KOHUS OOTAB: Süüdistatavatest tuntuim ja tituleerituim on Eesti jalgpalli meistriliiga kõigi aegade edukaim väravakütt, Transi endine ründaja Maksim Gruznov, kes on üks kaheksast mängijast, kellele jalgpalliliit aasta alguses tegevuskeelu määras. Foto: TIINA KÕRTSINI
Jalgpall
3. detsember 2013, 10:00

Seadus lubab meelega mänge kaotanud jalgpallurid kuni 12 aastaks türmi saata

Kihlveopetiseid ähvardab türm (5)

Jalgpalli võitlus kihlveo-pettustega tegelevate mängijate ja neid selleks mahitavate isikutega rõõmustas eile suure töövõidu üle, kui riigiprokuratuur saatis kohtu ette 11 kihlveopettustega tegelenud isikut, kellest kaheksa on endised Narva Transi jalgpallurid.

Maailmakuulsa korvpallitsirkuse Harlem Globetrottersi šõu koosneb tavalisest kossumatšist, kus vastamisi atleetlikud ja osavad supermehed ning äpud, kelle ainus ülesanne on mäng kaotada ja jätta endast piisavalt kehv mulje, mille foon võimendaks staaride säravaid trikke.

Viimaste aastate jooksul esines sarnane ebasportlik stsenaarium paraku ka Eesti jalgpalli meistriliiga kohtumistes. Juhtus kahetsusväärselt sageli, et pealtvaataja sattus tahtmatult vutitsirkuse etendusele.

No ei ole võimalik tõsise näoga pealt vaadata ja pidada sportlikuks draamaks olukordi, kus jalgpallurid, kelle oskustepagas teada, kukuvad järsku korda saatma täielikke lapsusi. Ikka võimalikult kohtuniku nina ees ja ikka võimalikult räigelt, et vilemehel vajalik penalti või kaart mingil juhul määramata ei jääks.

Teeniti 108 000 eurot

Süüdistuse järgi teenis suures osas Narva Transi jalgpalliklubiga seotud petturite kamp 2011. aasta juunist 2012. aasta novembrini kordasaadetud sääraste nahaalsete pettustega 108 000 eurot kuritegelikku tulu, mistõttu süüdistab prokuratuur 11 meest kuritegelikku ühendusse kuulumises ja suures ulatuses kelmuse läbiviimises. Ning see pole enam kasumlik jalgpallitsirkus, vaid kuritegu, mille eest võib inimesed pikaks ajaks vanglasse saata. «Karistusseadustiku järgi võib suures ulatuses kelmuse eest süüdimõistmisel kohus karistuseks määrata ühe- kuni viieaastase vangistuse. Kuritegelikku ühendusse kuulumise eest aga kolme- kuni kaheteistaastase vangistuse,» sõnas riigiprokuratuuri avalike suhete juht Katrin Lunt Õhtulehele.

Vutiliidu president Aivar Pohlak tõdes, et tal on hea meel, et jalgpalli mainet ja arengut rikkunud inimesed on jõudnud kohtu ette: «Tean, et seaduse tähenduses on inimene seni süütu, kuni kohus pole lõplikku süüdimõistvat otsust langetanud. Paraku teame läbi jalgpalliliste allikate, et kõnealused mängijad (vt infokasti – toim) ei ole mänginud ausalt. Kes lühema, kes pikema aja jooksul.

Loodan, et käimasolev protsess mõjub hoiatava äratusena ka neile mängijatele, kes on langenud professionaalsete panustajate mõju alla ja kellega juba manipuleeritakse ja keda üritatakse ahvatleda kuritegelikule teele. See ei ole anonüümne jutt, vaid mõeldud väga kindlatele inimestele. Eesti on väike ühiskond ja siin märkamatuks jääda raske.»

Jalgpalli jaoks on prokuratuuri eilne teade murranguline, sest varem pole ükski kihlveopettur kohtu ette jõudnud. Vutiliit on küll määranud patustajatele karistusi, kuid need kehtivad vaid jalgpallis (tõsi, maailma igas otsas), aga mitte tsiviilelus.

Kui kohus leiab antud seltskonna süü tõendatud olevat, võib pettureid oodata reaalne vangla. Ning järgmised kohtus süüdimõistetud ei pruugi kaugel olla, sest prokuratuur uurib ka juhtumit, mille eest määras jalgpalliliit suvel tähtajatu jalgpallis tegutsemise keelu Tallinna Kalevi mängijatele Elvis Liivamägile ja Sander Karule.

11 kohtualust

Riigiprokuratuur saadab ERRi teatel kihlveopettustes kahtlustatuna kohtu ette järgmised 11 meest.

• Sergei Ussoltsev (38), endine Narva Transi jalgpallur.

• Anton Sereda (34), endine Narva Transi, Tartu Maagi, Lasnamäe Ajaxi ja Sillamäe Kalevi jalgpallur.

• Maksim Gruznov (39), endine Narva Transi jalgpallur, Eesti meistriliiga kõigi aegade resultatiivseim mängija.

• Sergey Leontovitš (26), endine Narva Transi jalgpallur.

• Aleksandr Tarassenkov (33), endine Narva Transi jalgpallur.

• Vitali Gussev (30), endine Narva Transi jalgpallur, esindanud Eesti koondist 29. mail 2009 peetud maavõistluses Walesiga.

• Erik Grigorjev (27), endine Narva Transi jalgpallur.

• Aleksandr Kulik (32), endine Narva Transi jalgpallur.

• Deniss Jõgiste (23), 2012. aastal Tallinna Kalevis mänginud jalgpallur.

• Stanislav Tokarev (20), 2012. aastal Tallinna Kalevis mänginud jalgpallur.

• Valeri Mihhailov (47).