Meelis RoobaFoto: ARNO SAAR
Jalgpall
28. november 2013, 07:00

OH SA POISS! Paide peatreener stažeeris Lyoni Olympique’is! (3)

Jalgpalli Eesti meistriliigas kolm aastat järjest amatöörklubidest parima koha saavutanud Paide Linnameeskonna peatreeneril Meelis Roobal avanes võimalus nädalaseks stažeerimiseks Prantsusmaa tippklubis Lyoni Olympique. Rooba räägib saadud kogemustest ülivõrdes.

«Põhieesmärk oli näha, kuidas asjad täielikul tipptasemel käivad. Tippklubid on võimalikult heade treeningmeetodite väljatöötamisele ju raha kulutanud ning päris igaühele neid näidata ei tihata. Seega võib öelda, et ideid sain, aga välja neid lobisema ei hakka. Eks näis, mida ja kuidas suudan enda juhitava meeskonna hüvanguks ära kasutada,» räägib tutvuse kaudu 8päevasele visiidiõiguse pälvinud Rooba.

Lyoni Olympique on 7kordne Prantsusmaa meister (NB! Kõik tiitlid võideti järjest, vahemikus 2002-08!), kes jõudis 2010. aasta kevadel Meistrite liiga poolfinaali.

Klubi on tuntud kui tõhus talentide arendaja – just Lyonis sirgusid tippmängijateks näiteks Michael Essien, Juninho Pernambucano, Eric Abidal ja Karim Benzema. Hetkel ehitatakse klubile 58 000 pealtvaatajat mahutavat uut staadioni, mis maksab 250 miljonit eurot.

Lyoni kontrast Paidega on ilmne. Meelis Rooba juhendatav meeskond koosneb ainult amatöörmängijatest – leiba teenivad mehed tööga, mis ei ole jalgpallimäng. Sellele tõigale vaatamata lõpetas Eesti meistriliiga tunamullu ja mullu kuuenda ja tänavu viienda kohaga. Lõppenud hooajal suudeti Narva Transi näol esimest korda seljataha jätta täisprofimeeskond.

«2014. aastaks võtame Paidesse palgale abitreeneri, et treeningprotsess intensiivsemaks muuta. Kuna meie trenniaeg on väga väärtuslik – mängijatel pole võimalik teha üle ühe trenni päevas –, peame seda jalgpallurite arendamiseks võimalikult targalt ära kasutama,» selgitas Rooba.

Lyoni põhimeeskonna treeningud jätsid vahemikus 1996-2004 Eesti koondist 50 mängus esindanud Roobale võimsa mulje: «Tempo ja mõtlemise kiirus on vägevad. Ning kui õnnestuks kuidagi Eestisse üle tuua see, kuidas kõik mängijad ka trennis igal hetkel endast viimast annavad. Muud võimalust Lyonis ei ole, sest konkurents on nii suur!»