MAADLUSPALEE ÜLEMUS: Martin Plaser rajab Tallinna kesklinna maadluskeskust Korrus3. Kuigi kompleks pole veel lõplikult valmis, on maadlusmatid maas ja trennid käivad. Foto: Mati Hiis
Maadlus
22. jaanuar 2014, 10:00

Piraadiküti karastusega Eestimaa spordihinge piiritu maadlusfanatism (4)

Martin Plaser on mees, kes karastunud Afganistani missioonil ja India ookeanil piraadikütina töötades. Sõjamehe karmis maailmas õpitu on ta rakendanud Eesti maadlusvankri ette. Tempo on kõva, aga Plaser laob ahju üha uusi puid, et aur oleks veelgi võimsam!

Veerenni tänav Tallinnas. Väsinud välimusega endine tootmishoone, mis praegu Segasumma suvilana pesaks erinevatele kontoritele ja töökodadele. Väga aukliku sillutisega sisehoovist pääseb kargesse trepikotta, mida mööda kolmandale korrusele tõustes avaneb Korrus3 uks.

See on maadlusriik Eesti pealinna suurim maadlussaal, mis Martin Plaseri ehk Eestimaa spordihinge 2013 (just sellise aunimetusega Eesti Olümpiakomitee maadlusaktivisti pärjas) juhtimisel võimsas tempos valmib. "Tahan ümber lükata mõtteviisi, et maadlussaal on hämar ning asub madalas ja rõskes keldris, mille laest tilgub mingit kahtlast ollust. Maadluse tulevik on avar ja valge!" teatab Plaser.

Kui mees tutvustas maadlusringkondades oma ideed rajada nelja matiga treeningsaal, nimetasid kogenud treenerid teda püstihulluks. Alustagu ühe matiga – sellegi täitmine pole lihtne – ja siis vaadaku edasi. Plaserit ajas säärane suhtumine heas mõttes närvi, sest: "Asju peab suurelt ette võtma!"

Karm sõjameheelu kahtlastes paikades

Noorena kõvasti maadlusega tegelenud Plaseril tuli eelmisel kümnendil muu elu tõttu lemmikalaga sisse pikem paus. Eriüksuslaste kursustele USAs järgnesid missioonid Afganistanis ja lepingulise turvatöötaja töö India ookeanil. Eesti keeles on selle ameti nimi piraadikütt.

Kui Plaser ütleb, et "adrenaliini mõttes oli spordiaasta auhinnagalal Eestimaa spordihinge autasu vastuvõtmine nagu üle miinivälja sõitmine!", teab ta väga täpselt, millest räägib, sest on teinud mõlemat, kusjuures auhinda vastu võtnud ühel, aga üle miinivälja sõitnud lugematutel puhkudel.

"Viibisin pikemat aega kahtlases kandis, suhtlesin inimestega, kellega lävimisest oleks targem hoiduda ning lahendasin probleeme, mida oleks tark telekast vaadata," iseloomustab Plaser "lepingulise turvatöötajana" möödunud aega. "Paras meremeheelu oli – kodus viibisin vähe."

Ekstreemsemat sorti turvaäri on siiani tema elu igapäevane osa – ta on osanik ettevõttes, mis vastavat teenust pakub. Ning see ei ole töö, kus ülemus saab kanda valgeid kindaid, vaid aegajalt tuleb kodumaa tolm jalgadelt pühkida ning kriisikoldes – kus iganes maailma otsas see ka parajasti ei asuks – ise käed mustaks teha.

Maadluse rüppe naasis Plaser mõne aasta eest, kui oli taas paiksemalt Eestis ning vanimale pojale (kokku kasvab Martini ja ta abikaasa Kati peres neli last) maadlustrenni otsis. Üks kitsaskoht viis teiseni, teine kolmandani ja peagi haaras Plaserit kinnisidee – rajada Tallinna suur maadluskeskus.

Kui maadlust ähvardas olümpiakavast väljaheitmine, asutas ta MTÜ Toeta Eesti Maadlust ja asus tegelema lemmikala olümpiastaatuse päästmisega. See võitlus võidukalt lõpetatud, naasis Plaser Korrus3 projekti juurde.

Korrus3 maadluskeskus neelab kõik raha

"Kõik raha, mis ma turvaäriga, modellitööga (Plaserit nägi mullu ühes Saku Õlletehase maadlus-teemalises reklaamis, lisaks leiab musklis ja karmi näoga mees antud alal tööotsi ka rahvusvaheliselt, viimati näiteks Inglismaal – toim) ja kirjutamisega (Plaser on välja andnud kolm raamatut ja peab Õhtulehes maadlusblogi – toim) teenin, läheb siia," lausub Plaser ja lööb sõna "siia" juures jalaga vastu Korrus3 maadlusmatti.

Praegu on neid seal kolm, aga peagi juba neli. Ehitamisel on riietusruumid, duširuumid, saun ja massaažituba, kuhu on lubanud Maarjamaa parimate maadlejate lihaseid muljuma tulla Eesti tippjudoka Martin Padar isiklikult.

Ühest renoveerimisele läinud spordibaasist õnnestus tasuta hankida kasutatud ventilatsioon, mis praegu veel tükkidena põrandast laeni kõrgub, aga peagi juba kenasti lae all ripub.

Aga väga palju tööd on Korrus3-l Plaseri juhtimisel juba tehtud. Alustades üldse ruumide leidmisest. Korrus3 avastas ta puhtjuhuslikult 2012. aasta lõpus, kasutuslepingu sõlmis mullu juunis ning asus varem pitsivabriku tsehhi võõrustanud, aga nüüd juba üle kümne aasta tühjana seisnud ruume korrastama.

"Seinad oli rõvedat rokka täis, aga survepesur tegi puhtaks. Osad aknaraamid olid nii püdelad, et tõmbasin terve suure akna paljaste kätega seinast lahti. Ühe aknalaua alt leidsin nahkhiirepesa," räägib Plaser.

Praegu on Korrus3 seinad kenasti valged ja aknaaukudes korralikud plastaknad. Eelmisel nädalal valas Plaser oma kätega – palgalist tööjõudu kasutab ta kulude kokkuhoiu eesmärgil minimaalselt – valmis abiruumide betoonpõranda.

Mis see kõik maksma on läinud? "Erinevad toetajad on kõvasti aidanud kas allahindluste või sootuks tasuta teenustega, aga mu isiklikku raha on Korrus3 läinud eurodes viiekohaline summa, mis algab vähemalt numbriga kolm. Näiteks eile hommikul valasin generaatorisse 100 liitrit diislit. Kõik raha läheb siia. Mis mu abikaasa ütleb? Ütleb, et ma olen hull! Juba ammu ütleb seda!"

Annab nädalas üle 20 maadlustrenni

Pole üldse tarvis imestada, sest ega Plaseri maadlustegevus Korrus3-ga piirdu. Ta töötab (selle sõna järele käib küsimärk, sest elatist sellega ei teeni) igapäevaselt maadlustreenerina, kel on grupid nii Kostiveres, Alaveres, Kehras, Reaalkoolis kui ka Korrus3-s. Kokku annab Plaser nädalas üle 20 trenni. "Ainuke vaba aeg on laupäeva õhtu alates 17-st…"

Kogu kirjeldatud fanatismi juures pole mõtet imestada, et oma eeskujuks spordijuhtimises nimetab Plaser vutiliidu presidenti Aivar Pohlakut. "Temast tasub eeskuju võtta. Mees, kes suudab liigutada sadu miljoneid ja ehitada valmis vutistaadioni, on tegija. See on võimas, kuidas Lillekülas kõik jalgpalli hingavad!"

Maadlus ja jalgpall Plaseri meelest konkurendid ei ole, sest "jalgpall on maailmas liikumisharrastuste seas pärast seksi ja sörkjooksu kolmandal kohal". Aga Eestis kavatseb Plaser maadluse senisest märgatavalt jõulisemalt kehtestada kiiremas korras ning Korrus3 on selle mõtte üks nurgakivisid.

Martin Plaser

Nelja lapse isa, maadleja, langevarjur, sõdur, luuraja, ihukaitsja, turvamees, piraadikütt, ettevõtja, proosakirjanik, luuletaja.

Raamatute "Minu teine miljon", "Onu Heino killuraamat: einoh, pulli peab saama!" ja luulekogu "Üraski hääl läbi küproki" autor.

MTÜ Toeta Eesti Maadlust juht, kes nimetati 2013. aasta spordiauhindade jagamisel Eestimaa spordihingeks.