Oscar Pistorius kohtus. Foto: SIPHIWE SIBEKO
Sport | Muud alad
30. detsember 2013, 07:00

MAAILMA SPORT 2013: jalutust jooksjast sai mõrvar, kergejõustiku MM tipnes homoskandaaliga (1)

Lance Armstrongi ülestunnistuse ja Alex Fergusoni errumineku kõrval leidsid lõppeval aastal maailma spordis laia kõlapinda ka järgmised jutud ja lood.

KERGEJÕUSTIK: Jalutust jooksjast sai jalutu mõrvar

Lõppeva aasta 14. veebruari varahommikuni oli Oscar Pistorius tõeline spordikangelane. Süsinikkiust kunstjalgadega jooksja nihutas Londoni olümpial täie tervise juures olevaid jooksjaid alistades inimvõimete piire. Jalutut meest vaatasid ja imetlesid telekast ka kõige spordivõõramad inimesed. Sõbrapäeva varahommikul muutus aga kõik, sest Pistorius tulistas surnuks oma tüdruksõbra Reeva Steenkampi. Jooksja ise väidab, et tegu oli õnnetusega (ta olla Steenkampi murdvargaks pidanud), Lõuna-Aafrika Vabariigi prokuratuur aga, et mõrvaga. Mõned päevad kongis istunud Pistorius vabastati kautsjoni vastu, kohut hakatakse tema üle mõistma 3. märtsil 2014.

TENNIS: Kaks tiitlivõitu noppisid Serena ja Rafael

Kui 2012. aastal oli Serena Williams (USA, paremal) ainuke tennisist, kes suutis võita kaks Suure Slämmi turniiri, siis tänavu lisandus talle Rafael Nadal (Hispaania). Mõlemad valgepallurid triumfeerisid Prantsusmaa ja USA lahtistel meistrivõistlustel. Austraalias ja Wimbledonis võidutsesid teised.

Melbourne’ist, kus algab paari nädala pärast uue aasta esimene suurturniir, võtsid meistritiitli koju kaasa Novak Djokovic (Serbia) ja Viktoria Azarenka (Valgevene). Wimbledonis serveeris naiste seas üllatuse 15. asetusega Marian Bartoli (Prantsusmaa), kuna meeste seas võidutses kodupubliku suureks rõõmuks šotlane Andy Murray, kes lõpetas Briti meestennisistide 77aastase võidupõua Wimbledoni murul. Davise karikasarja finaalis alistas Tšehhi 3:2 Serbia. Naiste analoogi (Fed Cup) finaalis oli Itaalia 4:0 üle Venemaast.

SUPER BOWL: 1 sekund eetrit maksis 133 333 dollarit

Just see oli hind, mida ameerika jalgpalli profiiliiga NFL finaali ehk Super Bowli üle kandnud USA telekanal CBS küsis reklaamiostjatelt. 30sekundilise klipi eest tuli välja köhida neli miljonit dollarit. Köhijatest puudust ei olnud. Ning reklaamiostjate rõõmuks oli mäng erakordselt põnev. Võitis Baltimore Ravens, kes alistas 34:31 San Francisco 49ersi. Vürtsi lisas kogu üritusele erakordne tõik, et vastaste peatreeneriteks olid vennad John ja Jim Harbaugh . Võitjaks osutus vanem vend John.

KERGEJÕUSTIK: MMil Moskvas ei näinud maailmarekordit, küll aga homoskandaali!

Moskvas peetud kergejõustiku MMile anti avapauk enne esimest starti, kui dopinguga võeti vahele kiirjooksjad Tyson Gay, Asafa Powell, Veronica Campbell-Brown ja Sherone Simpson.

Kuigi sarnaselt 2007. aasta Osaka MMiga ei sündinud ainsatki maailmarekordit, jõudis kolm kuldmedalit (100 m, 200 m, 4x100 m) võitnud Usain Bolt järjekordse tähiseni – kaheksa kulla ja kahe hõbedaga on ta nüüd kergejõustiku MMide kõigi aegade edukaim sportlane.

Moskvas lõi lõkkele ka homoskandaal, mis lähenevat Sotši olümpiat silmas pidades siiani lõõmab – nimelt värvisid Rootsi sportlased Emma Green Tregaro ja Moa Hjelmer oma küüned vikerkaarevärviliseks, et näidata üles vastumeelsust Venemaal suve alguses vastu võetud seadusele, mis keelab homoseksuaalsuse propageerimise.

See vihastas naiste teivashüppe võitnud Jelena Isinbajevat, kes teatas: "Venemaal on normaalsed inimesed – poisid elavad tüdrukutega ja vastupidi. Meil on seadus, mida kõik peavad austama." Ning sellest piisas, et pealkirjad kuulusid mitte spordile, vaid kõigele muule.

Valik muid laia ilma tähtsaid spordisündmusi

LASKESUUSATAMISE MMi valitses Norra, kes võitis 11 kuldmedalist koguni kaheksa. Neli kulda riputati kaela nii Emil Hegle Svendsenile kui ka Tora Bergerile . MK-sarja üldvõidud kuulusid Martin Fourcade’ile (Prantsusmaa) ja Bergerile.

MURDMAASUUSATAMISE MMi valitses neli kuldmedalit võitnud Marit Björgen (Norra). MK-sarja üldvõitja Petter Northug (Norra) piirdus kahe kullaga. Naiste MK-sarja võitis Justyna Kowalczyk (Poola).

JÄÄHOKI MMi finaalis alistas Rootsi 5:1 suurüllataja Šveitsi. Pronksimängus oli USA 3:2 parem Soomest. NHLi finaalseerias sai Chicago Blackhawks 4:2 jagu Boston Bruinsist.

KÄSIPALLI meeste MM-finaalis alistas Hispaania 35:19 Taani. Tegu oli kõigi aegade ühepoolseima finaalmatšiga. Pronksi võitis Horvaatia, kes alistas 31:26 Sloveenia.

VÕRKPALLI EM mängiti esimest korda pärast 2007. aastat ilma Eesti meeskonna osaluseta. Finaalis alistas Venemaa 3:1 Itaalia. Pronks kuulus Serbiale.

KORVPALLI EMi finaalis alistas Prantsusmaa 80:66 Leedu. Pronksi võitis Hispaania, kes oli 92:66 üle Horvaatiast. NBA finaalseeria kujunes fenomenaalselt põnevaks - Miami Heat sai San Antonio Spursist jagu mängudega 4:3, otsustav mäng 95:88.

F1 hooaeg kujunes nörritavalt igavaks. Kui esimese kuue grand prix’ jooksul jõudis võiduni viis pilooti, siis lõpusirge kulges Sebastian Vetteli ja Red Bulli domineerimisel. Sakslane võitis hooaja kaheksa viimast GP-etappi ja krooniti neljandat aastat järjest maailmameistriks. Autoralli MM-sarja võitis prantslane Sebastian Ogier.

PURJETAMISES selgus 34. korda maailma vanima sporditrofee, esimest korda 1851. aastal välja antud Ameerika karika võitja. Oracle Team USA sai sõitudega 9:8 jagu Emirates Team New Zealandist ja kaitses 2010. aastal võidetud karikat.