VÕIT: Tina Weirather Val d’Isere’is tähistamas selle hooaja teist MK-etapi esikohta. Foto: Reuters/Scanpix
Sotši 2014
9. jaanuar 2014, 10:00

Pisiriigi mäesuusadünastia noorim esindaja Tina Weirather võib tõusta Sotši taliolümpia staariks

Neiu, kes viib tillukese Liechtensteini Eestist ette (5)

Alla 40 000 elanikuga Liechtensteini spordisaavutustest kuuleb harva ja kui, siis mäesuusatamisest. Sotši olümpiamängudele otsa vaadates tuleb silmad taas lahti teha ja nentida, et erinevalt Eestist on vürstiriigil medalisoosik olemas.

24aastane Tina Weirather on praegu MK-sarja üldarvestuses teisel kohal ja loodab lõpu teha Liechtensteini enam kui veerandsajandi pikkusele medalipõuale. Viimati kogus väärismetalli Paul Frommelt 1988. aastal Calgarys, samuti mäesuusatamises.

Põhjus, miks Weiratherist pole varem suurt midagi kuulda olnud, on lihtne, aga valus. Juba kahekordse juunioride maailmameistrina rebestas ta 2007. aastal mõlema põlve ristatisidemed ja järgnevatel aastatel tegi ta parema põlvega kaks korda sama. Sellise saatusega sportlasi on vähe ja veel vähem on neid, kes on löökidest edukalt tagasi tulnud.

Tänavusel hooajal paistabki Weirather probleemid seljatanud olevat ja näitsiku arvel on kaks etapivõitu ja kuus poodiumikohta. Medalivõimalusi suurendab tema mitmekülgsus, sest võrdselt hästi esineb ta nii kiirlaskumises, ülisuurslaalomis kui ka suurslaalomis. Esikohad on tulnud neist kahes viimases, aga ajalooliselt on Weiratheri trump olnud siiski kiirlaskumine. Lisaks teatas üks võimalikke konkurente Lindsay Vonn, et jätab Sotši enda põlvehädade tõttu vahele.

Ometi läheb Weirather olümpiale ettevaatlikult, sest põlved tuletavad ennast aeg-ajalt meelde. "Kuigi vigastustest on mitu aastat möödas, on ikka selliseid päevi, kus ma ei saa endast sada protsenti anda. Teisalt annavad need võimaluse taastuda ja järgmisel päeval on uus võimalus täiega pingutada," rääkis ta USA meediale.

Medal on piigal siiski plaanis, sest pidevad poodiumikohad on kõvasti enesekindlust süstinud.

Seksikate edetabelis märk maas

Et Liechtensteini inimressurss on väike, pole imestada, et Weirather pärineb läbi ja lõhki mäesuusaperekonnast. Tema ema on kahekordne olümpiavõitja Hanni Wenzel ning isa kunagine kiirlaskumise maailmameister Harti Weirather. Ema, kes oli rohkem slaalomisõber, soovitas Tinal pärast raskeid kukkumisi kiirlaskumisest loobuda, aga tütre põikpäisus jäi peale. Nagu näha, seni edukalt.

Ema on Tina jaoks olnud justkui amulett, sest tütre kahe esimese MK-etapi võidu ajal sattus ta raja ääres olema. Sotšis ei soovi Weirather ema-isa siiski kohata. "Nad ei tule kaasa. Kogu hooaja olen ma enda asju ajanud ja olümpial tahan seda joont jätkata," oli ta kindel.

Isegi Sotšis medalita jäämise puhul peaks Weiratherile tähelepanu jaguma, sest Liechtensteini esisportlast on õnnistatud ääretult kena väljanägemisega. Spordikõmusait Busted Coverage paigutas ta detsembris 30 seksikama olümpiasportlase hulka ning ilmselt jõuab neiu järgneva kahe kuu jooksul sarnastesse edetabelitesse veel ja veel.

Tina Weirather

• Sündinud 24. mail 1989 Vaduzis

• Ema Hanni Wentzel, isa Harti Weirather

• Pikkus 162 cm

• Debüüt MK-sarjas 22. oktoober 2005

• MK-sarjas 3 võitu ja 13 poodiumikohta