Foto: TAIRO LUTTER
Talisport
22. november 2013, 07:00

Kadri Lehtla pürib Sotši olümpiamängudel esikümnesse (1)

Eesti edukaim naislaskesuusataja Kadri Lehtla on lati seadnud kõrgele – Sotši olümpial pürib ta esikümnesse.

Kui mullu oli Lehtla mitu korda haige ja hemoglobiininäit langes alla 120, mis lõi ohutuled vilkuma, siis praegu tunneb ta end hästi. «Ei muretse millegi pärast,» ütles eile Östersundis MK-etapiks valmistunud sportlane enesekindlalt.

Tavapäraselt timmis Lehtla vormi iseseisvalt, suusatreeningutel abistas Jaanus Teppan. Itaalias, Austrias ja Bulgaarias mäestikulaagrites käinud piiga sai vajaliku töö tehtud.

Teised naised asetavad eesmärgid Lehtlast madalamale. 2012. aastal jälitussõidus noorte maailmameistriks kroonitud Grete Gaim pole suutnud järgmist sammu astuda ja MK-sarjas on ta kõrgeim koht 46.

«Pikka aega ei osanud ennast kuulata ega julgenud puhata. Tulemuseks polnud mitte ületreening, aga tulid terviseprobleemid. Nüüd tunnen end palju paremini,» oli 20aastane Gaim optimistlik.

Tippvormi sihib ta pärast olümpiat toimuvaks juunioride MMiks, aga ka Šotsi on Gaimile tähtis. «Tahan seal naiste arvestuses välja sõita senise kõrgeima koha. Kiirus võimaldab paremaid tulemusi, aga ei tea, kas suusad ka.»

2011. aastal karjääri ainsad kolm MK-punkti teeninud Kristel Viigipuul ebaõnnestus eelmine hooaeg täielikult, parimaks tulemuseks jäi 76. koht Östersundi sprindis. «Võtan päeva korraga. Kui vaadata kontrollvõistlusi, siis olen kiirem. Aga punktidele tulin ikkagi tänu heale laskmisele.»

23aastase Viigipuu sõnul on tal võrreldes eelmise hooajaga, kui lasketäpsus oli vaid 72 protsenti, suur varu. «Mul vahetus relv, ei jõudnud kohaneda. Nüüd olen asjatundjatega nõu pidanud ja relvaga rohkem tööd teinud.»

MK-sarjas parimal juhul 44. koha saanud Darja Jurlova (21) rõhutas oma esituste parandamises psühholoogia tähtsust.

«Ei tohi tiiru minnes karta. Viimasel hooajal läks esimene võistlus kohe halvasti, teatesõidus tegin kaks trahviringi, mis tekitas ebakindluse terveks aastaks,» ütles Jurlova.