Ivar ValdmaaFoto: Arno Saar
Korvpall
18. jaanuar 2014, 08:00

Kalev/Cramo president: Eesti klubisport vajab uut sotsiaalset kokkulepet (26)

"Kogu Eesti spordiringkond on täna tänamatult hirmul," kommenteeris BC Kalev/Cramo korvpallimeeskonna president Ivar Valdmaa riigis stipendiumi-palga ümber puhkenud poleemikat. Tema hinnangul tahetakse karistada ettevõtjaid ja entusiaste, kes on vabatahtlikult ja tasuta üritanud aidata Eesti sporti.

Üks maksuameti erilise huvi objektidest on praegu Kalev/Cramo ning Valdmaa sõnul jääb vaid loota, et asi ei lähe halvima, klubi tegevuse lõpetamiseni.

Ivar Valdmaa, milline on praegune seis, kui maksuamet uurib, ega stipendiumide nime all ole makstud sisuliselt palkasid, mille pealt tuleks siis makse maksta?

Tänu stipendiumisüsteemile on kogu Eesti sport kuidagimoodi elus püsinud. Kultuurivaldkonnad, sealhulgas sport on täna selgelt alafinantseeritud ja stipisüsteem on kui sotsiaalne kokkulepe selle abil spordiklubide toetamiseks. Stipendiumiseadus on nii laialivalguv – seal pole konkreetset joont, kust võib maksta palka, kust stipendiumi.

Koostöö maksuametiga on olnud konstruktiivne, maksuamet teeb oma tööd. Kuid jääb arusaamatuks, miks on ametile rahandusministeeriumi poolt säärased suunised antud.

Kui teie näete seadust ühte- ja maksuamet teistmoodi, kas võib juhtuda, et pöördute ebasobiva lõpplahenduse korral kohtusse?

Täna ma ei kommenteeriks seda. Ootame maksuameti seisukoha ära.

Milline on Kalev/Cramot haldava MTÜ Rafteri nägemus seadusest?

Oleme aastaid vastavalt seadusele hoidnud selgelt lahus kahte asja: meil saavad spordiga tegelevad inimesed stipendiumi, töötajad aga palka. Meie meelest vastab see seadusele. Kust jookseb piir, millest alates mängija enam ei õpi? Kust alates treener enam ei õpi? Mida 39aastane mängija Valmo Kriisa enam juurde õpib? 31aastane treener Alar Varrak on küll aga treeneriametis alles õpipoisi staadiumis.

Milline on sinu ettepanek?

Kui keset mängu muudetakse reegleid, on väga keeruline edasi mängida. Kui stipendiumide maksmine päevapealt lõpetada midagi vastu andmata, jääb terve Eesti sport kiratsema.

Stipendiaatide sotsiaalsete garantiide puudumine on probleem ja sellele tuleb leida lahendus. Aga selleks tuleb esmalt panna paika uued mängureeglid ja kompensatsioonimehhanismid. Näiteks seada stipendiumisaajatele vanuse ülempiir 28-30 aastat; treenerid võrdsustada õpetajatega, kus klubi maksab palga ja riik lisab omalt poolt sotsiaalsed garantiid. See oleks nii-öelda sotsiaalne kokkulepe.

Mida ütled Kalev/Cramo tuleviku kohta?

Maksuamet alles menetleb asja. Kui tuleb mõistlik otsus ja mõistlik mänguruum, vaatame edasi. Kui peame hakkama trahve maksma, võib tähendada see klubi pankrotti. Ütlen ausalt, olen asjade praeguses käigus pettunud. Oleme aastaid pakkunud rahvale leiva kõrvale tsirkust. Kui olud enam ei võimalda jätkata, on lõpetada lihtne, jääb endale ja perele rohkem aega. Aga tallinlastel ei oleks tipptasandil korvpallis enam midagi suurt vaadata.