Saksamaa president Joachim Gauck.Foto: JOHN MACDOUGALL
Sotši 2014
8. detsember 2013, 13:17

Saksamaa president boikoteerib Sotši taliolümpiat (6)

Saksamaa president Joachim Gauck saatis nädala Der Spiegel teatel eelmisel nädalal Kremlile sõna, et boikoteerib Sotši olümpiamänge. Põhjuseks inimõiguste rikkumine Venemaa valitsuse poolt ja opositsiooni tagakiusamine.

Gaucki otsus ei ole teab mis üllatav, sest endine luteri pastor on pärast ametisse tõusmist 2012. aasta märtsis tagasi lükanud kõik Venemaa küllakutsed ja pole Saksamaa jaoks olulist kaubanduspartnerit kordagi ametlikult külastanud. Gauck on öelnud, et Venemaal valitseb "seaduslikkuse defitsiit" ja "imperialistlik õhkkond".

Gauck on esimene kõrgema kaliibriga poliitik, kes otsustanud Sotši olümpiat boikoteerida. Seni on sääraseid üleskutseid teinud peamiselt kultuuritegelased, kelle jaoks on eelkõige olnud vastuvõetamatu homoseksuaalsust diskrimineeriv Venemaa seadusandlus.

Suurbritannia peaminister David Cameron ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel on aga välistanud riiklikud boikotid öeldes, et avalik tähelepanu ja kohalolek Sotšis on boikotist tunduvalt tõhusam talitusviis.