Kail Piho jäljendab vend Matsi kätele toetudes suusahüpete äratõuget. Han Henrik vaatab kõrvalt ja ootab oma korda.Foto: STANISLAV MOŠKOV
Talisport
29. november 2013, 07:00

Täna Soomes Kuusamos algavaks kahevõistluse MK-etapiks valmistunud Kail ja Han Hendrik Piho  treenisid jõusaalis vend Matsi juhendamisel

TUBANE TALISPORT: Kuidas vennad Pihod talvises Kuusamos keha üles äratasid (1)

Neljapäeval sajab Rukal kergelt lund. Eesti kahevõistluskoondise esinumber Kail Piho ja tema vend, juunioride MMi pronks Han Hendrik lähevad enne MK-sarja avavõistlust jõusaali harjutama. «Tuleb keha üles äratada, aga mitte ära väsitada,» ütleb sportlaste treenerist vend Mats.

Han Hendrik sõidab treeningu alguses pukijalgrattaga ja Kail tõmbab ergomeetrit. Mõlemad noored spordimehed on heatujulised.

Järgnevad harjutused topispalliga. Mats selgitab vendadele, kuidas on mõistlikum tegutseda.

«Teeme üla- ja alakeha natuke soojaks, siis alustame jõutreeningut,» lausub suve teisest poolest tuleva kevadeni vendadega igal võimalusel laagrites ning võistlustel kaasas käiv Mats, kes on lõpetanud Tartu ülikooli kehakultuuriteaduskonna.

Han Henrik otsib õiget hüppetehnikat

Kui Kail hakkab suusahüppe äratõuget jäljendama, kiikab Han Hendrik korraks jõusaali lakke ja küsib: ega sa pead ära löö? «Ei,» vastab Kail, kuid pärast esimest sooritust, kui ta maandub Matsi sirgetel kätel, ei jää laest siiski palju puudu.

Järgnevad lõuatõmbamine, siis on kehale paigaldatud lisaraskus, ja kangiga kükkimine ning mitmed muud harjutused. See kõik, mis võib kõrvaltvaatajale tunduda piinarikas, aitab Kailil ja Han Hendrikul olla võistlusel teravas hoos.

«Sügisene töövõimetest oli elu parim,» arutleb Kail.

«Ka hüppevõimetestil püstitasin isikliku rekordi. Eeldus karjääri parimaks talveks on olemas, aga näis, kuidas siin läheb. Kui esimene võistlus kõige paremini ei õnnestu, siis ei tohi rabistama hakata. Peab treeninguid korrigeerima ja rahulikult jätkama.»

Han Hendrik märgib, et tema üldkehaline ettevalmistus on sujunud hiilgavalt, ent hüppemäel võib tehnilise ebakindluse tõttu esialgu probleeme tekkida.

Kail: tervis on hea, paremat ei tahagi

«Rovaniemi 90 meetri mäel muutusin juba päris heaks, kuid suurest Ruka mäest ei ole jõud veel üle käinud,» tunnistab ta.

«Aga ma ei viska püssi põõsasse, võistlustel saan kindlasti mäega paremini sõbraks. Mul oli ka eelmisel aastal siin probleeme, kuid edasi läks hästi. Järgmistel MK-etappidel on uued mäed, mis sobivad mulle paremini.»

Mats lisab: «Ruka mägi on hooaja alguseks raske pähkel. Ausalt öeldes loodan rohkem Kailile.»

7. veebruaril Sotši olümpiamängudega kulmineeruvast hooajast laiemalt rääkides toob Mats siiralt välja vendade plussid ja miinused.

«Kui tehnika hüppemäel toimib, võib Kail tavapärasest kümme kohta eespool olla,» mõtiskleb Mats.

«Suve ja sügise põhjal on Han murdmaal Kailile ühe sammu lähemale jõudnud, eks võistlus näita seda täpsemalt. Kehaline võimsus lubaks Hanul juba praegu kaugele hüpata, aga tehnikat tuleb veel järele aidata.»

Mats nimetab oma pärusmaaks suusahüppeid, suusatamine on treener Kalmer Trammi rida. «Mulle meeldib, et poisid oskavad ise õigel ajal mõlemal alal pidurit tõmmata,» avaldab Mats.

«Kahe ala kokkupanek õnnestub neil hästi.»

Kaili sõnul on tiimi koostöö suurepäraselt klappinud. «Kalmeriga suhtleme rohkem Skype’i vahendusel, kuid Matsi ja Hanuga arutame treeninguid iga päev,» ütleb ta.

Novembri alguses timmisid Pihod kaks nädalat vormi Itaalias, kus harjutas ka Norra staar Håvard Klemetsen, enne Kuusamo MK-etappi olid vennad Soomes. «Tervis on praegu väga hea, paremat ei oska tahtagi,» rõhutab Kail.

«Suvel ei õnnestunud kõik nii, nagu ma soovisin. Praegu on võistlustahe väga suur.»

Kui me fotograaf Stanislav Moškoviga Pihode treeningult lahkume, surume mõlemal tippupürgijal kätt ning soovime neile tuult tiibadesse.

«Petter Northugi (Norra suusaäss – toim) ei tee, kätlemisest pole ma olümpiahooajal loobunud,» räägib Han Hendrik muigamisi. Ent ta lisab tõsiselt: «Rahvarohketes kohtades tuleb sellegipoolest ettevaatlik olla.»