Ottomar Ladva mõtlemas käiku simultaanis Garri Kasparovi vastu.Foto: MATI HIIS
Sport | Muud alad
5. detsember 2013, 10:00

EESTI MALELOOTUS LADVA: olin pigem Anandi kui Carlseni poolt! (1)

Kui hiljutine male MM-matš köitis tähelepanu asjaoluga, et troonile tõusis selle ala mõistes verinoor mees, pealegi 38aastase vaheaja järel Lääne esindaja, kes valitud maailma 100 mõjukama inimese sekka, siis selgub, et kõik ei võtagi toimunut üheselt.

Carlseni teeneks peetakse mõistagi seda, et ta on üle maailma pannud malemängust innustuma paljud noored, eriti muidugi kodumaal Norras. Ent kevadel kõigi aegade noorimana Eesti meeste meistriks kroonitud 16aastane Ottomar Ladva vastab Õhtulehe küsimusele mõneti ootamatult, et tema hoidis enne matši pigem Anandile pöialt!

«Tean, et enamus oli Carlseni poolt. Kuid mulle Carlseni stiil eriti ei meeldi,» lööb Ladva oma arvamuse julgelt välja.

«Tõsi, poole matši pealt polnud mul enam midagi selle vastu, et Carlsen võidab.»

Ladvat pole ju vaja male embusse tõmmata – ta on seda niigi – ning seetõttu on temale välisest kuvandist olulisem asja sisu. «Muidu Carlsen inimesena meeldib mulle. Ometi tundub, et varasemad suurkujud Karpov, Kasparov mängisid huvitavamas stiilis.»

Eesti noormehe kinnitusel on Carlsen tekitanud Norras malebuumi ja seal kerkib järjest uusi andekaid noori.

Ladva ise hakkas Carlseni loomingule tähelepanu pöörama neli-viis aastat tagasi. «Ta köitiski tähelepanu sellega, et jõudis nii noorelt tippu, oli juba 18aastaselt peaaegu maailma parim. Minu meelest mängis ta varem agressiivsemalt, nüüd aga eelistab positsioonilist lõppmängu. Carlsen mängib vastase vigade peale, teeb lihtsalt kindlaid ja tugevaid käike. MM-matšis ei pidanud ta midagi erilist tegema, oli lihtsalt Anandist üle.

Ma ei jäänud matši tasemega rahule. Hea, et Anandi eest ära sai, viimastel aastatel pole ta näidanud midagi erilist. Eelmise aasta MM-matšil polnud vastane just tugevaim (Boriss Gelfand – toim) ja Anand suutis võita.

Loodan, et järgmise aasta matš tuleb parem. Tahaks Carlseni vastas näha Vladimir Kramnikut. Sel aastal jäid nad pretendentide turniiril jagama esikohta, Carlsen võitis koefitsiendi abil. Nende matši oleks huvitav jälgida. Samuti võiks tiitlimatšini jõuda Levon Aronjan.»

Ladva pakub, et siiski jääb Carlsen nüüd mõneks aastaks troonile, sest liiga tugevaid ohustajaid esialgu ei paista. «Kui keegi ta ära lükkab, peaks see olema pigem temast veel noorem mees. Leidub juba väga kõrgele tasemele jõudnud noori.»

Ennast Ladva ülaltoodute sekka ei liigita. «Mu ambitsioonid pole nii suured, et saada maailmameistriks. Kooli lõpuni mängin malet kindlasti, siis vaatab, mis tasemele olen selleks ajaks jõudnud.» Haapsalu noormehe praegune harjutamismaht on 7–10 tundi nädalas.

Ladva mainis vahepeal Anatoli Karpovit ning just seda 62aastast eksmaailmameistrit ta äsjasel Pühajärve turniiril võita ja edestada suutis. Uhke tunne? «Natuke ikka, aga see pole liiga eriline saavutus. Vanus teeb oma töö ja Karpov pole ka aastaid tõsiselt mänginud,» ei tõstnud koolipoiss nina liiga üles.

Garri Kasparoviga sai ta mängida poolteise aasta eest, kui too Tallinnas simultaani andis.

Kahe nädala pärast läheb Ladva Araabia Ühendemiraatidesse noorte MMile, kus mängib U18 vanuseklassis. «Soovin lihtsalt hea tulemuse teha ja Elo reitingut kasvatada,» sõnastab 2337-punkti maletaja lihtsa eesmärgi.