Manchester Unitedi mängijad lahkuvad pärast järjekordset kaotust noruspäi väljakult. Mulluse meistritiitli võitmise järel erruläinud Sir Alex Fergusoni asendanud David Moyesi käe all pole meeskond suutnud näidata esitusi, mis vastaksid klubi erakordselt kõrgetele standarditele.Foto: RUSSELL CHEYNE
Spordiblogi
11. jaanuar 2014, 13:51

Ott Järvela | Man Unitedi kriis – kas pigem on süüdi peatreener või mängijad? (5)

Valitseva Inglismaa jalgpallimeistri Manchester Unitedi kriis on maailma armastatuima pallimängu sünnimaal jätkuvalt teema number üks. Arvestades Man Unitedi väga suurt toetajaskonda Eestis, väärib teema teravat tähelepanu ka Õhtulehe spordiblogis.

Man United on kaotanud kolm kohtumist järjest. 1. jaanuaril koduplatsil 1:2 Tottenhamile (Inglismaa kõrgliiga), neli päeva hiljem kodus 1:2 Swansea City'le (Inglismaa karikasari) ja teisipäeval võõrsil 1:2 Sunderlandile (Inglismaa liigakarikasarja poolfinaali avamäng).

Kui juhtub nii, et täna õhtul jäädakse kodus taas alla Swansea City'le (seekord kohtutakse meistrivõistluste raames, otseülekanne 19.25 Viasat Sport Balticu ekraanil), oleks tegu esimese korraga viimase poole sajandi jooksul, kui Man United kaotab neli ametlikku mängu järjest.

Näiteks Inglismaa päevalehes Daily Telegraph (kaljukindlalt ajakirjandus-spektri valgemasse poole kuuluv väljaanne, jalgpallilugude osas siinkirjutaja lemmikuim Inglismaa ajaleht) on Man Unitedi teemal kolm päeva järjest ilmunud vähemalt üks pikk ja põhjalik, kus erinevad inimesed lahkavad hetkeolukorra põhjuseid.

Mõistetav, miks seda tehakse. Alates hooajast 1991-92 on Manchester United vaid kolmel puhul leppinud pronksmedaliga, ülejäänud hooaegadel on kas kaotatud hõbe (kuus korda) või võidetud kuld (13 korda).

Tänavu kipub medal juba praegu, pärast 20. vooru Punaste Kuradite haardeulatusest väljas olemas ja käib võitlus esinelikusse pääsemise nimel. Kui see ei õnnestu (või kui ei võideta Meistrite liigat), saab otsa hetkel 18 hooaja pikkune Meistrite liigas osalemise seeria.

Michael Owen kritiseerib eelkõige mängijaid

Selle ohu põhjuste kaardistamiseks toon välja 9., 10. ja 11. jaanuaril Daily Telegraphis ilmunud Man Unitedi probleemipuntra (kindlasti pole hädasid üks või paar) teemaliste artiklite võtmekohad.

9. jaanuaril ilmus ajakirjanik Paul Haywardi (sügisel ilmunud Sir Alex Fergusoni raamatu kirjapanija) artikkel pealkirjaga "David Moyes on ära kaotanud Manchester Unitedi tugisõnumi", kus tõdes: "Moyes nimetati Alex Fergusoni ametijärglaseks eesmärgiga säilitada klubi nurgakiviks peetav järjepidevus, ent heade kavatsuste nõrgad küljed on halastamatult nähtavalt kisutud."

Hayward märgib, et on suur vahe, kas inimesel on lihtsalt tugev iseloom (nagu Moyesil) või kõiki ja kõike endale allutada suutev karakter (nagu Ferguson). "Isegi Jose Mourinho poleks suutnud Fergusoni rolli üle võtta. Järjepidevus on praegu vaid sõnakõlks, sest Moyes seda ei tähenda. Selle asemel, et jätkata sealt, kus Fergusoni töö pooleli jäi, peab ta kõike otsast alustama."

10. jaanuaril avaldas Daily Telegraph endise Liverpooli, Madridi Reali, Newcastle Unitedi, Man Unitedi, Stoke City ja Inglismaa koondise ründaja Michael Oweni artikli. Kolm hooaega Fergusoni Unitedis mänginud ja seal 2011. aastal karjääri ainsa Inglismaa meistritiitli võitnu Owen näitab näpuga pigem mängijate suunas.

"Man Unitedi mängijad on hetkel ebaõnnestumise hirmust halvatud – uus põlvkond peab tõestama oma väärtust. Arvestades, et Man Unitedi peatreener David Moyesi ametikoht on tulemustele vaatamata veel päris pikka aega turvaline, peavad nooremad mängijad kiiresti veduriteks sirguma või riskima võimalusega, et neil tuleb Man Unitedist lahkuda.

Peatreeneri selja taha on võimalik pugeda väiksemates klubides, aga mitte Man Unitedis. Ning sealt klubist lahkudes ei siirdu ükski noormängija paremasse, vaid ikka ja ainult kehvemasse klubisse," rõhutab Owen.

Statistika ei halasta

Täna on Man Unitedi teema usaldanud Daily Telegraphi Manchesteri korrespondendi Mark Ogdeni hoolde. Olgu lisatud, et just tema oli mees, kes nuhkis esimesena välja uudise Sir Alex Fergusoni errumineku kohta ning lõikas seeläbi kevadel väga suuri tööalaseid loorbereid.

Ogden võtab lahti statistika ja tõdeb, et Moyesi käe all on Man Unitedi palliga mäng muutunud sirgjoonelisemaks ja hooletumaks. Näiteks on 20 mänguga antud platsi viimasel kolmandikul 3012 täpset söötu samas kui mullu oli see number 3342. Nukker on ka võrdlus, mis ütleb, et kui mullu sooritas Man United 20 mänguga 245 pealelööki, millest sündis 50 väravat, siis tänavu on need numbrid 202 ja 33.

"Vähem pealelööke, vähem väravaid, vähem sööte, rohkem kollaseid kaarte ja rohkem sisselastud väravaid ning mitte ainsatki punkti, mis teenitud tänu pärast 80. minutit löödud väravatele – seetõttu on asjad Manchester Unitedis nii halvad," kõlab Ogdeni kokkuvõte.

Täpselt kui halvad, saab selgemaks juba täna õhtul.