Seljavigastusega maadelnud näitsik jõudis hiljuti lühiraja EMil poolfinaaliFoto: TAIRO LUTTER
Spordiblogi
23. detsember 2013, 12:00

Deivil Tserp | Viis seljavigastust ja viis karmi lugu (5)

Tavalisele inimesele läheb tippsport reeglina korda vaid juhul, kui mõni kaasmaalane tiitlivõistlusel pjedestaalil seisab. Eriti lahe on siis, kui sinimustvalge tõmmatakse kõige kõrgema lipumasti otsa.

Kuidas medalini jõutakse ja mida sel Kolgata teel kogetakse, need teemad huvitavad paraku väheseid. Küll aga teab isegi Alutaguse traktorist kindlatest allikatest, et eestlased harjutavad liiga vähe ja annavad kergelt alla.

Poole aasta jooksul olen põgusalt kokku puutunud viie karmi looga, mille meenutaminegi toob kananaha ihule. Ujujad Kätlin Sepp ja Martin Liivamägi, suusasprinter Timo Simonlatser ning suusahüppaja Kaarel Nurmsalu prantsatasid tõvevoodisse seljavigastusega. Samal põhjusel pidi hädapidurid tõmbama ka kettaheitja Gerd Kanter.

Jõusaalis end vigastanud Sepp oli tänavu aprillis nii kehvas seisus, et voodist tõusminegi nõudis erilist pingutust, ent hiljutisel lühiraja EM-il jõudis 21aastane piiga esimest korda elus tiitlivõistlusel poolfinaali.

Ehkki Sepp ise on öelnud, et ta on õrnake ja nõrkusehetkedel poetab patja mõne pisara, nõustuvad ilmselt kõike küünilisemadki spordivaatjelajd: üksnes tugeva tahtejõuga sportlased suudavad sellisest seisust välja tulla ja näidata varasemast paremaid tulemusi. 

Käimisega oli suvel raskusi ka Simonlatseril. Tervisehäda ilmnedes oli ta sunnitud appi kutsuma parameedikud, kes tegid valuvaigistava süsti. Vigastuse ravimiseks sai 27aastane sportlane hiljem selgroogu mitu süsti. Nüüd on ta uuesti võistluskarusselllil ja treenib eesmärgiga jõuda Sotši olümpiamängudele.

Liivamägi leidis pärast suvist mitte just kõige paremini õnnestunud pika raja MMi jõudu minna USAsse ja alustas seal ettevalmistust lühiraja EMiks. Kindlasti ei seadnud ta endale madalamat eesmärki kui medal.

Kahjuks niitis jõhker vigastus Liivamäe jalust ning EMi asemel tuli minna operatsioonile. Enne lõikust neelas 25aastane sportlane valuvaigisteid. Erinevalt Sepast ja Simonlatserist pole veel kindel, kas Liivamäe karjäär jätkub. Ja nii võibki juhtuda, et vähemalt lühiraja EMi medali potentsiaaliga ujuja õige palgapäev jääbki saabumata.

Ka Nurmsalu sattus pehmelt öeldes santi seisu. Suvel varasemast tunduvalt rohkem treeninud 22aastane sportlane oli vahetult enne olümpiahooaja algust SOS-olukorras ning pidi operatsioonile minema. Nüüd ootame, pöidlad peos, päeva, kui ta saab jälle hüppama hakata. 

Olümpiavõitja Kanter maadles MMi eelsel perioodil seljatraumaga. Kui vana vigastus kevade lõpus tunda andis, ei saanud 34aastane kettaheitja oma tossupaelu ise kinni siduda. Kuid kogenud sportlane astus tiitlivõistlusel ikkagi poodiumile, kuigi tulemus oli tema jaoks keskpärane.

Tegelikult võiks seda loetelu pikalt jätkata. Seljavigastuse tõttu käis operatsioonil näiteks ka võrkpallikoondise sidemängija Kusti Nõlvak.

Jõulude ajal seapraadi ja verivorsti vitsutades tasub meil mõelda sportlastele, kes alati polegi papist poisid, nagu pahatihti tundub.