Kalev/Cramo korvpallimeeskond pärast võidukat eurosarjamängu Skopjega.Foto: ARNO SAAR
Korvpall
17. jaanuar 2014, 21:13

Kalev/Cramo president Valdmaa: Eesti klubisport vajab uut sotsiaalset kokkulepet (7)

„Kogu Eesti spordiringkond on täna tänamatult hirmul," kommenteeris BC Kalev/Cramo korvpallimeeskonna president Ivar Valdmaa riigis stipendiumi-palga ümber puhkenud poleemikat. Tema hinnangul tahetakse karistada ettevõtjaid ja entusiaste, kes on on vabatahtlikult ja tasuta üritanud aidata Eesti sporti.

Üks maksuameti erilise huvi objektidest on praegu Kalev/Cramo ning Valdmaa sõnul jääb vaid loota, et asi ei lähe halvima, klubi tegevuse lõpetamiseni.

Ivar Valdmaa, milline on praegune seis, kui maksuamet uurib, ega stipendiumide nime all ole makstud sisuliselt palkasid, mille pealt tuleks siis makse maksta?

Tänu stipendiumisüsteemile on kogu Eesti sport kuidagimoodi elus püsinud. Kultuurivaldkonnad, sealhulgas sport on täna selgelt alafinantseeritud ja stipisüsteem on kui sotsiaalne kokkulepe selle abil spordiklubide toetamiseks. Stipendiumiseadus on nii laialivalguv – seal pole konkreetsust, mida võib ja mida mitte. Pole konkreetset joont, kust tuleb maksta palka ja kust stipendiumit.

Koostöö maksuametiga on olnud konstruktiivne, maksuamet teeb oma tööd. Kuid jääb arusaamatuks, miks on ametile rahandusministeeriumi poolt säärased suunised antud.

Kui teie näete seadust ühte- ja maksuamet teist moodi, kas võib juhtuda, et pöördute ebasobiva lõpplahenduse korral kohtusse?

Täna ma ei kommenteeriks seda. Ootame maksuameti seisukoha ära.

Milline on Kalev/Cramot haldava MTÜ Rafteri nägemus seadusest?

Oleme aastaid vastavalt seadusele hoidnud selgelt lahus kahte asja: meil saavad spordiga tegelevad inimesed stipendiumit, töötajad aga palka. Meie meelest vastab see seadusele. Kust jookseb piir, millest alates mängija enam ei õpi? Kust alates treener enam ei õpi? Mida 39-aastane mängija Valmo Kriisa enam juurde õpib? 31-aastane treener Alar Varrak on küll aga treeneriametis alles õpipoisi staadiumis.

Peame äri ja spordi lahus hoidma. Sport pole Eestis äri ega tulutoov ettevõtmine, vaid puhas metseenlus. See annab rahvale võimaluse jälgida kodus tippsporti. Eestis ei saa spordiga keegi rikkaks. See ei puuduta ainult Kalev/Cramot, vaid tervet Eesti meistriliigade klubisporti.

Milline on sinu ettepanek?

Kui keset mängu muudetakse reegleid, on väga keeruline edasi mängida. Mulle jääb arusaamatuks rahandusministeeriumi seisukoht, et riigil jääb väidetavalt saamata 4 miljonit eurot. Seda raha lihtsalt ei ole ja riik peaks selle teise käega niikuinii tagasi sporti andma. Valitsus, kes tõstab õlle hinda või keelab tsirkuse, on määratud kukkumisele. Härra Ligil võib ju õigus olla, aga kust see raha võtta? Kui stipendiumide maksmine päevapealt lõpetada midagi vastu andmata, jääb terve Eesti sport kiratsema, tippsport kaotab mingiks ajaks oma atraktiivsuse.

Stipendiaatide sotsiaalsete garantiide puudumine on probleem ja sellele tuleb leida lahendus. Aga selleks tuleb esmalt panna paika uued mängureeglid ja kompensatsioonimehhanismid, kui tahame tänast taset kuidagi hoida ja edasi minna. Näiteks seada stipendiumisaajatele vanuse ülempiir 28-30 aastat; treenerid võrdsustada õpetajatega, kus klubi maksab palga ja riik lisab omapoolt sotsiaalsed garantiid. See oleks nii-öelda sotsiaalne kokkulepe, spordile konkreetne toetus riigi poolt.

Täna peaks riik lõpetama näidispoomised uute lahenduste leidmiseni või kohtlema kõikide alade meistriliigade võiskondi võrdsuse printsiibi alusel. See viimane muidugi hävitaks Eesti niigi õhukese tippspordi taseme.

Mida ütled Kalev/Cramo tuleviku kohta?

Maksuamet alles menetleb asja. Kui tuleb mõistlik otsus ja mõistlik mänguruum, vaatame edasi. Kui peame hakkama trahve maksma, võib tähendada  see klubi pankrotti, sest niigi pingelistest eelarvevahenditest lihtsalt ei jätku. Ütlen ausalt, olen asjade praeguses käigus pettunud. Oleme aastaid pakkunud rahvale leiva kõrvale tsirkust. Kui olud enam ei võimalda jätkata, on lõpetada lihtne, jääb endale ja perele rohkem aega. Aga tallinlastel ei oleks tipptasandil korvpallis enam midagi suurt vaadata.