Foto: TAIRO LUTTER
Ujumine
16. detsember 2013, 10:00

Eesti ujumislootus Ralf Tribuntsov säras sünnimaal Taanis (1)

"Ikka oli hea tunne sünnimaale tagasi tulla," ütles eile Herningis lõppenud lühirajaujumise EMi viimasel päeval 100 m selilidistantsil finaalis võistelnud Ralf Tribuntsov. "Meeldib, et Taani on nii vägev ujumis- ja spordiriik, siin on alati mõnus olla."

Viis aastat koos korvpallitreenerist isa Raivo ning ema Piretiga Taanis elanud Ralf mäletab hästi dramaatilist vahejuhtumit, kui ta põlvepikkuse poisina basseinis vett kurku tõmbas ja köhima hakkas ning kuidas esmalt üks võõras onu ning siis kohe ka vanemad talle appi tõttasid.

Tagasilöögi kiuste ujumisse kiindunud Ralf tegi nüüd täiskasvanute tiitlivõistlustel senise sporditee parimad etteasted. Pühapäeval jagas ta 100 m selilidistantsil Eesti rekordist 51,65 ainult neli sajandikku nõrgema ajaga 8. kohta itaallase Niccolo Bonacchiga. Euroopa meistriks krooniti prantslane Jeremy Stravius, kes läbis distantsi 49,74ga.

Üksik hunt nimega Ralf

Tribüünil olid Ralfile pöialt hoidmas ka ema ja isa. "Siis on alati hea tunne, kui tead, et lähedased on kohal," lausus Siiri Põlluveeri õpilane. "Samas teavad mu vanemad, et võistlustel meeldib mul olla üksik hunt. Siin olen vanematega kohtunud kaks korda ja mõlemal korral oleme rääkinud mõne minuti."

Teel finaali püstitas Ralf eelujumises Eesti rekordi 51,65 ja poolfinaalis sai ta kirja 51,77. "Eesmärgid on täidetud," kinnitas ka kaks korda lühemal distantsil rekordi püstitanud sportlane. "Olen vanemaks saanud ja nii suurt hüpet, kui lootsime, ei õnnestunud teha. Tahtsin ujuda 51 sekundi algusesse."

Põlluveer jätkas: "Hea näitaja, et Ralf suudab kolm korda nii ühtlaselt ujuda. Olen tema etteastetega väga rahul. Pole vaja kõike korraga kätte saada, las ta läheb samm sammult edasi. Nüüd hakkame valmistuma suveks. Eesmärk on jõuda pika raja EMil poolfinaali – see oleks eriti kõva sõna! Ralf peab muutuma vastupidavamaks, milleks on vaja teha kõva tööd. Kui ta on valmis, siis olen mina ka valmis."

Ralf hankis EMil väärtuslikke kogemusi. "Tean nüüd oma vigu paremini," sõnas ta. "Kui tekib pingeline olukord, kipuvad tehnilised apsud välja lööma."

Raske töö, väärt palk

Põlluveeri kolm trumpässa – lisaks Ralfile, Martti Aljand ja Martin Allikvee – olid EMil kiiduväärsel tasemel.

"Martti tegi praeguses seisus maksimumi," rõhutas treener. "Mul oli päris suur hirm, kas ta finaali jõuabki. Aga ta on vana kala, kes oskab tegutseda. Olen Marttist vaimustunud. Poistel on temast palju kasu – nad kuulavad ja õpivad kasulikku."

Allikvee parandas eile 200 m rinnuliujumises Eesti juunioride rekordit ligi kahe sekundiga, lõpetades ajaga 2.11,96, mis andis 31. koha. "Töö oli raske, aga palk vääriline," võttis Põlluveer EMiks valmistumise ja neli võistluspäeva kokku.