Rõõmus: Dener Jaanimaa veedab jõulud meeskonnakaaslastega. Foto: Thüringeri Eisenach
Sport | Muud alad
24. detsember 2013, 07:00

Kuidas mööduvad pühad Henri Anieril, Dener Jaanimaal ja Mait Patrailil?

Jaanimaa jõuludest: kalamari ja väike pits viina tuleb ikka võtta (6)

Sel ajal kui tavalised inimesed matsutavad mõnuga seapraadi ning naudivad pühademeeleolu, peavad välismaal elavad Eesti pallurid koduliigades tähtsaid kohtumisi. Kuigi jõulupidusid täiel rinnal pidada ei saa, on väike meelelahutus siiski garanteeritud.

Laupäeva õhtul Šotimaa meistriliigas Motherwelli särgis kaks väravat löönud Henri Anieril pole jõulude ajal pikka pidu oodata. Kuigi jõuluks tuleb külla perekond, saab pallur nendega veeta ainult 25. detsembri, mil Ühendkuningriigis on jõulupäev.

Pere tuleb külla

"Jõululaupäeval on meil hommikul trenn, kolmapäev on vaba ja neljapäeval sõidame juba mängule Aberdeeni. Sel periood on Briti saartel spordi mõistes väga tihe, pubid ja väljakud kihavad fännidest ning perekondadest, kes tulevad lemmikmeeskonnale kaasa elama või lihtsalt mängu nautima. Seega on kõik mõistetav," rääkis ta, lisades, et pikem puhkus tuleb hoopis maikuus.

Ka Saksamaa käsipalliliigas ei minda puhkusele. Dener Jaanimaa koduklubi Thüringeri Eisenach kohtub jõulude teisel pühal tabelis kolm kohta tagapool paikneva Lemgoga, Mait Patrail kaitseb järgmisel päeval TSV Hannover-Burgdorfi värve Göppingeni vastu. "Viimastel aastatel on tavaline, et koju ei saa. Aga midagi pole parata, oleme ise need valikud teinud," kinnitasid käsipallurid kui ühest suust.

Jaanimaa veedab pühad meeskonnaga. "Jõululaupäeva hommikul on trenn, pärast seda läheme poistega poodi head ja paremat tooma. Väike kalamari ja viinapits peaks ikka laual olema. Küll aga pole me veel otsustanud, kes jõuluvana teeb," rääkis ta.

Kolm aastat Šveitsis ja kaks hooaega Saksamaal mänginud Patrailile saabub tänavu külla perekond. "Nii tore, et nad tulevad. Šveitsis olin tihti üksi, viimasel kahel aastal olen natuke seltskonnas olnud. Sain ühe Saksa perega väga hästi läbi, nii et kogesin kord ka ehtsaid Saksa jõule," meenutas ta.

Rõõm jõuluturust

Millest välismaal pallivad eestlased kõige rohkem puudust tunnevad? Eks ikka lumest. Eestlasele kohaselt muigavad kõik, et porised jõulud on natuke liiast, kuid ajakirjaniku märkus, et ka Eestis on mustad jõulud, pani mehed naerma. Küll aga kinnitas Patrail, et jõulutunne on tekkinud tänu Hannoveris asuvale jõuluturule. "Päris äge, et kilomeetri jagu on jõulutemaatilisi lette, saad nii hõõgveini juua kui bratwursti süüa. Igal õhtul on korralik rahvas koos ja kõik naudivad jõulumeeleolu," rääkis teist aastat Hannoveris elav pallur.

Kui käsipallurid tänavu kuuske tuppa ei too, siis Anier ehtis jõulupuu juba detsembri alguses. "Vennaga panime ta püsti ja ehtisime ära. Päris ilus," tõdes ta.

Kõigile kolmele on tähtsaim, et laual oleks korralik jõulutoit. Kui Anier lootis, et ehk võtab ema talle kaasa ka mõned verivorstid, siis Patrail külastab vene poode. "Sealt leiab ju kõike, alates hapukoorest ja lõpetades sealihaga. Nälga ei jää," sõnas ta.

Lemmik...

...jõulufilm

Anier: Kodus olles sai alati "Üksinda kodus" vaadata.

Jaanimaa: Kohustuslik on siiski "Üksinda kodus" ja "Visa hing".

Patrail: Eestis oli põhiline ikka "Üksinda kodus". Igas riigis on erinevad teleprogrammid, aga imelik, kui seda ei näe.

...jõulutoit

Anier: Ikka eestipärane – verivorst, hapukapsas, liha.

Jaanimaa: Sealiha hapukapsa, kastme ja kartuliga.

Patrail: Kalamari röstitud saia, hapukoore ja sibulaga.

....jõulukink

Anier: Perega koosolemine.

Jaanimaa: Kui eelmisel aastal tuli perekond külla, oli see küll parim kink.

Patrail: Kui väike olin, sain esimese Playstationi. Tol hetkel valmistas see palju rõõmu ning olin väga õnnelik. Aga kõik kingitused, mis tulevad südamest, on parimad!