Martin Fourcade.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
12. detsember 2013, 10:00

Kas Fourcade’i on võimalik peatada? (1)

Sotši olümpiani on jäänud 57 päeva ja võistluste ühel põhi­alal laskesuusatamises valitseb prantslane Martin Fourcade praegu nii võimsalt, et kullata jäämist tuleks lugeda suureks pettumuseks.

Mõned numbrid: selle hooaja neljast maailmakarikasarja individuaaldistantsist on ta võitnud kolm, pühapäevane esikoht Hochfilzeni jälitussõidus oli talle 12. järjestikune poodiumikoht MK-sarjas, mida pole keegi teine varem suutnud. Ja kaks nädalat tagasi Östersundis edestas ta teisi 20 km sõidus rohkem kui kahe minutiga.

25aastase Fourcade’i edu pole üllatav, sest ta ühendab väleda sõidu (2012/13 hooaja kiireim mees suusarajal), täpse laskmise (ligi 90 protsendiga oli ta MK-sarjas neljas) ja stabiilsuse. Viimasel hooajal parandas ta senist täpsust üle viie protsendi, mis lubab tal piltlikult öeldes nelja tiiru peale ühe möödalasu vähem teha.

Fourcade’i ainus nõrkus paistab olevat laskmiskiirus, kus ta on vaevalt 30 parema mehe seas. "Enne hooaega tegin kõvasti lasketreeninguid. Ainuüksi lamadestiirus kaotan parimatele kümme sekundit, tahaks selle vähemalt viie peale saada. Aga panustan ikkagi kiiresti suusatamisele, mis on minu leib," rääkis ta usutluses Prantsusmaa meediale.

Aga mida annab konkurentidel, eelkõige norralasel Emil Hegle Svendsenil, Fourcade’i vastu teha? Ilmselt saab küsimus olema vormi ajastamises. Veebruaris toimunud Nove Mesto MMil korjas Svendsen kaks individuaalkulda ja lubas Fourcade’il võidutseda vaid 20 km distantsil.

Samas on kaks korda järjest MK-sarja võitnud prantslane lubanud olümpiaks rohkem keskenduda kui eelnevateks tiitlivõistlusteks.

Suurt põrumist ei usu Fourcade ka ise. Vaimne pool paistab tal korras olevat ja ühena vähestest spordikuulsustest tunnistab ta, et enda kohta kriitika lugemise vastu pole tal midagi. "Mulle meeldib ajalehti, portaale ja foorumeid jälgida. Nii saan enda tegutsemist kõrvalt vaadata. Kui kriitika on konstruktiivne, see aitab mul sportlase ja inimesena kasvada."