Külmalaine USA Idarannikul.Foto: Ave Maria Blithe
Blogid
7. jaanuar 2014, 18:32

Külmalaine USA Idarannikul (3)

Nagu uudistes tavaline, tehakse igast ilma-muutusest sensatsioon. Nii ei kuule siin kunagi lumesajust, ikka hüütakse seda lumetormiks, kuigi taevast langeb rahulikult paar helvest, mis ehk vaksa paksuselt maa korraks valgeks katavad.

Selle nädala külmakraadid on küll üsna krõbedad New Yorgi ja New Jersey jaoks. Harilikult ei lange päevane temperatuur isegi keset talve palju alla nulli Celsiuse järgi, mitmekohalised miinuskraadid on haruldased.

Täna hommikul oli termomeetri näit -16 C.

Lumesaju korral suletakse koolid, vähemalt esimese lumise ilma puhul, kui sahad pole veel kõiki teid jõudnud lahti ajada. Ameerika koolilapsi transpordivad ju spetsiaalsed kollased koolibussid, mis õpilased otse nende kodude eest üles korjavad. Kui asulate kõrvalteed on veel umbes, bussid liikuma ei pääse. Peateede, suurte maanteede ja kiirteede korrashoid on esmajärguline. Kui Eestis oleks koolid samuti iga lumise ilma ajal suletud, käiksin ma siiani kolmandas klassis. Loomulikult on Põhja osariigid lumiste tingimustega rohkem harjunud, kirjeldan enda kodukandi olusid. Ekstreemsed olukorrad toovad õnneks välja ameeriklaste parimad omadused, vähemalt meie elukohas. Veoautode omanikud, kellel lumesahad olemas, aitavad juurdepääsu teid puhtaks lükata. Minu vanem poeg aitab naabruskonna vanurite maja-esised labidaga puhtaks rookida. Kui peaks jäätunud okste liinidele kukkumise tõttu elektrikatkestus tekkima, saab kamina-omanike juurde sooja minna. Kel ainult väike sõiduauto, sellele toob liikuma pääsev maasturi omanik poest toitu kohale.

Kuna sellist ekstreemset ilma ei teki igal aastal, on paljude garderoobi soojemaks esemeks sulejope. Eestlasest talve-eksperdina on minul muidugi kogu perele igaks juhuks olemas ka vateeritud suusakombenesoonid, villased sokid, pikk soe aluspesu, käpikud, sooja voodriga lumekindlad saapad ja muu iseenesest mõistetav talvevarustus. Nii on koolist vabad lumepäevad meie peres oodatud sündmus. Pakime end soojalt sisse, kuum kakao termosesse ja õue! Pole paremat karastust ja tervendavat toimet, kui külmas värskes õhus müttamine, mis kõik viirused ja patsillid ära tapab. Kardan aga, et kui siin noor emme beebi soojalt sisse mähkis ja vankrisse pakiks ning miinuskraadidega õue magama viiks, kutsutaks kohe politsei ja satuks uudiste esilehele.

Mitmed riidepoed koguvad juba sügisel vaestele jagamiseks vähe kasutatud talvemantleid, selle annetuse vastu saab klient soodustalongi. Krõbeda pakase puhul aktiveerub suurlinnades Code Blue programm, mille raames patrullitakse tänavaid ja kodutuid viiakse kohustuslikus korras varjupaika.