Suvel krooniti Nikolai Novosjolov teist korda maailmameistriks. Foto: AFP/Scanpix
Vehklemine
29. november 2013, 10:00

Nikolai Novosjolov kaitseb Pariisis tiitlit (ja kella) (4)

Pühapäeval kuuendat korda Pariisis toimuvale vehklejate aastalõputurniirile Tissot Masters kutsutakse kaheksa maailma parimat meesvehklejat. Muidugi on nende seas ka tiitlikaitsja ja kahekordne (ning valitsev) maailmameister Nikolai Novosjolov.

Vastaste nimekiri on võimas – kohal on nii Londoni olümpiavõitja ja maailma edetabelijuht Ruben Limardo Gascon (Venetsueela), kahekordne Euroopa meister Jörg Fiedler (Saksamaa) kui ka tänavune Euroopa meister Ivan Trevejo (Prantsusmaa).

«Ühtegi võistlust ei saa võtta tšillilt, sest see pole ju koosviibimine sõpradega. Üks vastane on kõvem kui teine,» rääkis eelmisel aastal võitnud Novosjolov.

«Kuid eks ta natuke teist formaati võistlus ikka ole.»

Mainekas võistlus kestab kõigest kaks ja pool tundi. Veerandfinaalis on Novosjolovi vastaseks Pekingi olümpia meeskonnavõistluse kuld Ulrich Robeiri (Prantsusmaa). Väike paus, ning siis juba loodetavasti poolfinaal ja finaal.

Nüansid võivad aga muutuda. Nimelt toimub Pariisis Rahvusvahelise Vehklemisliidu (FIE) kongress, kus arutatakse võimalikke reeglimuudatusi, mis võivad mõjutada ka Pariisi võistlust.

«Üks kavapunktidest on vehklemisaja lühendamine kolmelt minutilt kahele, kuid ma ei tea, kas see läheb käiku ja kui nii juhtub, kas see toimub juba Pariisis,» rääkis Novosjolov. Uued reeglid tahetakse kindlasti juurutada Rio de Janeiro olümpiamängudeks.

Kuu aega tagasi näitas Novo-sjolov peaaegu samas konkurentsis hiilgevormi, kui võitis Peterburis toimunud võitluskunstide maailmamängudel kulla. «Ei oska öelda, mis vormis ma praegu olen,» ei hakka kahekordne maailmameister suuri veksleid välja käima. «Uus võistlus on ikkagi uus võistlus. Küll aga on Pariisis hea vaadata, kuhu on jõudnud konkurendid. Huvitav võrdlusmoment enne jõule.»

Kõik võistlusel osalejad saavad rahalise auhinna – esikoht 10 000 eurot, ülejäänud vähem. Kuna maineka võistluse pea-sponsor on Šveitsi kellatootja Tissot, saab esikolmik preemiaks ka uhked ja hinnalised käekellad. Mullune auhind Novosjolovil kapis tolmu ei kogu: «Praegu on mul käe peal küll spordikell, kuid ka seda auhinnakella kannan meeleldi!»