Eesti käsipallikoondis alistas MM-valikmängus 32:30 Läti meeskonna. Eesti resultatiivseim oli üheksa väravat visanud Dener Jaanimaa.Foto: TAIRO LUTTER
Käsipall
11. jaanuar 2014, 17:30

Dener Jaanimaa imeline viskešõu tõi Eestile võidu Läti üle (3)

Eesti meeste käsipallikoondis pidas täna viimase mängu MM-valiksarjas, kui Põlvas võõrustati Läti meeskonda. Tänu Dener Jaanimaa viskešõule võitis tasavägise kohtumise Eesti 32:30.

Edasipääsulootused olid mõlemal enne tänast kadunud, ent naabrite vaheline mäng pole kunagi tühine. Seda enam, et enne tänast kõik viis mängu kaotanud Eestil oli mängus au. See päästeti ja punktiarve avati.

Kõige suuremad tänusõnad tuleb öelda üheksa väravat visanud Dener Jaanimaale. "Dener pani täna kõik visked sisse ja suuresti tänu sellele võitsime," tunnustas kolleegi kuus väravat visanud Eesti kapten Mait Patrail.

MÄNGUKÄIK

2. poolaeg: Eesti haaras kohe initsiatiivi, asus 17:15 juhtima ning kasvatas 44. minutiks edu juba 23:19 peale. Läti vinnas enda aga mängu tagasi ning 53. minutil särasid tablool viiginumbrid 27:27.

Juhtima lõunanaabreid aga kordagi ei lubatud ning seisult 28:28 viskas Eesti kolm väravat järjest (spurdile aitas kaasa lätlase 2minutiline eemaldamine) ja võitis lõpuks 32:30.

1. poolaeg: Halb uudis on, et Läti juhib 14:13. Hea uudis aga, et Eesti mäng on jätkunud sealt kohalt, kus kolmapäeval Bosnia ja Hertsegoviinas pooleli jäi. Eesti meeskonna mängus on idee ja selgroog. See annab lootust.

Läti asus kohtumist 2:0 juhtima ja Eesti esimene värav sündis alles siis, kui mängitud 5.35. Kui Läti asus 14. minutil 6:3 juhtima, võttis Eesti peatreener Jüri Lepp mõtlemisaja ning mäng paraneski - peagi oli Läti kord time-out'i kasutada.

Eesti jõudis esimest korda viigini 25. minutil tänu 3:0 spurdile, mille jooksul tabasid Uku-Tanel Laast, Kaspar Lees ja avapoolajal Eesti resultatiivseimana neli väravat visanud Dener Jaanimaa. Eduseisu Eestil aga saavutada ei õnnestunud.

EELVAADE

Kindlasti ei ole šansid olematud. Suudab Eesti näidata täna lõunanaabrite vastu sama sisukat mängu nagu kolmapäeval võõrsil Bosnia ja Hertsegoviina vastu teisel poolajal (Eesti kaotas toona avapoolaja 9:15, aga mängu vaid 26:28), siis on Läti murdmine võimalik. Aga vähemaga läheb keeruliseks.

Eesti mängib täna küll täisrivistuses, sest vigastustest on piisavalt taastunud Dener Jaanimaa ja Mikk Pinnonen, ent ei saa unustada, et selle sama täiskoosseisuga saadi novembris Riias Läti käest 10väravaline 25:35 kaotus.

Lätil on kirjas veel üks võit - mõni päev enne Eesti alistamist saadi võõrsil jagu Portugalist 29:22. Jaanuaris peetud kolm mängu on aga kõik lõppenud kaotusega: Bosniale jäädi võõrsil alla 26:27 ja kodus 21:23 ning Portugalile kodus 24:26.