Dennis Rodman enne lendu Põhja-Koreasse.Foto: AFP/Scanpix
Korvpall
6. jaanuar 2014, 16:17

Sport või poliitika? Dennis Rodmaniga tuleb Põhja-Koreasse kaasa vasakäärmuslasest täpsuskütt (1)

Endised NBA korvpallitähed peavad kolmapäeval Põhja-Koreas sõprusmängu kohaliku koondisega ja staaride pealik Dennis Rodman on endaga kaasa kutsunud ka Craig Hodgesi, kes võitis aastatel 1990-1992 NBA Tähtede mängu raames peetud kolmepunktivisete võistluse.

Samavõrd on 53aastane Hodges tuntud poliitilise aktivistina, kelle väljaütlemised lõpetasid tema mängijakarjääri enneaegselt.

Näiteks 1992. aastal külastas ta koos Chicago Bullsiga pärast tiitlivõitu traditsioonilselt Valget Maja. Kohtumisele George H. W. Bushiga ilmus ta Aafrika rahvarõivais ja andis talle üle kirja, kus kritiseeris teravalt administratsiooni tegevust vaesuse leevendamise ja vähemuste diskrimineerimise vallas. Hodgesil olid sidemed ka "mustaks Hitleriks" tituleeritud USA moslemiliidri Louis Farrakhaniga.

Samuti süüdistas Hodges meeskonnakaaslast Michael Jordanit, et too ei kasuta oma mõjuvõimu poliitiliste avalduste tegemiseks. Pärast seda jäi ta töötuks, kuna tiimikaaslased olid tema propagandast lihtsalt tüdinenud. Ka teised meeskonnad ei tundnud tema vastu enam huvi. Olgu märgitud, et Rodman tol ajal Bullsis ei mänginud, vaid liitus tiimiga 1995. aastal.

1996. aastal kaebas Hodges NBA kohtusse ja nõudis liigalt 40 miljonit dollarit, et teda oli ebaõiglaselt tööpakkumistest ilma jäetud.

Lisaks Rodmanile ja Hodgesile külastavad Põhja-Koread ja tähistavad sealse liidri Kim Jong-uni sünnipäeva Vin Baker, Charles D. Smith, Kenny Anderson ja Doug Christie.