TTÜ alistas põnevusmängus Tartu Foto: TAIRO LUTTER
Võrkpall
15. detsember 2013, 20:47

TTÜ krooniti võrkpallis esmakordselt Eesti karikavõitjaks, ühtlasi lunastati koht eurosarjas.

Lisatud pildigalerii!

Janis Sirelpuu: poisid, keeled suhu ja Euroopasse! (14)

Kuressaares peetud võrkpalli karikafinaal oli tõeline maiuspala. Kui Tartu Bigbank kolkis kahes esimeses geimis TTÜd kui rannamees rotti, sättis mandrilt tulnud vaatajad end mõttes juba varasele praamile. Kuid võta näpust! Tallinna klubi peatreener Janis Sirelpuu tõmbas saarlase Mihkel Tanila näol kaardipakist jokkeri, kosusid liidridki ja TTÜ 3:2 võit oli tõsiasi.

Karikavõitja teenib pileti eurosarja ja TTÜ peatreeneri Janis Sirelpuu arvates tasuks klubil pingutada, et osalemiseks vahendid leida. „Ütlesin poistele, et nad järgmistel semestritel koolis rohkem võõrkeeli võtaksid. Keeled suhu ja Euroopasse!" naljatas Sirelpuu. Kuid kinnitas soovi ka tõsisemalt rääkides: „Eurosari oleks võimalus meeskonda aasta veel koos hoida. Selleta jooksevad nad laiali."

Kaks karikat kolmest TTÜ käes

Siiani on TTÜ juhid tõdenud, et eurosarja minek pole majanduslikult võimalik. Palliplatsil on mehed näidanud, et suudavad end otsustaval hetkel kokku võtta ja väärivad võimalust. Eelmisel hooajal tuli TTÜ üllatuslikult Balti meistriks, nüüd võideti karikas, pühkides teelt eest nii Tallinna Selver, Rakvere VK kui ka Tartu. Schenkeri liigas alles kuuendat kohta hoidva TTÜ valduses on kolmest kodusest karikast kaks, Eesti meistritiitlit kaitseb Selver.

Finaalis jätkus dramaatikat viienda geimi viimase punktini. Tartu tuli otsustavas vaatuses välja 12:14 kaotusseisust ja jõudis omakorda matšpallini, kuid ei suutnud seda realiseerida. TTÜ kolmandal matšpallil põrutas Tartu diagonaalründaja Renee Teppan esmapilgul palli punktiks, kuid kohtunik nägi, et ta astus tagaliinis olles kolmemeetrijoonele ning andis punkti TTÜ-le. Ülimalt löödud Teppan võttis sedavõrd nörritava lõpu järel särgi seljast, viskas vastu maad ja sajatas südamepõhjast. Ent see ei muutnud midagi. TTÜ oli võitnud 3:2 (14:25, 14:25, 25:23, 25:16, 17:15) ja võis juubeldada.

„Kolmandat korda astusime sel hooajal samale rehale," meenutas Tartu juhendaja Andrei Ojamets, et korra oli Bigbank varemgi 2:0 eduseisust alla vandunud nii TTÜ-le kui ka Selverile. „See on psühholoogiline probleem. Hakkasime ise kehvemini mängima – serv läks nõrgemaks, blokki polnud."

„Läksime alguses suure hurraaga peale, aga kolmandas geimis – nagu ka esimeses omavahelises mängus – andsime natuke järele," kahetses 20aastane Teppan, kes vähemalt hooaja alguses on tiimikaaslase Argo Meresaare pingipoisiks tõrjunud. Olete noor meeskond – maksite kooliraha? „Võib-olla kuskil sisimas mingil määral see nii on, kuid ei taha vanuse taha pugeda. Kui tahad midagi saavutada, tuleb ise mees olla ja see ära võtta!"

Sidemängija skooris ohtralt!

Profikarjäärile hiljuti joone alla tõmmanud ja Saaremaale noortetreeneriks läinud Asko Esna jälgis finaali koos 600-700 ülejäänud pealtvaatajaga põnevusega platsi kõrvalt. Õhtulehe palvel tõi välja võiduvõtme(d): „Kolmandas geimis Vaido Veegi asemel platsile tulnud Mihkel Tanila osutus jokkeriks. Ka Mart Tiisaar sai end teises pooles paremini käima."

Üleplatsimeheks kerkis Tartu nurgaründaja Robert Täht 25 punktiga (kasutegur +14), Teppan sekundeeris 22 silmaga (+14). Võitjate punktid jaotusid ühtlasemalt: Siim Ennemuist 14 (+10), Tiisaar 13 (+1), Kristjan Jürima 11 (+1), Tanila ja sidemängija (!) Kusti Nõlvak 10 (kasutegurid: +7 ja +9).