JÕU- JA ILUNUMBRID: Hong10 näitamas, mida peab tegema, et tulla breiktantsu maailmameistriks. Foto: AFP/Scanpix
Sport | Muud alad
11. detsember 2013, 10:00

Võistlustants pole ainult Viini valss, vaid ka breikarite särisevad duellid!

Kui rääkida tavalise Eesti inimesega võistlustantsust, on märksõnadeks samba, rumba, Viini valss ja härra Ants Tael. Äkki ka Lembit Ulfsaki hääl. Aga klassikalise võistlustantsu kõrval tõstavad maailmas pead breiktantsijate ehk b-boy’de duellid.

Publikut ja aplausi täis saalid pole tantsuvõistlustel midagi ennenägematut, aga hiljuti Lõuna-Koreas peetud 10. breiktantsu MMil nähtu oli siiski midagi erakordset. 3500 pealtvaataja ees pidasid maailma 16 tipp-breikarit duelle, et selgitada välja võitja.

Võistlusele said automaatse kutse kaheksa eelmist maailmameistrit ja kaks priipääsmeomanikku. Lisandus kuus tantsijat, kes olid parimad 90 riigi vahelistes tantsulahingutes. Maailmameistriks tõusis kodupubliku ees tantsinud Lõuna-Korea breikar Him Hong- Yeol (Hong10).

Gladiaatorite võistlus

Breiktants on huvitav ja omapärane. Kui klassikalises võistlustantsus on põrandal paarid, keda kohtunikud hindavad, siis breigis käivad asjad teisiti.

Et stiil on välja arenenud Brasiilia tantsulisest võitluskunstist nimega Capueira, on tantsu olemuseks mees mehe vastu võitlus. Umbes nagu omal ajal gladiaatorid. Ringist väljub vaid üks võitja. Tantsija peab vastase duellis piltlikult öeldes pikali tantsima. Tõsi, kehalist kontakti kasutada ei tohi.

Võitja otsustavad hääletuse läbi viis kohtunikku, kes hindavad breikarite tantsu loomingulisust ja ekstreemsust. MMil alistas Hong10 oma vastased kui tuulispask ning finaalis vandus talle alla valitsev maailmameister, prantslane Monnir Biba ehk Mounir.

"Ma olen sõnatu. Kogu minu raske töö ja vaev on viimaks ära tasunud," rääkis 28aastane korealane, kes oli maailmameistriks kroonitud ka 2006. aastal.

Nagu mitmed muud ekstreemse iseloomuga spordivõistlused, toimub ka pea igat maailma otsa (lisaks Soulile on võisteldud näiteks Johannesburgis, Tokyos ja Rio de Janeiros) väisanud breiktantsu MM Austria energiajoogibrändi Red Bull finantseerimisel ja egiidi all.

Lõuna-Koreas toetab breiktantsu riik!

See aga ei tähenda, et tegu oleks pelgalt Red Bulli üritusega. Aasias on see nii popp, et näiteks Lõuna-Koreas on valitsus otsustanud breiktantsu ja sellega kaasnevat kultuuri rahaliselt toetama hakata.

Riiklikult doteeritud tantsusportlased toodavad ka tulemust – Souli parimad breiktantsu poistegrupid R16 ja Maximum Crew on võtnud mitmeid mainekaid auhindu.

Uut tüüpi võistlustantsu on Eestis võimalik oma silmaga näha õite pea, kui laupäeval, 14. detsembril toimub Tartus Vanemuise kontserdimajas 13. korda rahvusvaheline breigi- ja tänavatantsude võistlus Battle Of EST (BOE). Kohal on maailma edetabeli liider, jaapanlane Issei ning Vene breigi supergrupp Predatorz.