Heiki Nabi on rahvamees, ta on laste lemmik ja suur eeskuju.Foto: Priit Hiiesalu
Spordiblogi
20. detsember 2013, 13:16

Martin Plaser | 10 Põhjust, miks Heiki Nabi on Eesti aasta sportlane 2013! (20)

Sõdalasest kirjanik Martin Plaser asutas kevadel MTÜ Toeta Eesti Maadlust, et toetada maadluse olümpiakavva jäämist. Oma kätega maadlussaali Korrus3 üles ehitav Martin kirjutab igal reedel Õhtulehe veergudel avalduvas maadlusblogis ausalt ja kirglikult iidsest spordialast, mis talle väga-väga korda läheb. Järgmine jutt Martinilt juba järgmisel reedel.

Lubage tutvustada ennekuulmatut fantaasiat: Heiki Nabi kaotas Tartu lahtistel meistrivõistlustel tundmatule suurusele!

Novembris peeti Tartus Tamme maadlussaalis 18 osavõtjaga maadlusvõistlus, mille võitjaks osutus 1 punktiga tundmatu noormees Abja-Paluojast. Võidu tegi eriti magusaks see, et võit maailmameister Heiki Nabi üle tuli viimasel sekundil ning lõppseisuks kirjutati tabloole 17:18 Heiki kahjuks.

Kui ajalehtede esikaanel olnuks selline pealkiri, oleks valitseval maailmameistril aeg oma kuldmedal Tartusse või FILA-le tagasi saata. Ma arvan, et jooksva aasta maailmameister peaks suutma kõiki oma vastaseid kontrollida, olenemata sellest, kas tegemist on võistluseelse ,-pealse või -aegse perioodiga.

Ainsaks vabandavaks asjaoluks oleks haigus või vigastus, kuid sellisel juhul peaks sportlane kodus puhkama ja/või vaikselt tegema abitreeninguid, mitte areenil "vabanduste kiuste" kaotusi neelama.

Heiki Nabi on maailma parim maadleja. Nüüd aga minu 10 põhjust, miks on Heiki Eesti aasta sportlane 2013:

1. Heiki nabi on maailma parim kaitsemaadleja. Ta polnud turniiril ühtegi kaotust! Tehniliselt on ta kõige kindlam mees!

2. Motivatsioon on tugevam kui kalju. Heiki on osalenud tugevatel turniiridel ning teeb rohkem trenni kui varem.

3. Meedia pole murdnud kogenud maadleja tähelepanu. Heiki on keskendunud treeningutele ja hoolimata õlavigastusest jätkab treeninguid selliselt, et vigastus ei häiriks.

4. Heiki Nabi ei ole läinud ülbeks. Ütleb viisakalt naabritele tere, räägib endast nõrgemate maadlejatega ning ei vii oma prügi korrus kõrgemale, naabrite ukse taha. Kuigi Heikil on Jeep, ei ole ta ka liikluses ülbe. Olen näinud, et kasutab suunatuld manööverdamise eel.

5. Heiki ei tekita tüli ega ülba oma alaliidus. Olenemata sellest, et kogu Eesti Maadlusliidu juhatus korraga ka ei saaks Heiki Nabist jagu, on ta sellegipoolest oma alaliidu juhtkonna suhtes lugupidav ning töötab kaasa spordi strateegiliste arengusuundade rakendamisele.

6. Ta on heaks koostööpartneriks sponsoritele. Suurele mehele mahub palju reklaami.

7. Sportlikud tulemused maailma ühe raskeima võitlusala kõige raskemas kaalus räägivad enda eest. Heiki on kahekordne maailmameister. See on umbes sama, mis kaks korda kümne aasta jooksul kuupeal käia.

8. Kui palju on Eestis klassikaliste spordialade maailmameistreid? Seda ilma kasvuhormoonide või EPO-ta?

Siin üks narkomees (loe: dopingut/sportlastele keelatud ravimeid, vahendanud arst) lubas sportlased oma tõemõõgaga pooleks lüüa. Ehk neid nimesid pole. Kui ongi, siis mis tulemused meil viimase 10 aasta jooksul erinevatelt aladelt mainimist vääriksid? Kas keegi mäletab? Kas 47. koht on märkimist väärt, juhul kui on 65 osalejat? On ikka! Ema loeb, vend, õde, naabrid, sugulased...

9. Heiki Nabi areneb – ta on võitnud medali igasuguste reeglitega. Sisuliselt tekib mul tunne, et neid reegleid on tema kiuste muudetud, et ta enam medalile ei tuleks. Sellest hoolimata võtnud stabiilselt võidud.

10. Kristjan Palusalu on maailmakuulus, ta oli maailma parim maadleja! Heiki Nabi on maadleja, ta on maalima parim, ta väärib seda auhinda.

***

Loe reedeti minu iganädalasi ülevaateid ja mõtteid maadlusest. Loe sellest kuidas ma võitlen seinalt maha voolava värviga, käin viies kohas trenni andmas, tegelen maadluse propageerimisega.

Loe minu mõtteid, kas ja kui palju mõjutab maailmamaadlus väikese Eesti maadluselu. Võibolla on Sul midagi sellest õppida, võibolla mulle õpetada. Kirjuta mulle [email protected], märgusõna "Õhtuleht toetab Eesti Maadlust".