LOHUTUS: Inglismaa, Itaalia, Saksamaa, Portugali ja Hollandi vutikoondiste juhtide ahastust kehva loosiõnne üle aitas tõrjuda loosimistseremooniat juhtinud modell Fernanda Lima, kes pakkus kõigile õnnetutele (vähemalt kujundlikult) rinda, mille najal nutta. Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
7. detsember 2013, 08:00

SURMAGRUPID MMil! Kellel vedas? Kes otsib rinda, mille najal nutta? (12)

Brasiilias Bahias selgusid eile 2014. aasta jalgpalli MM-finaalturniiri alagrupid. Nagu loosimistel ikka, polnud pääsu ei surma- ega õlgu kehitama panevatest gruppidest. Õhtuleht vaeb tulemusi spetsialistide abiga.

A-grupp

Brasiilia, Horvaatia, Mehhiko, Kamerun.

Luiz Felipe Scolari, Brasiilia peatreener: Meil läks loosiga hästi. Kõige tugevam grupp on kolme eksmaailmameistrit (Uruguai, Itaalia, Inglismaa) koondav D, kuhu meie aga ei kuulu! Avamängus kohtume Euroopa koondisega (Horvaatia), mis oli minu eelistus. Järgmisena klassikaline matš Mehhikoga, mis tuleb väga keeruline ja siis Kamerun. Arvan, et peame rahul olema.

Samuel Eto’o, Kameruni koondise ründaja: Jalgpall seisnebki unistamises. Seega hakkame üheskoos unistama!

B-grupp

Hispaania, Holland, Tšiili, Austraalia.

Tarmo Rüütli, endine Eesti peatreener: Oi, see on valus grupp! Hispaaniast me ei hakka rääkimagi. Tšiili ja Holland – sõltub, kuidas kellelgi näkkab. Austraaliaga saavad nad kõik hakkama. Grupi avamängus, kus kohtuvad Hispaania ja Holland, võib juhtuda nii, et riske ei võeta. Pole ime, kui viiki jääb. Kaarte seal ei avata ja arvata on, et mängitakse riskivabalt. Vähemalt nii, et ei kaotataks. Eks ma olen ikka Hispaaniat toetanud ja toetan seni, kuni nad ükskord kustuvad. Sümpaatne meeskond, mäng on ilus, treener on okei. Ega Hollandki halb ole. Peatreener Louis Van Gaal on samuti tore mees, rääkisime juttu ja kõik oli ilus – oleksime neile ju isegi ära pannud! Aga Holland läbis meie valikgrupi siiski veenvalt ning kui nad ilusat mängu näitavad, siis selle vastu pole mul midagi!

C-grupp

Kolumbia, Kreeka, Elevandiluurannik, Jaapan.

Marek Lemsalu, endine Eesti keskkaitsja: Naljaks grupp. Kui mõelda staaride peale, siis tulevad esimesena pähe Radamel Falcao (Kolumbia) ja Didier Drogba (Elevandiluurannik). Aga kas tõesti hakkab selles grupis nalja tegema hoopis Kreeka? Neil ei ole supermeeskonda ega virtuoose ja mängupilt pole kunagi kuigi lubav, aga 2004 tulid nad Euroopa meistriks. Usun, et Kolumbia läheb siit edasi. Elevandiluurannikul sõltub kõik distsipliinist ja Jaapanisse ma ei usu. Aga teise edasipääsejaga kaldun Kreeka poole, kes meenutab veidi Eesti meeskonda, kus pole suuri staare ja tulemust tehakse kõva tööga.

D-grupp

Uruguai, Costa Rica, Inglismaa, Itaalia.

Gary Lineker, Inglismaa ekskapten: Karm loos, aga paar null-null viiki ja võit Kostariika üle peaks Inglismaa 1/8-finaali viima.

Cesare Prandelli, Itaalia peatreener: Meil on kõige raskem grupp, kuid peame end sellest läbi higistama. Jõuame kaugele, kui valmistume õigesti. Kõige raskem vastane? Äkki Costa Rica? Ma ei tea..

Fabio Capello, itaallane, Venemaa peatreener: Itaallastel on väga raske. See on uskumatu, milline absurdne situatsioon on tekkinud! Meeskond, kes võitnud neli tiitlit, ei peaks sellisesse olukorda sattuma!

E-grupp

Šveits, Ecuador, Prantsusmaa, Honduras.

Marko Kristal, Talllinna Levadia peatreener: Kui prantslased mängima saavad, pole neil mingit probleemi. Nende teema on rohkem selles, et nime poolest on nad väga kõvad mängijad, aga meeskonda pole kokku saanud. Üks sõimab üht, teine teist. Saaks nad oma sisetülid lahendatud ja mängu käima, oleks kõik teisiti.

Kontinendil näitas head mängu Ecuador. Seega kui Prantsusmaa mängu käima ei saa, on alagrupi soosikud Ecuador ja Šveits, kel on päris noor meeskond, kel kogenud treener. Eks neil ole keeruline sellise koosseisuga suurturniiril olla, aga nad on alagrupis kindlasti üllatusvõimelised. Hondurasel seal eriti suurt midagi teha ei ole.

F-grupp

Argentiina, Bosnia ja Hertsegoviina, Iraan, Nigeeria.

Norbert Hurt, Tallinna Flora peatreener: Argentiina on kindel soosik, kuigi nende edu sõltub sageli kultusmängijast, kelleks täna on Lionel Messi ja kunagi oli Diego Maradona. Mängud on näidanud, et kui Messi suudetakse kinni võtta, avaldab see negatiivset mõju kogu Argentiina mängule.

Väga raske on ennustada teise koha saatust. Nigeeriale sobib kindlasti kliima ja neil on korralik suurturniiride kogemus. Bosnia ja Hertsegoviina on debütant, mistõttu on raske nende saatust ette näha. Suurt edu ma neile ei ennusta.

G-grupp

Saksamaa, Portugal, Gaana, USA.

Marek Lemsalu, endine Eesti keskkaitsja: Avamängus Saksamaa – Portugal lõhnab viigi järele. Gaana kohta on igatpidi paslik öelda must hobune, ent ma ei usu, et nad Euroopa meeskondadele vastu saavad. USA on aga huvitav meeskond, kes mulle alati meeldinud.

Ameeriklastes peitub ülitugev südikus. Enne 1994. aasta MMi mängisin Eesti koosseisus USA vastu maavõistluses (0:4) ja järgnenud finaalturniiril olid nad lähedal Brasiilia hammustamisele (1/8-finaal kaotati 0:1). USA meeskond on mulle sellega hinge jäänud ja suurte staaride puudumisele vaatamata alati väga hea mulje jätnud. Kui keegi siin grupis kahte Euroopa koondist üllatab, siis USA.

H-grupp

Belgia, Alžeeria, Venemaa, Lõuna-Korea.

Tarmo Rüütli, endine Eesti peatreener: Kurat, see on võta üks ja viska vastu teist. Venemaale mõeldes tuleb meil, jah, meelde, et nad on suur riik ja puha, aga platsil on siiski 11 meest. Venemaa enesekindlus on samas põhjendatud, neil oleks võinud alagrupiga palju hullemini minna. Belgia on olnud väga hea ja sümpatiseerib mulle, sest meeskonnas on veenvalt andekad mängijad ja palju noori on peale tulnud.

Seega ütleme, et favoriidid ongi Venemaa ja Belgia. Ülejäänud on võimelised siin kaarte ja vett ja mängu segama ning üllatama. Mängida alžeerlased oskavad, sest Aafrikast ei saa edasi juhuslikud satsid. Sa pead heal päeval olema võimeline mängima oma tulemust. Samas klassivahe Euroopa meeskondadega on Alžeeria ja Lõuna-Korea puhul märgatav.