Jelena Glebova.Foto: AFP/Scanpix
Sport | Muud alad
15. jaanuar 2014, 07:00

ALAVERI VALEM: Eesti parim sportlane on hoopis… (23)

Aasta parimate sportlaste valimine kütab alati vastikult kirgi – kuidas sa ikka võrdled näiteks suusatajat, odaviskajat ja vehklejat? Tegelikult on üks võimalus eri alade sportlasi kõrvutada tülika hääletuseta, lihtsalt matemaatikale tuginedes. Tulemus on üllatav: rehkenduste alusel pole meie parim ei Nikolai Novosjolov, Julia Beljajeva ega Heiki Nabi.

Pärast hooaja avavõistlust Olosel teatas treener Mati Alaver Postimehe veergudel, et Eesti suusatajad on edasi arenenud ega ole kehvemad kui Moskva MMil kaheksanda koha saanud odaviskaja Risto Mätas. "Kui suusatajad kaotavad parimale neli protsenti ja alla selle, siis Mätas jäi kergejõustiku MMil võitjale alla 9%," võrdles Alaver.

Esmapilgul võib selline arvutus tunduda veidi kummaline, võrdleks justkui siga ja kägu. Aga samas – miks ka mitte? Maailma parim on ju igal alal antud hetke sada protsenti, absoluutne mõõdupuu, kelle järgi joonduda. Õhtuleht võttis tuld ja paiskas Alaveri metoodika masstoodangusse!

Karpak -73,0%

Alustame rivi lõpust. Purjetaja Deniss Karpak tuli Tallinnas peetud MMil küll näiliselt tublile 14. kohale, kuid kaotus võidumehele Jorge Jo?o Zarifile oli üüratu – Eesti atleedil kogunes kohapunkte 109, brasiillasel vaid 63.

Kanepi -31,3%

Mõni aeg tagasi sai tipptaset mekkida tennisist Kaia Kanepi, kes kohtus venelanna Maria Šarapovaga ja pidi vastu võtma kaotuse 6:4, 3:6, 2:6. Setivõit on emotsionaalselt tore, kuid protsentuaalselt taas väga suur allajäämine: Maria võitis 16 ja meie Kaia vaid 11 geimi.

Glebova -30,1%

Hõisata pole midagi ka iluuisutaja Jelena Gleboval, kes mullusel MMil kogus 16. kohta saades 152,49 punkti, mis kahvatub kullanaise Yu-Na Kimi skoori (218,31) kõrval täiesti. Tegelikult on see paras šokk. Miks annavad kohtunikud meie Leenale tervelt kolmandiku võrra vähem punkte? Kas ta ei tee siis jõulisi kolmekordseid hüppeid? Kas tal pole kaunid kleidid ja oivaline figuur? Kas ta on tõesti kolmandiku võrra kehvem?

Smith -13,1%

Karpakist, Kanepist ja Glebovast kordades kõvem on Eesti passiga mäesuusataja Warren Cummings Smith. MMil jäi ta slaalomis 38., jäädes Marcel Hirscherist maha kahe sõidu kokkuvõttes 14,6 sekundiga ehk protsendikeeli 13,1ga.

Nurmsalu -10,7%

Suusahüppaja Kaarel Nurmsalu vaimustas meid märtsis Planica hüppemäe 200meetrise õhulennu ja 13. kohaga, kõikvõimalikke punkte kokku lüües jäi ta Gregor Schlierenzauerist siiski kaugele.

Mätas -8,2%

Paras aeg on tutvustada valemit ka lugejale. Tegelikult on see lihtne. Odaviske maailmameistri Vitezslav Vesely poolt MMil visatud 87.17 on niisiis sada protsenti. Et arvutada lõppvõistlusel 80.03 kirja saanud Mätase mahajäämust, tuleb eestlase tulemus korrutada sajaga ja jagada Veseley resultaadiga. See näitab, mitu protsenti Vesely tulemusest Mätas saavutas (91,8%). Lahutame selle sajast ja saame vaheks 8,2.

Kanter -5,7%

Mainitud suusatajate neljaprotsendine kaotus ei olnud MMil jõukohane ka kettaheitja Gerd Kanterile. Jah, lugesite õigesti. Moskvas lennutas ta ketta 65.19ni, kuid too sakslane Robert Harting kõmmutas 69.11. Fakt, et Kanter sai siiski pronksmedali, näitab ilmekalt, kui hõre on kettaheite tipp.

Mägi -3,6%

Protsentuaalselt hoopis rohkem sisu näitas 21aastaselt tehtud MM-debüüdil Rasmus Mägi, kes läbis 400 meetri tõkkedistantsi poolfinaalis 49,42ga, kaotades finaaljooksu kiireimale, Jehue Gordonile 1,73 sekundiga. Võrdluseks: olümpiavõitja Erki Noole isiklik kümnevõistluse rekord oli samas eas kõigest 7771 punkti.

Rehemaa -3,0%

Tour de Ski nelja kilomeetrisel proloogil kümnenda kohaga talispordisõpru rõõmustanud suusataja Aivar Rehemaa jäi tol päeval Alex Harveyle alla 16,8 sekundi ehk 3,0 protsendi võrra. Pole paha.

Kõiv -2,4%

Oberhofis lõhkas hiljuti üllatuspommi laskesuusataja Kauri Kõiv, kes sai 10 km sprindisõidus kuuenda koha. Kaks möödalasku teinud norralane Emil Hegle Svendsen läbis distantsi 26 minuti ja 44,3 sekundiga, olümpiahakul Eesti esinumbriks tõusnud Kõiv kaotas talle puhta laskmise juures 38,2 sekundit. Palju õnne, Kauri, oled hetkel Eesti parim talisportlane!

Neljapaat -2,2%

Õige vähe on maailma tipust puudu ka neljapaadi sõudjatel. Kahekilomeetrise distantsi läbisid nad MMi finaalis viiendaks tulles 6.01,37ga. Kaotust esimesena finišeerinud Horvaatiale kogunes kaheksa sekundit.

Kangert -0,3%

Rattur Tanel Kangerti vahe ala valitsejatega on nii imeväike, et sinna ei mahuks isegi mitte üht tervet juuksekarva, vaid see tuleks eelnevalt neljaks viilutada. Vincenzo Nibali lõpuajaks Itaalia velotuuril mõõdeti 84 tundi, 53 minutit ja 28 sekundit. Eestlane kaotas talle 12.57 ehk 33 korda vähem kui Mätas Veselyle.

Eesti maailmameistrid 0

Mida peale hakata vehklejate Nikolai Novosjolovi, Julia Beljajeva ja maadleja Heiki Nabiga? Meie loogika põhjal pole nende sportlaste puhul midagi vaja arvutada, sest nad on kõik maailmameistrid ehk ise teistele mõõdupuuks ja sihtmärgiks.

Nelli Paju +7,1%

Vehkleja Nelli Paju alistas Tartu meistrivõistluste veerandfinaalis valitseva maailmameistri Beljajeva 15:14 ehk oli absoluutsest mõõdupuust 7,1 protsendi võrra parem. Meie eksperimendi võitja on selgunud! Tõsi, hiljem on Beljajevast jagu saanud ka teised Eesti vehklejad, kuid valitsev maailmameister oli selleks hetkeks minetanud võitmatuse oreooli ega sobinud täiuslikuks mõõdupuuks.

***

Õhtulehe väikest rehkendust võib võtta rohkem või vähem tõsiselt, kuid vähemalt peaks see kõigile skeptikutele tõestama üht: kõike on võimalik omavahel matemaatiliselt suhestada, kui väga tahta! Kindlasti tuleb aga eelnevalt varuda teatud kogus huumorit. Ühtlasi loodame, et keegi toredatest spordiinimestest – alustades Karpaki ja Kanepi ning lõpetades Alaveri ja Mätasega – seda väikest pingerida pahaks ei pane.