Blogid
28. november 2013, 07:25

Tänitamist tänupühadest (5)

Meil on üks eakas sugulane, kes iga-aastase sihikindlusega küsib, et kuidas siis minu vanemad ka Thanksgiving püha tähistavad. Igal aastal selgitan kannatlikult, et neil Eestis ei ole sihukest tänupüha. Jõulud on, ja Lihavõttepühad on, aga Thanksgiving´ut teps mitte. Mille peale mu abikaasa tavaliselt lisab, et kui ka oleks, siis minu vanemad seda ei tähistaks, sest eestlased oleks selles kontekstis indiaanlased, kellel sissetungijate poolt nahk üle kõrvade tõmmati.

Ameerikas tähistatakse siiani ka Kolumbuse päeva oktoobris, kuna just siis olevat ta 1492-l aastal Ameerika ´´avastanud´´, kuigi viikingid tegid siiakanti regulaarseid ekskursioone juba ammu enne seda. Kolumbusest on muidugi eriti sillas kohalikud itaalia immigrandid ega nõustu sellest pühast loobuma. Nagu teada, meeldib mulle asju nimetada nende õigete nimedega ja teeksin ettepaneku ümber ristida ´´Ameerika avastamise päev´´ hoopis nii: ´´Päev, mil indiaanlased leidsid Atlandi ookeanil ära eksinud Kolumbuse´´. Ja nagu ilus legend siis jutustab, mõnda aega hiljem, kui Ameerikasse hakkas saabuma valgeid eurooplaseid ja nad ümberasumisega kohanedes raskustesse sattusid, tulid sõbralikud indiaanlased ja õpetasid kuidas maisi kasvatada. Tänutäheks peeti siis koos maha üks vägev süldikas ja lõikuspidu. Krõbistati maisi süüa ja kalkunit ja oravaid ja mis aga ette juhtus ja patta panna kõlbas. Muude kingituste hulgas said indiaanlased sisse rännanute käest ka näiteks gripipisikuid , mis suure osa neist niuhti maha niitis.  Sellise väga pealiskaudse Ameerika koloniaal-ajaloo sketshiga tahaksin juhtida armsa lugeja tähelepanu hetkel Eestis toimuva multikulti poleemika peale.

Minu kuldne reegel on läbi elu olnud see, et teemadel, mil mul laialdased teadmised või isiklik kogemus puudub, ma sõna ei võta. Nii kummastab mind paljude Eesti noorte multikulti ekstaas, kes hea meelega päästaks piirid valla kõigile karvastele ja sulelistele. Silmade säramas ja palged õhetamas sädistatakse, kui vahva New York on ja miks ei võiks Maarjamaast midagi sarnast saada. Et mis selles siis paha on. Hoopis jõle lahe oleks, on ju. Hipidipi liberaalide multikulti elamus koosneb eksootilistest butiikidest, etnilistest restoranidest ja põnevast muusikast, nii nagu seda pinnapealselt New Yorgis, Pariisis või Londonis kaifida võib. Neis linnades olen isegi mõnusat atmosfääri nautinud. Tallinnat siiski New Yorgiga võrrelda ei saa. Üks on suurlinn, mida asustasid enam-vähem sama-aegselt suured immigrantide hordid Itaaliast, Iirimaalt, ja Ida Euroopast. Suures multikulti õhinas ei panegi eestlased tähele, et oleme indiaanlased omal maal ja valmis paari sädeleva klaaspärli eest isamaa maha müüma. Mine tea, ehk mõne aasta pärast hakkavad sisserändajad Eestis tõesti Tänupüha pidama, Halloween juba on üle võetud.