KAS VIIMANE MÄRK TULEB MAHA?: Eile õnnestus Kadri Lehtlal laskmine ideaalselt, kehv sõiduvorm ei lubanud tal siiski esikümnesse pääseda.Foto: TAIRO LUTTER
Talisport
29. november 2013, 10:00

Kadri Lehtla alustas olümpiahooaega elu parima tulemusega MK-sarjas

Kadri Lehtla - maailma parim laskja! (1)

Kadri Lehtla näitas laskesuusatamise MK-sarja esimesel etapil Östersundis, et tema esikümnelootused Sotši olümpiaks pole laest võetud. Vähemalt laskmise puhul, sest 15 km distantsi neli tiiru läbis ta ainukesena puhtalt ja see aitas ta karjääri parimale 15. kohale.

«Null möödalasku ei olnud üllatav, ükskord pidi see tulema ja tahaks loota, et tuleb veel,» rääkis 28aastane Lehtla.

Hoopis teine lugu on sõidukiirusega, sest rajal näitas ta alles 79. aega ja kaotas kiireimat minekut näidanud Darja Domratšovale ligi viis ja pool minutit. Kokkuvõttes jäi ta kaks märki üles jätnud võitjale Gabriela Soukalovale alla 1.52,2.

Seega tunnistas Lehtla, et kogu võistlusega ei saanud ta siiski rahule jääda. «Sõit oli ikkagi kehv. Aga põhivormi ajastan olümpiaks ja treeningmeetod on selline, mille järgi ma ei saagi veel sajaprotsendilises vormis olla,» selgitas Lehtla, kelle senine parim koht oli olnud 18.

Eelmisel hooajal alustas Lehtla samuti hästi, kui tuli samas kohas ja samal distantsil 22. kohale. Siis hakkasid teda kimbutama mitmed haigused ja ülejäänud võistlused loodetud tulemusi ei toonud.

MK-sarjas tegi elu võistluse ka 2012. aasta noorte maailmameister Grete Gaim, kes lasi mööda vaid ühe märgi ja teenis 39. koha eest kaks maailmakarikapunkti. «Teadsin, et tuulistes oludes võib hea laskmise puhul normaalse koha saada,» sõnas ta.

Kui lähedal oli «Lehtla tegemine»? «Arvan, et ainus möödalask polnud märgist üldse kaugel. Uskusin, et läheb pihta ja ei tundnud küll, et oleks relva ära tõmmanud.» Gaim tegutses tiirus tõesti suurepäraselt, sest puhas laskmisaeg oli tal võistlejatest 13.

Niigi ennast üsna kiireks laskjaks pidav neiu ütles, et sellist tempot pole ta ilmselt varem suutnud näidata.

Rada ei sobinud

Mõlemad tunnistasid, et Östersundi olud ei sobinud neile. «Rada oli kehva libisemisega, sest raske lumi oli peale tulnud,» kurtis eesotsas startinud Lehtla. 77ndana rajale pääsenud Gaimi sõitmise ajaks oli rada jäässe läinud ja eestlannal tekkis laskumistel probleeme.

«Õnneks ei kukkunud, aga tõesti raske. Ka eelnevatel aastatel olen laskumistega hädas olnud.»

Ka Gaimi suurimaks mureks on sõidukiirus ja selles arvestuses oli ta 97 lõpetanu hulgas alles 94. «Hoidsin alguses tagasi ka, sest kui kolmandal ringil kangi saad, siis pole lõpp kõige meeldivam. Pigem ikka hea tundega lõpuni tulla,» rääkis ta.

Kui sarnaselt kolmapäevale tugeva tuule pärast võistlust edasi ei lükata, siis stardivad nii Lehtla kui Gaim täna sprindidistantsil. «Eile (kolmapäeval – toim) oli täielik torm, täna oli juba 10 sentimeetrit lund maas. Ei tea, mis juhtuma hakkab, sest oleme mägedes ja olud muutuvad väga kiiresti,» muljetas Gaim.

***

Elu parima tulemuse tegi ka Daniil Steptšenko, kes sai meeste 20 km tavadistantsil 35. koha. Neljal lasul eksinud Steptšenko kaotas võitjale Martin Fourcade’ile ligi kuue minutiga.