2013. aasta suvel jõudis maailma tähtsaim velotuur Tour de France esimest korda otse-eetris ETV ekraanile. Tuuri võitiss britt Christopher Froome.Foto: Christophe Ena
Jalgrattasport
16. detsember 2013, 11:09

Jalgratturite liit ERRile: Tour de France'i näitamisest loobumine oleks vale! (9)

Eesti Jalgratturite Liidu (EJL) juhatus saatis esmaspäeva hommikul avaliku kirja seoses võimalusega, et mullu Tour de France'ilt otseülekandeid teinud Eesti Rahvusringhääling kaalub tänavu nende ärajätmist.

"ERR-i juhatuse esimees Margus Allikmaa on öelnud, et maksumaksja rahastatava rahvusringhäälingu prioriteediks on võistlused, kus osalevad Eesti sportlased. Seda asjaolu silmas pidades sobitub Tour de France lausa ideaalselt ERR-i programmi. Sel suvel pani end ässade kõrval proovile Rein Taaramäe (Cofidis). Tõsi, Reinuga olid seotud kõrged lootused, kuid terviseprobleemid ei lubanud enamat.

ETV sporditoimetuse juhti Marko Kaljuveeri on kritiseeritud selle eest, et miks kulub nii palju raha spordisündmusele, kus Eesti rattur statisti rolliga piirdub. Värskendaks siinkohal kiibitsejate tuhmuma kippuvat mälu ja meenutaks, et kaks aastat tagasi ütles Rein sõna sekka kõige teravamas tipus ja sai kokkuvõttes 11. koha. Aastad pole vennad ning terviserikkeid ja vigastusi ei oska ette näha isegi palavalt armastatud astroloog Igor Mang," seisab kirjas.

EJL ütleb, et Tour de France'i telereiting oli kõrge (keskmiselt 17 000, tipmistel päevadel 25 000 vaatajat), ent Õhtulehele teadaolevalt ületavad need numbrid üsna napilt näiteks lõppenud hooajal TV6 (NB! Mitte ETV!) ekraanil olnud jalgpalli Eesti meistriliiga mängude reitinguid.

Eesti Jalgratturite Liidu kiri tuleneb ilmselt pärast jalgpalli MMi näitamisõiguste ümber käinud tralli ERRist kostunud vihjetest, et Tour de France'ist eeloleval suvel loobutakse.

ERRi sporditoimetuse juhataja Marko Kaljuveeri sõnul on olukord hetkel lahtine. "Leping Tour de France'i näitamiseks on meil olemas. Tegeleme võimaluste leidmisega ja anname endast parima. Täna on raske midagi konkreetset öelda."

Jalgrattavõistluse reitingust rääkides rõhutas Kaljuveer: "Eestil on Erika Salumäe ja Aavo Pikkuusi näol kaks jalgrattasõidu olümpiavõitjat, ent velotuuri vaatamise kogemus ja oskus tavalisel eestlase hetkel puudub."

Eesti Jalgratturite Liidu juhatuse kiri täielikul kujul

"Head spordisõbrad,

On tekkimas olukorda, kus Eesti Rahvusringhääling (ERR) kaalub jalgrattamaailma tähtsaima võistluse Tour de France'i otseülekannetest loobumist. Lõplikku otsust pole veel langetatud, kuid see võib juhtuda, sest teema on õhus.

Eesti rattahuvilistel on raske mõista ERR-i otsust katkestada Tour de France'i edastamiseks sõlmitud kolmeaastane leping. Tour de France on maailma olulisemaid spordisündmusi. Seda nii pealtvaatajate, teleauditooriumi kui ka traditsioonide poolest.

Tänavu suvel jälgis suursugust 100. juubelit tähistanud Prantsuse velotuuri televiisori vahendusel 3,5 miljardit inimest! Raja ääres elas tippratturitele kaasa 15 miljonit inimest! Muljetavaldavad numbrid. Teleauditoorium võib olla suurem vaid suveolümpiamängudel või jalgpalli MM-il. Tour de France'i kanti sel aastal üle 190 riigis, kuigi võistlusel osales rattureid vaid 28 riigist.

ERR-i juhatuse esimees Margus Allikmaa on öelnud, et maksumaksja rahastatava rahvusringhäälingu prioriteediks on võistlused, kus osalevad Eesti sportlased. Seda asjaolu silmas pidades sobitub Tour de France lausa ideaalselt ERR-i programmi. Sel suvel pani end ässade kõrval proovile Rein Taaramäe (Cofidis). Tõsi, Reinuga olid seotud kõrged lootused, kuid terviseprobleemid ei lubanud enamat.

ETV sporditoimetuse juhti Marko Kaljuveeri on kritiseeritud selle eest, et miks kulub nii palju raha spordisündmusele, kus Eesti rattur statisti rolliga piirdub. Värskendaks siinkohal kiibitsejate tuhmuma kippuvat mälu ja meenutaks, et kaks aastat tagasi ütles Rein sõna sekka kõige teravamas tipus ja sai kokkuvõttes 11. koha. Aastad pole vennad ning terviserikkeid ja vigastusi ei oska ette näha isegi palavalt armastatud astroloog Igor Mang.

Suure tõenäosusega saab järgmisel Tour de France'il kaasa elada lisaks Reinule ka Tanel Kangerti (Astana) tegemistele. Kui Rein on eeldatavalt Cofidise esinumber, siis Taneli ülesandeks saab olema aidata Vincenzo Nibalil pälvida Tour de France'i üldvõit. Nagu näitas tänavune Itaalia velotuur, võib ka oma tööd ennastsalgavalt tegev truu abiline saada kokkuvõttes korraliku koha. Intriigi peaks jaguma igale maitsele. Tour de France on juulis ainus ülemaailmse tähtsusega spordivõistlus, kus võistlustules ka eestlased.

Oleme aru saanud, et Tour de France'ist otseülekannete tegemine meeldis ka härra Allikmaale. Võistluse telereiting oli kõrge. ERR-i andmetel elas esimese suurusjärgu rattaässade tegemistele kaasa keskmiselt 17 000 inimest, põnevamatel päevadel ulatus vaatajaskond 25 000. Pole paha, ütleks üks kogenud suusatreener.

Ja nüüd rahast. Kolm nädalat vältava Tour de France'i ülekandmisega seotud kulud on umbes 65 000 eurot, mis sisaldab teleõigusi, kommentaatorite tasusid jms. Kuu aega kestva vuti MM läheb maksma kümme korda rohkem. Ei taha siinkohal kaht suurvõistlust vastandada – vaatajaskonda jagub mõlema ürituse jaoks.

Toome välja ühe tähelepanuväärse fakti, mille peale pole paljud ehk tulnud. Tour de France'i ülekandmiseks kulub ühes tunnis 900 eurot. Nii vähese rahaga on keeruline isegi jutusaadet teha.

Kasutame siinkohal juhust ja varustame teid statistikaga, mis peaks andma ülevaate, kui suurele osale Eesti ühiskonnast läheb rattasõiduga seonduv korda. Suvisel ajal osaleb igal nädalavahetusel erinevatel rattavõistlustel 1500-2500 inimest; suurematel rahvaüritustel nagu Tartu Rattaralli ja Tartu Maraton on osalejaid üle 5000; aastas müüakse Eestis 35 000 ratast; ratast kasutab süsteemselt treeningvahendina 10 000 tipp- ja tervisesportlast ning lihtsalt sõiduvahendina üle 100 000 inimese.

Kutsume ERR-i nõukogu Tour de France'i otseülekandeid lõpetava otsuse langetamisega mitte kiirustama ja otsima erinevaid lahendusi, et spordisõpradel telesuvi pettumust ei valmistaks.

Heade soovidega,

Eesti Jalgratturite Liidu juhatus"