MEIE MEES: Andrus Veerpalu suusatas eile Ruka staadionil Kasahstani dressis.Foto: STANISLAV MOŠKOV
Talisport
29. november 2013, 07:00

Kuusamo lennujaamas tervitas karu, suusastaadionil Veerpalu (5)

Murdmaasuusatamise, kahevõistluse ja suusahüpete MK-etapil Kuusamos tervitas saabujaid juba lennukitrapi juures karu, Ruka suusastaadionil torkas esimesena silma kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu.

Nii hullud need soomlased muidugi ka ei ole, et nad saadaks lennuväljale kahemeetrise päriskaru, kuid üks pikemat kasvu mees oli tõetruu karukostüümi vabatahtlikult selga tõmmanud ja lehvitas saabujatele väikse lipuga.

Kui eestlaste leeris mürakas pruunkaru erilist elevust ei tekitanud, siis Helsingi kaudu Kuusamosse saabunud jaapanlased kiljusid sõna otseses mõttes vaimustusest, viskasid käsipagasi lumele ja hakkasid maskotiga patsi lööma ning lõpuks tegid mälestuseks mitu ühispilti.

Alaveri Mercedes ootas lennujaamas

Juba lennujaamas sai taas kinnitust tuntud tõsiasi, et treener Mati Alaver mõtleb igal võimalusel sportlaste heaolule. Nimelt oli ta saatnud koondise füsioterapeudi Ergo Leibaku oma Mercedesega sprinter Piret Pormeistrit eestlaste majutuskohta sõidutama.

Sedapuhku pääsesid mugavustsooni ka Õhtulehe ajakirjanik ja fotograaf ning Postimehe ajakirjanik. Tuleb Alaverile tänulik olla, sest vastasel juhul jõudnuksime lennujaamast linnulennul 25 kilomeetri kaugusel asuvale suusastaadionile alles siis, kui sportlaste ametlik treening olnuks lõppenud.

Nüüd saabusime sinna hetkel, kui viimased visad mehed just treeningut lõpetasid. Nende hulgast paistis kohe silma kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu, kes testis Kasahstani ässa Aleksei Poltoranini suuski.

Ruka keskusest kümne minuti autosõidu kaugusel elavad Eesti sportlased olid harjutamise lõpetanud. Nad läksid sööma ja puhkasid täna hommikul algavaks kolmepäevaseks Kuusamo tuuriks.

Mullu MMil seitsmenda koha saanud Aivar Rehemaa ihkab siin vormist maksimumi välja pigistada. «Enne esimest võistlust on alati raske öelda, mis seisus oled,» rääkis ta.

«Kuid halvas vormis ma pole. Kindlasti ei stardi eesmärgiga saada tubli 45. koht.»

Esmaspäeval oli Rehemaal Olosel kontrolltreening, kus ta läbis 12 kilomeetrit. «Kahjuks polnud kellegagi võistelda. Võistlesin iseendaga, see õnnestus hästi, pulsi sain korralikult üles,» lausus 31aastane sportlane muigamisi.

Eile tegi Rehemaa treeningul mõne kiirema liigutuse klassikasprindi huvides. «Et mitte päris puujalg olla, viimastel aastatel olen sprindis vähe võistelnud,» meenutas Anatoli Šmiguni õpilane.

Rehemaa märkis, et füsioterapeudi arvates on tema lihased võistluste eel paremaks muutunud. «Muidu olen Ergol kõige probleemsem klient,» avaldas otepäälane.

Eesti tulevikulootustest üritab Kuusamo MK-etapil lippu kõrgel hoida Karel Tammjärv. «Esmaspäeval tegin ühe kiirema trenni, minekut oli küll,» arutles Alaveri õpilane eile.

«Kui homme on kõvem jälg kui täna, siis sõidan kindlasti hästi. Tunnen, et vajalik töö on korralikult tehtud.»