2-le, TV3-le või Tallinna TV-le. Just sellest viimasest rääkides oli õhus enim elevust.

Kui realiseerub Tallinna TV variant, mängiks Reformierakond Keskerakonna propagandakanalile sülle võimsa trumbi, sest jalgpalli MM kingiks Tallinna TV-le seniolematult suure auditooriumi. Hinna ja kvaliteedi suhte osas ületaks säherdune reklaam kõik Edgar Savisaare & Co seaduslikkuse piiri peal kõikunud manöövrid.

Ning ei oleks mitte ainult seaduslik, vaid röögatult populaarne. Aga äkki just seda suurem plaan ette näebki? Arvestades, kuivõrd vakka on Keskerakond viimase nädala jooksul kultuurileht Sirbi teemadel olnud, võib Reformi ja Keski valitsuskoalitsioon olla vaid nädalate küsimus...

***

Olgu lood riigi valitsemisega ükskõik kui halvasti, aga jalgpalli MM peab ikkagi jääma ETV-sse. Üks väga tähtis põhjus on ERRi eesrindlik neti- ja nutiplatvorm. ETV ja ETV2 mängivad (erinevalt teistest Eesti telekanalitest) nutitelefonis ja tahvelarvutis ka metsas kännu otsas või poesabas. 2012. aasta EMi ajal säherdusi MMi jälgimise võimalusi kasutanute hulk kasvab IT-progressi rusikareegli kohaselt pigem kordades.

Mõistus pähe ja jalgpalli MM ETV ekraanile. Nii telekas, telefonis kui ka arvutis!