Olümpiavõitja Ants AntsonFoto: TIINA KÕRTSINI
Talisport
15. jaanuar 2014, 21:00

Ants Antson: Usun, et meie suusatajad on puhtad (33)

6. veebruaril möödub 50 aastat päevast, mil Ants Antson võitis  Innsbrucki olümpiamängudel kiiruisutamises kulla. Novembris vahetult pärast 75. sünnipäeva ohtlikult haiglasse sattunud Antson on nüüd elu ja tervise juures, kuid tõdes ETV saatele "Pealtnägija", et rääkimisega on veel probleeme.

„Kolm nädalat tagasi ei saanud ma veel käia, tervis oli nii kehv. Rääkimine pole praegu ka selline, mis mul harilikult on.". Nende sõnadega iseloomustab oma viimaste nädalate läbiaelamisi Eesti esimene taliolümpiavõitja Ants Antson, kes kaks kuud tagasi, vahetult pärast oma 75. sünnipäeva, ootamatult kiirabihaiglasse sattus.

"Kaks nädalat enne seda suri mul koer. Rääkisin arstidega, et see võis olla üks põhjus,miks nii juhtus." Olümpiavõitjal hakkas valutama kõht. "Kiirabi sai kohe aru, öeldi ära, et sooltes on auk ning polnudki muud teha kui operatsioonile minna." 

Samas kinnitas Antson, et operatsioone ta ei talu. "Kui on kuri karjas, siis peab ikka minema. Pimesool on ka välja vahetatud 1967. aastal, aga muid operatsioone olnud pole."

"Ma ise tunnen, et ma pole pooltki see, kes ma võin olla," rääkis kiiruisutaja, kes praegu käib jõudumööda kepikõndi tegemas. Paraja põntsu võisid anda ka omaaegsed ebanormaalsed treeningud pakases. 

Eesti vanim elus olev olümpiavõitja kommenteeris ka praegu nii kuuma teemat, Bernatski dopingusüüdistusi. "Päris puhas ei ole ükski sport, ei meil, Rootsis, Norras, Soomes. Kuidas seda varjata on hoopis teine asi. Mina arvan, et see Bernatskivärk on blufivärk, tundub nagu kättemaks. Samas usun, et meie suusatajad on puhtad. Kui üks-kaks jäävad vahele, siis see on võimalik. Kui seitse-kaheksa sportlast aga tarvitab ja jääb vahele, siis see ei ole sportlase, vaid treeneri süü."

Toonasele Nõukogude Liidule ainsa kuldmedali toonud Antsonit peetakse siiamaani venelaste poolt meeles, kuid olümpiavõitja sõnul võiks Eesti riik samuti rohkem oma sangareid toetada.

"Kui hakkasime 20 aastat tagasi Kultuurkapitali poolt toetust saama, siis selle ajaga pole midagi muutunud. Me saame sama palju, kui toona. Aeg on läinud ju kallimaks, kuid nad ei tule selle peale, et seda toetust suurendada," kurjustas ta.

NIi ei imesta ta ka, miks Erika Salumäe oma olümpiakullad maha müüs. Vastupidi. " See on igaühe enda asi, mida ta oma medaliga teeb. Arvestades, et Hispaanias on ju ravi kümme korda kallim kui meil ja kui tahab oma tütart kasvatada, siis loomulikult, müügu oma olümpiakuld. Riigi poolt antavad rahad on ju naeruväärsed," rääkis Antson, kes ka ise on olümpiakulla müümisele mõelnud.