PARIM!: Budapesti EMil saavutatud 7. koht on Jelena Glebova karjääri kõrgeim koht tiitlivõistlustelt. Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
20. jaanuar 2014, 07:00

Kas Jelena Glebova päästab Eesti jaoks Sotši olümpia? (21)

Jelena Glebova tõusis Euroopa meistrivõistluste 7. kohaga Eesti olümpiakoondise tähtsaimaks liikmeks – tõenäoliselt hoolitseb Eesti parima individuaalse tulemuse eest Sotšis just tema. Millist kohta tasub iluuisutajalt oodata?

Esmalt aga, miks räägime Sotši olümpia päästmisest? Sest võrreldes eelmiste taliolümpiatega kujuneb see sinimustvalgest vaatevinklist erakordselt nukraks.

2002 Salt Lake City’sse, 2006 Torinosse ja 2010 Vancouverisse sõitis Eesti koondis (kuld)medali(te) järele ning tõi need ka koju. 1992 Albertville’is oli kõrges mängus sees Allar Levandi, 1994 Lillehammeris Levandi, Ago Markvardt ja kahevõistluse meeskond, 1998 Naganos jõudsid esikümnesse Andrus Veerpalu ja Jaak Mae.

Puudub igasugune põhjus Sotšist midagi võrreldavat oodata, sest murdmaa- või laskesuusatajad vajavad senise hooaja põhjal otsustades esikümnesse jõudmiseks kerget imet (mõlemal alal on Eestil terve MK-hooaja peale ette näidata ainult üks esikümnekoht). Tõsi, sama kehtib ka Glebova kohta, ent erinevalt suusasportlastest võib Eesti parim iluuisutaja 20 parema sekka mahtumises suhteliselt kindel olla.

"15. koht on Jelenale olümpial täiesti reaalne. Tõsi, see nõuab samasugust head ja korralikku esitust nagu äsjasel EMil Budapestis," tõdeb endine tippiluuisutaja, praegune rahvusvahelise kategooria tehniline spetsialist Margus Hernits.

Sotšis lisanduvad Euroopa iluuisutajatele tugevad sportlased Jaapanist, Lõuna-Koreast, USAst, Kanadast ja Hiinast. Võrdluseks olgu öeldud, et kui Glebova mullusel MMil 16. koha sai, siis oli ta eurooplastest kaheksas.

Budapestis nähtu sisestas Hernitsasse Sotšit silmas pidades optimismi. "Ma ei mäleta, millal Glebova viimati nii hea vabakava uisutas! Siiani on ta eelkõige tuntud hea lühikava poolest, sest seal on riskielemente suhteliselt vähe. Kui vabakavas on sportlase jaoks keerulisi elemente rohkem, siis on raske kõigile täielikult keskenduda. Aga Jelena seekord suutis, sest vorm on parem ja tase kõrgem."

Võrreldes varasemaga on kolmandat hooaega sloveenist treeneri Igor Krokaveci juhendamisel sportiv Glebova suutnud Hernitsa sõnul oluliselt parandada just esitust: "See on tal väga kõvasti edasi läinud. Hüpped nii otseselt mitte – kahte liiki kolmekordsed jäid tal Budapestis tegemata. Aga see oli ka mõistlik, sest praegune hindamissüsteem soosib vigade vältimist."

Just see on Glebova esimene eesmärk ka karjääri kolmandal olümpial. Õnnestub see täita, on šansid 15 parema sekka mahtumiseks head. Kas see päästaks Eesti jaoks Sotši olümpia, on juba igaühe enda otsustada.