«Karmid alad tõmbavad mind enda poole. Samas pole seal nii, et lähed kohale ja keegi hakkab sulle sisse taguma – tuleb ikka mõistusega teha!» Karateka Tanel Paabo räägib harrastusest – reegliteta puurivõitlusest.Foto: ARNO SAAR
Sport | Muud alad
20. november 2013, 07:00

17aastase Tanel Paabo auhinnakogus on juunioride MMi pronks ja EMi kuld

Eesti karate tulevikulootus, kes pani Kuusalu kurikaelad paika (22)

Kui äsja Hispaanias juunioride MMil kumites pronksmedali võitnud karateka Tanel Paabo olnuks pehme poiss, oleks ta praegu võib-olla Kuusalu pätt. Mitmed tema koolikaaslased tõmbasid suitsu, hulkusid halbade kavatsustega ja ahvatlesid Paabot samale teele.

«Ma olin toona üks väheseid poisse, kes käis trennis,» meenutab 17aastane Paabo sporditee algust kodukandis.

«Meil oli noori, kes jõlkusid ringi, jõid ja suitsetasid. Need klassivennad küsisid, miks ma nende pundis pole.

Minulgi tekkisid seetõttu probleemid, esines ka kiusamist ja mõnitamist,» jätkab Paabo arutelu.

«Aga et mul olid juba karateoskused olemas, panin end maksma. Siis mõisteti, et minuga pole mõtet tüli norida.»

Karm hobi šokeeris tulevikumehe ema

Praegu ei ihka enam keegi 196 sentimeetri pikkuse ja 90kilose raskekaallasega naljalt ilkuda. Muide, kord nädalas harrastab ta reegliteta puurivõitlust.

«See annab natuke enesekindlust ja on huvitav,» ütleb Paabo.

«Kõige karmim sport, kuid karmid alad tõmbavad mind enda poole. Samas pole seal nii, et lähed kohale ja keegi hakkab sulle sisse taguma – tuleb ikka mõistusega teha!»

Ent Paabo emale, kes mängis kooli ajal korvpalli ja tegeles kergejõustikuga, mõjus uudis poja harrastusest šokeerivalt. «Kui emale puurivõitlusest rääkisin, ei suutnud ta mind mõista. Ta küsis, kas katus sõidab,» avaldab Paabo muigamisi.

Ometi on Eesti lootustandvaim karateka olnud maast madalast sõnakuulelik poiss. «Murdeiga möödus mul vaikselt, vanematele ma igatahes vastu ei haukunud,» lausub ta siiralt.

Spordirajale astus Paabo jalgratturina heale tasemele jõudnud isa Aini innustusel. «Otsest sundi küll ei olnud, ma ise tahtsin millegagi tegelda,» kinnitab ta.

Enne karatega sinasõbraks saamist mängis Paabo nii jalg-, korv- kui ka võrkpalli. Vutist rääkides löövad tema silmad särama nagu prožektorid. «Ma jumaldan jalgpalli!» hüüatab Paabo.

«Kui ilmad aprillis soojaks lähevad, käin alla 21aastaste koondise poistega mängimas.»

Treenimise huvides õppis vene keelt

Karatetrenni jõudis Paabo puhtjuhuslikult. «Mul tekkis korvpallitreeneriga konflikt,» märgib ta.

«Aga olin laps, kes ei tahtnud kodus istuda. Karatest polnud mul aimugi. Teadsin vaid, et see on mingi võitluskunst.»

Tulevasel trumpalal tõusis Paabo kiiresti laineharjale. Pärast pooleaastast harjutamist saatis juhendaja ta rahvusvahelisele võistlusele, kus õnnestus saada neljas koht. Paraku tekkis pärast kaht trenniaastat kriis.

Paabole ei meeldinud, et treener sundis teda iga hinna eest võistlema kergemas kaalukategoorias, selleks tuli olla näljapajukil. «Toona ütlesin isale, et prooviks hoopis tema ala – jalgrattasõitu. Kuid isa leidis mulle uue karatetreeneri ja klubi.»

Esmatutvus SK Budo ja treener Aleksandr Zõkoviga mõjus Paabole külma dušina. «Ehmatasin ära, ma ei osanud sõnagi vene keelt. Aga kahe aastaga sain keele selgeks ja pole valikut kahetsenud.»

Zõkovist räägib Paabo ülivõrdes. «Meil on suurepärane koostöö. See on nagu perevärk, usaldame teineteist täielikult. Ta on ülihea inimene ja väga hea treener,» sõnab Paabo.

Rahasüst poliitik Kristiina Ojulandilt

Neli aastat sõitis Paabo pärast kooli Kuusalust Tallinna treenima ja õhtul tagasi koju – iga päev kokku 100 kilomeetrit. «Õppima sain hakata kaheksa–üheksa paiku, kuid põhikooli lõpetasin neljade ja viitega.»

Nüüd õpib Paabo Tallinnas Audentese spordigümnaasiumis. Suurema läbimurde sooritas ta mullu, kui triumfeeris Bakuus kadettide EMil. Tema auhinnakapis on ka kaks MK-sarja üldvõitja karikat ja hiljuti Hispaanias lõppenud juunioride MMi pronks kumites.

«Kui esimest korda maailmakarika võitsin, siis arvati, et joppas,» ütleb Paabo naerdes.

«Tänavu tõestasin, et see polnud juhus – võitsin teist korda. Ja kui sain MMil pronksi, olid emotsioonid laes.»

Huvitav fakt: Paabot toetab poliitik Kristiina Ojuland, kes on tasunud tulevikulootuse lennupiletite eest. «Paljud poliitikud mulle ausalt öeldes ei meeldi, kuid Kristiina on teistsugune,» räägib karateka, keda abistavad teel tippu ka AS Eesti Eine ja AS Hydroscand.

Järgmise aasta augustis lõpeb Paabol juuniorideiga ja algavad meesteklassi lahingud. «Seal on väga tugev liiga,» arutleb ta.

«Võistlused toimuvad üle maailma ja parimatele makstakse ka auhinnaraha. Elu läheb huvitavamaks, samas on vastas maailma tipud.»

Tanel Paabo

Sündinud: 04.08.1996 Keilas. Saavutusi karates: 2012. aastal Euroopa kadettide meister, 2013. aastal juunioride MMi pronks, MK-sarja üldvõit 2012 ja 2013. Treener: Aleksandr Zõkov. Klubi: SK Budo. Haridustee: Lõpetas Kuusalu põhikooli ja õpib Tallinnas Audentese spordigümnaasiumis.