Erich TeigamägiFoto: TAIRO LUTTER
Sport | Muud alad
20. november 2013, 10:00

Minister Partsi jäik hoiak kummastab spordirahvast – kas Eesti riik vaenab Eesti sporti? (26)

Üleeile tühistas riigiettevõtte Tallinna Sadam nõukogu oktoobri lõpus heaks kiidetud sponsortaotlused. Erinevad spordialaliidud jäid seetõttu ilma kokku 250 000 eurost, mis liikunuks neile läbi Eesti Olümpiakomitee. Spordirahvast paneb riigi spordivaenulik otsus kummastama.

Otsuse taga on majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, kes teatas üleeilses «Aktuaalses kaameras»: «Igasugune sponsorlus peab tulenevalt seadusest olema ettevõtte huvides. Ei saa välistada, et spordi toetamine on ettevõtte huvides, aga praegu on meil tugevaid kahtlusi. See 16 aastat toimunud sponsorlus on kõike muud, kui vastamine hea äriühingu juhtimise tavale.»

Tallinna Sadam on tõesti 16 aastat Eesti sporti tugevalt toetanud. Riigiettevõtted toetavad sporti ka kõigis meie naaberriikides – Lätis, Leedus, Poolas, Soomes, Rootsis. Valgevenest ja Venemaast rääkimata, aga nende mittedemokraatlikku iseloomu arvestades pole vast tegu asjakohaste näidetega.

Tõsi on ka see, et olukord, kus Tallinna Sadama nõukogu (sponsorsumma eraldaja) esimees on Eesti Olümpiakomitee (sponsorsumma alaliitudele vahendaja) president Neinar Seli, ei jäta kõige paremat muljet. Aga kannatajaks pole mitte EOK aparaat, vaid tema liikmed. Loodetud toetussummast jäid teiste seas ilma jahtklubide liit, suusaliit ja kergejõustikuliit.

Viimase president Erich Teigamägi ei vaata otsust pelgalt oma juhitava alaliidu mätta, vaid terve Eesti spordipüramiidi otsast: «Kergejõustikuliit on ikkagi suur alaliit, kes otsib toetajaid mitmest kohast ning ühe sellise tagasilöögi kannatame välja. Aga minu suurem mure on, et Eesti vabariik on läbi valitsuse esindaja andnud Eesti spordile selge vihje, et ei noorte-, harrastus- ega tippsporti kasumeid teenivate riigiettevõtete kaudu toetada ei kavatseta. See näitab suhtumist sporti. Mind huvitab, kas see on ka terve valitsuse seisukoht?»

Suusaliidu peasekretär Jaak Mae tõdes, et Tallinna Sadamalt loodeti toetust Sotši olümpia eelseks laagriks. «Eks ma otsin ja töötan edasi. Olümpia-eelset laagrit või MK-sarjades võistlemist järgmise poolteise kuu jooksul ei saa maha kraapida. Siis poleks ju nelja aasta tööl üldse mõtet,» sõnas Mae.

«Aga eks märtsi ja aprilli osas tuleb vist muudatusi teha.»

Jahtklubide liidu jaoks on olukord eriti ebameeldiv, sest Tallinna Sadama toetus oli planeeritud käimasoleva aasta eelarvesse. «Esitasime taotluse aasta alguses ja saime tagasisidet, et süsteem tehakse ringi ja seetõttu kinnitamine viibib. Kui nüüd raha ei tulegi, on pauk meie jaoks ikka päris suur. Tallinna Sadam on seni olnud meie kõige suurem toetaja. Siiani oleme tänavusi tegevusi finantseerinud kogutud reservi arvelt, aga see on nüüd üpris õhukeseks kulunud,» rääkis peasekretär Ott Kallas.

Sarnaselt kõigile muudele tühistamisotsuse ohvriks langenud alaliitudele peab ka jahtklubide liit uues olukorras oluliselt korrigeerima 2014. aasta plaane. «Tippsportlaste ettevalmistus tiitlivõistlusteks kannatab oluliselt,» märkis Kallas.