TAVAPÄRANE ALGUS: Stopper läheb käima ja Risto Mätas keerab oma hapnikukraani kinni. Foto: KUMA_FOTO
Sport | Muud alad
30. detsember 2013, 07:00

Allar Raja Risto Mätase kokkukukkumisest: "Vaatepilt oli õõvastav!" (10)

Spordikuulsuste jõuluturniiril pakkus dramaatikat hinge kinnihoidmine. Kas liiga ohtlik ala?

Odaviskaja Risto Mätas ihkas nii väga sõudjatele tugevat tulemust ette teha, et ületas oma võimete piiri. Pead veest välja võttes läks mehel silme eest mustaks, ta kaotas tasakaalu, ajas veenõu ümber ja kukkus pikali. Õnneks polnud tagajärjed tõsised: Mätas jätkas heatujuliselt võistlemist ja näeb juhtunus isegi head ennet.

Viljandis 800 silmapaari ees toimunud traditsioonilisel eri spordialade ässade jõuproovil pakkus sõudjate Allar Raja ja Kaspar Taimsoo ülinapist meeskondlikust võidust enam jutuainet üks ala – vee all hinge kinnihoidmine. Nii odaviskaja Risto Mätase kui ka vormelipiloodi Martin Rumbi etteasted olid piiripealsed ja veidi isegi valel pool piiri. Rump hakkas veeanumas veidralt tõmblema, ta sikutati jõuga välja ja hetkeks ei saanud ta nagu aru, mis toimub. Mätas tuli ise pinnale, kuid oli eelnevalt organismi nii tühjaks tõmmanud, et kaotas tasakaalu ja vajus korraks kokku. Mõlemad mehed juhtunust numbrit ei teinud ja jätkasid mitmevõistlust.

Spordimehe hing lõi välja

"Ei ütleks, et pilt päris eest ära kadus, aga eks piiripealne asi olnud," kirjeldas kokkukukkumise järel saatejuhina tegutsenud Ott Kiivikaselt turgutust saanud Mätas dramaatilisi hetki.

Omapärase võistluse vana kala Raja sõnul pole vesine ala varem nii karme hetki pakkunud. "Juba vormelipoisi puhul vaatasin, et täitsa jõhker. Mätase kukkumine lõi mul pulsi üles. Vaatepilt oli õõvastav! Süda tahtis löögi vahele jätta," meenutas Raja.

Suvel isikliku rekordi maailmaklassilise 83.48ni viinud ja uuel hooajal tõsiselt tippudele kannale astuda ihkav 29aastane odamees usub, et väike viperus üksnes tõestas tema vaimset valmisolekut end armutult piitsutada. "Usutavasti näitab see, et olen endast maksimumi kättesaamiseks kõigeks valmis. Ka treeningutel. Okei, seekord läksin piire kombates liiale ja panin vähe üle. Aga ma ei kahetse. Kihvt võistlus oli!" kiitis Mätas, kes pidas hinge kinni veidi üle kolme minuti. Võrdluseks: Raja viis oma margi 3.30ni, jõuluturniiri tippaeg on 4.01ga triatleet Priit Ailti käes, ala Guinnessi rekord on aga koguni 22 minutit! Tõsi, selle rekordi reeglite järgi on sportlasel õigus pool tundi enne vee alla minekut hingata sisse puhast hapnikku. Selle abivahendita on maailma parimaks tulemuseks 11.35.

Mätas võttis tiimikaaslase Magnus Kirtiga hinge kinnihoidmises mäekõrguse võidu. Kergejõustiklased hoidsid kahe peale kokku pead veeanumas 5 minutit ja 59 sekundit, sõudjad kaotasid 55 ja vormelipiloodid 86 sekundiga. Samas vehklejad Nikolai Novosjolov ja Juhan Salm, kellele "uppumistest" ära ehmatanud treener Igor Tšikinjov sõnad peale luges, piirdusid vaid 1.46ga.

Ometi ei tõstnud ennastsalgav ponnistus kergejõustiklasi poodiumile. Nad kogusid vehklejatega võrdselt 55 punkti, alavõidud hinge kinnihoidmises ja rippumises andsid odameestele neljanda koha. Esikolmik mahtus koguni ühe punkti sisse: 1. sõudjad 61, 2. krossisõitjad Gert Krestinov, Juss Laansoo 61, 3. jalgpallurid Tanel Lang, Sander Loigo 60. Ka alavõite oli sõudjatel ja krossimeestel kummalgi üks (sõudjad võitsid ergomeetril, krossimehed õllekasti hoidmises), määravaks sai teiste kohtade arv.

"Kindlasti oli see põnevaim võistlus," leidis varem neljal korral individuaalselt tšempioniks kroonitud Raja. "X-faktoriks oli see, kuidas paarilisega koostöö sujub. Meil ebaõnnestus avaala joonejooks, klots kukkus kahel korral maha ja jäime eelviimaseks. See pani meid keerulisse olukorda. Tavaliselt on mul lõpualaks korralik edumaa, seekord oli kõik lahtine."

Kas ala eemaldada?

Võistluse järel kerkis küsimus, kas hinge kinnihoidmine on piisavalt ohutu, et kavasse edasi jätta? "Kui hiljem meestega asja arutasime, oldi selle poolt, et see alles jääks. Või võtame kavasse kepikõnni?" ironiseeris jõuluturniiri eestvedaja Juhan Laansoo. "Ma ei dramatiseeriks juhtunut üle. Olukorrad polnud eluohtlikud. Ja sport ongi läinud show’ks. Asi peab huvitav olema!"

Sama meelt oli ka Mätas ja Raja. Sõudja luges siiski hulljulgele kergeatleedile sõnad peale: hullu tuleb panna suvel odasektoris, mitte jõuluturniiri veeanumas!

Samas Kiivikas jäi ettevaatlikumaks: "See on tõsine mõttekoht. Peame pakkuma vaatemängu, kuid sportlasi ei tohi ohtu seada. Praegu läks asi natuke üle võlli. Ei saa olla suhtumist, et ah äkki rohkem ei juhtu. Aga äkki juhtub?"