TUBLI: Kauri Kõiv tegi Saksamaal senise karjääri parima etteaste, lõpetades kuuendana. Foto: Aldo Luud
Talisport
4. jaanuar 2014, 08:00

Kauri Kõiv karjääri tipphetkel: ei saanudki aru, et midagi erilist teen! (2)

Viimati oli Eesti meeslaskesuusataja MK-sarja esik ümnes 2010. aastal, nüüd sai Kõiv kuuenda koha

Laskesuusatamise MK-etapil Oberhofis läbis Kauri Kõiv meeste 10 km sprindis tiirud puhaste paberitega, pälvis karjääri kõrgeima, kuuenda koha ning tagas ühtlasi pileti Sotši olümpiamängudele.

"Võib-olla olen oma meeskonnale täna päeva Jürgenson, aga kui oleksin kõige kõrgemal poodiumiastmel seisnud, võiksin rahulikuma südamega magama minna," vihjas ta kunagisele ETV menusaatele, kus valiti iga õhtu lõpuks päeva parim tegelane.

Seni oli Kõivu parim tulemus 2012. aastal Nove Mesto sprindi 22. koht. Kas nüüd tuli pauk luuavarrest?

"Ei oska öelda, ma ei saa lubada, et nüüd hakkabki nii olema ja kogu aeg kõrgeid kohti tulema. Koha poolest oli kindlasti elu sõit, kuid Nove Mesto kolme trahviga 22. koht oli ikkagi parem. Seal oleks nulliga kõrgema koha saanud."

Ärev hetk lasketiirus

Laskmisega rahule jäänud 30aastane Kõiv elas püstitiirus üle ka äreva hetke. "Laadisin ühe padruni välja ning pidin käsitsi hakkama relva rauda laadima. Seal oli väike ajakulu," rääkis ta.

"Õnneks läks hästi!"

Mõlemas tiirus puhtalt lasknud Kõiv kaotas võitnud Emil Hegle Svendsenile 38,2 sekundiga. Norralane oli vaid 0,4 sekundit parem kaasmaalasest Ole Einar Bjørndalenist. Kõivu edestasid veel ka MK-liider Martin Fourcade, venelane Jevgeni Ustjugov ja ukrainlane Artjom Prõma.

"Rajal tundus tavaline sõit, ei saanudki aru, et midagi erilist teen. Kindlasti olen ka kiiremini sõitnud," arvas ta.

"Pärast tulid paremad sõbrad ja konkurendid õnnitlema, aga ei midagi suurt," jäi elu parima koha välja sõitnud sportlane tagasihoidlikuks.

Kõivu tulemus on seda suurepärasem, et Oberhofis oli tugev udu ning nähtavus halb. "Küllaltki hull, eilsel (üleeilsel – toim) treeningul ei näinudki midagi, üldse ei saanud pihta. Enne relva laadimist käis treener veel ütlemas, et ehk jäetakse sõidud ära, aga nii ei tehtud. Eks ta paras loto ole," ütles sportlane.

Üks on kindel, heitlike ilmaoludega Oberhof sobib Eesti meestele. 2010. aastal lõhkas üllatuspommi Martten Kaldvee, kui sai samal rajal ja samal distantsil seitsmenda koha. Meenutamist väärib ka Aivar Rehemaa nädalatagune Tour de Ski proloogi kümnes koht.

"Oberhof meeldib mulle väga, erinevate võimaluste koht. Näiteks eelmisel etapil Prantsusmaal Annecys olid kõigil tuulevaikse tiiru tõttu ülivõrdsed tingimused, kus nullidega oleks saanud 35. koha. Rada on hea, õnnefaktor on siin suur," tõdes Kõiv.

Arendas sõidukiirust

Kõivu sõnul tehti ettevalmistuses ka mõned korrektiivid. Pärast ebaõnnestunud MK-etappe põikas ta detsembris koju ning vaatas suusatreener Kalmer Trammiga põhjalikult üle eelmiste aastate plaanid. Kodumaa lumepuuduse tõttu veetis Kõiv jõuluaja Soomes Vuokattis suusalaagris, kus üritati teravust leida.

Aastavahetus möödus tal rahulikult. "Jõudsin ööl vastu 31. detsembrit tagasi Eestisse, seetõttu ei vaadanudki rakette. Lasin ruloo alla, vaatasin meelelahutussaated ära ja läksin magama. Eks peo pealt ole ka häid sõite olnud, kuid sel aastal otsustasin rahulikult võtta," muigas ta.

Homme on kavas jälitussõidud, lisaks Kõivule pääseb rajale Daniil Steptšenko, kes eile lõpetas kahe trahviga 37. kohal. "Stardipositsioon on super, kuid homme (täna – toim) on täiesti uus päev ja uus võistlus, tänane tulemus vaevalt et midagi aitab," võttis Kõiv pinged maha.

Olümpiat silmas pidades aga on, millele loota. "Sotši võib olla nagu Oberhof, kunagi ei tea, mis ilm seal tulla võib – udu, lumesadu või hoopis vihm. See võib olla Eesti sportlaste võimaluste koht, rasked tingimused meile istuvad," oli Kõiv lootusrikas.

MK-etapp Oberhofis

Meeste sprint

1. Emil Hegle Svendsen (Norra) 26.44,32 (2)

2. Ole Einar Björndalen (Norra) +0,4 (2)

3. Martin Fourcade (Prantsusmaa) +21,7 (3)

6. Kauri Kõiv (Eesti) +38,2 (0), 37. Daniil Steptšenko (Eesti) +1.55,3 (2), 68. Kalev Ermits (Eesti) +3.13,8 (2)

Naiste sprint:

1. Darja Domratšova 23.06,7 (1)
2. Kaisa Mäkäräinen +29,8 (2)
3. Olena Pidhrušna +36,4 (0)

63. Kadri Lehtla (Eesti) + 3.42,4 (2), 71. Grete Gaim (Eesti) +4.18,0 (2), 73. Kristel Viigipuu (Eesti) + 4.19,0 (3)