Peast ja habemest leiab kõvasti halli, aga peagi 40aastaseks saava Ryan Giggsi platsilolek ajab vastastel endiselt jänese püksi.Foto: PATRIK STOLLARZ
Spordiblogi
29. november 2013, 13:32

Ott Järvela | Palju õnne, suurmeister Ryan Giggs! (3)

See väle kutt, number 11 särgiga. Täiesti käsiteldamatu, et Manchester Unitedi poolkaitsjat Ryan Giggsi võib nii kirjeldada ka täna, tema 40. sünnipäeval. Lisaks üle kahe aastakümne publikut võlunud manöövritele jalgpalliväljakul on Walesi võlur ka igihaljas!

Muidugi ei ole Giggs enam nii väle, kui 90ndatel. Näiteks 1999. aasta kevadel, kui ta lõi Inglise karikasarja poolfinaali kordusmängus Arsenali võrku ühe oma kuulsaima värava (vaata videot). Aga kui vaja, jagub vanahärra jalgades piisavalt särtsu, et endast 15 aastat nooremate kaitsjate jalad risti keerata.

Giggsi fenomenaalseim omadus on aga olnud oskus ajaga kaasa käia ja end vastavalt tippjalgpalli pidevalt muutuvale näole edasi arendada ja kohandada. Ääreründajana alustanud Giggsi praegune leib asub keskpoolkaitses. Aga kui vaja, mängib ta ka vasakkaitses.

Kõik, kel õnnestunud jälgida Giggsi jalgpalluri karjääri, võivad tunda end rikkana, sest on olnud otsesteks tunnistajateks vapustavalt fenomenaalsele sportlikule saavutusele. Ja tähelepanu – see seiklus kestab edasi!

Tänane sünnipäevalaps Ryan Giggs on 13kordne Inglismaa meister, 4kordne Inglismaa karikavõitja, 4kordne Inglismaa liigakarikavõitja, 2kordne Meistrite liiga võitja ja 2kordne klubide MMi võitja.

Lõpetuseks valik Ryan Giggsi nimel olevatest jalgpalli-rekorditest:

- ainuke 13 korda Inglismaa meistriks tulnud jalgpallur.
- enim ühe klubi eest peetud mänge Inglismaa kõrgliigas (666 Manchester Unitedis).
- löönud Inglismaa kõrgliigas värava 21 hooaega järjest.
- löönud värava 16 Meistrite liiga hooajal (sh 11 järjestikusel, aga see ei ole rekord, sest Raul lõi värava 14 hooajal järjest).
- enim mänge Meistrite liigas (148).
- enim ametlikke mänge Manchester Unitedi eest (953).
- vanim Meistrite liigas värava löönud mängija (37 aastat ja 289 päeva, kui lõi 14. septembril 2011 värava Lissaboni Benficale).
- vanim olümpiamängudel värava löönud jalgpallur (38 aastat ja 243 päeva, kui lõi 29. juulil 2012 värava Araabia Ühendemiraatidele).
- Manchester Unitedi ajaloo kiireima värava autor (18. novembril 1995 lõi Giggs Southamptonile värava mängu 15. sekundil).

Kirjuta oma eredaimast meie aja jalgpallikangelase Ryan Giggsiga seotud mälestusest!