METSIK MADIN: Manchester City kaitsja Aleksandar Kolarov (sinises) niidab jalust Liverpooli ääreründaja Raheem Sterlingi. Töö oli korralik, sest Man City võitis 2:1 ja tõusis tabelis teiseks. Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
27. detsember 2013, 07:00

Inglismaa vutiliiga hõisaku – ta on endiselt Euroopa ägedaim!

Eilset päeva tabeli liidrina alustanud Liverpool langes õhtu lõpuks neljandaks, Manchester United tõusis võõrsil 0:2 kaotusseisust 3:2 võidule ning niigi erakordselt põnev tiitliheitlus sai juurde veel mitu nüanssi. Inglismaa jalgpalli kõrgliigale ei leidu endiselt vastast!

25. mai 2013 oli Inglismaa klubijalgpalli jaoks piinlik päev. Londonis Wembley staadionil peetud Meistrite liiga finaalis kohtusid kaks Saksamaa klubi – Müncheni Bayern ja Dortmundi Borussia. Et Inglismaa klubisid seal pole, oli selgunud juba 13. märtsil, kui viimse sõduri rolli jäänud Arsenal Meistrite liigas konkurentsist pudenes.

Enne Meistrite liiga eelmist hooaega ütles rusikareegel – Euroopa kaks tugevamat vuti­liigat on Inglismaa ja Hispaania, täpne järjekord sõltub hooajast. Vapustavat vutti mänginud ning poolfinaalides FC Barcelona ja Madridi Reali uppi löönud Saksamaa klubid lõid selle rusikareegli kõikuma.

Statistika tõestab: Inglismaa on põnevaim

Käimasoleva hooajaga tõestab Inglismaa kõrgliiga väsimatult, et kui sportliku taseme üle võib vaielda (eks kevadine Meistrite liiga play-off neid väitlusi veidi vaigistab, aga tõik, et Saksamaa ja Inglismaa jõudsid 16 sekka nelja ning Hispaania kolme klubiga, kõneleb üheselt, et kõik kolm liigat on teistega võrreldes väga tugevad), siis põnevuse osas Inglismaale vastast ei ole.

Eile mängiti 18. vooru kohtumised, mille eel oli tabeliliider Liverpool. Õhtu lõpuks avastasid nad end pärast Man­chester Citylt saadud 1:2 kaotust neljandalt kohalt ja võinuks olla suisa viiendad, kui Everton poleks saanud kodus üllatuslikult 0:1 sugeda tabeli viimaselt meeskonnalt Sunderlandilt!

Tabeli kaheksa esimest mahuvad üks voor enne hooaja ekvaatorit üheksa punkti sisse (liider Arsenal 39, 8. kohal paiknev Tottenham 31 punkti). Mida on vastu panna Saksamaal?

Mitte midagi. Müncheni Bayern edestab Leverkuseni Bayerit seitsme punktiga (skoorid 44 ja 37) ning omab mängu varuks. Ning arvestades, et Bayern on võitnud 16 mängust 14 (88%), võidavad nad kõigi eelduste kohaselt ka tolle varusoleva matši.

Kes – Liverpool, Chelsea, Arsenal või Man City?

Inglismaal säärast üksluisust pole – rohkem kui 50% mängudest on suutnud võita vaid viis klubi (Arsenal ja Man City 67%, Chelsea ja Liverpool 61% ja Newcastle 56%). Hispaanias on küll Madridi Atletico suutnud kahe suure duelli sekkuda, ent tšempionaat on seal üllatustevaene – Barcelona ja Atletico on võitnud 88% ja Real 76% mängudest.

Pretendentide rohkus tähendab, et Inglismaal saab sisuliselt igas voorus mõni neist n-ö ootamatu tagasilöögi osaliseks. Ettearvamatu dünaamika muudab tšempionaadi erakordselt põnevaks ning lubab Inglismaa jalgpallil jätkuvalt kuulutada, et Euroopa põnevaim ja ägedaim meistriliiga kuulub neile.

Aga kes siis Inglismaa meistriks tuleb? Tiitlikaitsja Man United alistas eile 0:2 kaotusseisust Hull City 3:2, mis oli kolmas järjestikune võit, aga stabiilsust napib. Arsenal tõusis West Hami vastu 0:1 kaotusseisus 3:1 võidule, ent detsember tervikuna on nende nime taha asetanud pigem küsi- kui hüüumärke.

Pidurdamatu Luis Suareziga Liverpool on kõva ja Jose Mourinho tüüritud Chelsea veel kõvem, aga arvestades, et Manchester City on pärast eilset alistanud tänavu nii Newcastle’i, Man Unitedi, Evertoni, Tottenhami, Arsenali kui ka Liverpooli (väravate vahe neis mängudes 25:6), on nende vastu keeruline kihla vedada…