«Arvasin kohe, et olümpiale lähevad need, kes on MK-etappidel punktile sõitnud.» Raido Ränkel ei pääsenud viie olümpiale valitud murdmaasuusataja hulka. Foto: TAIRO LUTTER
Talisport
22. jaanuar 2014, 07:00

Raul Olle jätkab tööd suusaliidus, olümpiakoondis on peaaegu paigas (15)

Eesti Suusaliidu juhatusel oli eile väidetavalt lihtne koosolek: olümpiakoondis, kes esitatakse kinnitamiseks EOK-le, saadi paika vaidlusteta. Ühtlasi mõistis juhatus dopingutohter Vitali Bernatskile mitu rahaülekannet teinud spordidirektori Raul Olle selgitusi, lubades tal ametis jätkata.

Pärast Bernatski paljastusi halba valgusesse sattunud endine tippsuusataja Olle, kellele alguses ei meenunud, miks ta arstile raha andis ja kes mõni aeg hiljem ütles, et andis laenu, mille sai tagasi sularahas, lausus eile, et ei või alaliidus tõstatatud teemat kommenteerida, sest pole juhatuse liige.

"Seda teemat on kõige kompetentsem kommenteerima Jaak (peasekretär Mae – toim)," rääkis Olle.

Mae ütles lakooniliselt: "Mingeid Rauli puudutavaid sanktsioone kasutusele ei võetud. Ta jätkab tööd."

Raido Ränkel ei lase pead norgu

Saladuseloor jäi katma ka pingerida, mis koostati juhuks, kui Eesti peaks senisele viiele murdmaasuusataja kohale mõne juurde saama. "Pingerida avaldatakse alles siis, kui koht lisandub, et mitte asjatuid lootusi külvata," selgitas Mae.

Selgus saabub hiljemalt reedeks. Eilse ja tänase päeva jooksul peavad rahvuslikud alaliidud ütlema, kas kasutavad kõiki kohti või otsustavad mõnest loobuda.

Kindlasti esindavad Eestit olümpia murdmaasuusatamisvõistlustel Aivar Rehemaa,

Peeter Kümmel, Karel Tammjärv, Algo Kärp ja Triin Ojaste.

"Viie sportlase nimetamisega läks väga hästi," rõhutas Olle. "Viis treenerite nõukogu liiget (Anatoli Šmigun, Mati Alaver, Kalju Ojaste, Kalmer Tramm ja Christoph Schmid – toim) panid kirja täpselt samad nimed. Vaid mõnel neist oli paremusjärjestus natuke erinev."

Kas klassikatehnika spetsialisti Kärbi asemel võinuks kaaluda universaalsema Raido Ränkeli Sotši saatmist? "Milleks statuut siis paika on pandud?" küsis Mae. Ja jätkas: "FISi punkt ja võistlustulemused on Algol paremad kui Raidol."

Ränkel võttis teate esimesest valikust väljajäämisest vastu rahulikult. "Arvasin kohe, et olümpiale lähevad need, kes on MK-etappidel punktile sõitnud," sõnas ta. "Aga pead ma norgu ei lase, kui ei saa, siis ei saa! Paari päevaga on selge, kas lisakohti tuleb."

Samas märkis Ränkel, et mitmel võistlusel on tal punktikohast napilt puudu jäänud. "Kolm korda sprindis pool sekundit," rääkis Mati Alaveri õpilane. "Võrreldes eelmise aastaga on toimunud edasiminek, siis ei suutnud ma 40 hulkagi sõita."

Laagrid nii Itaalias kui ka Šveitsis

Reedel läheb Ränkel koos Kärbi ja Tammjärvega Davosi harjutama. "Meil on treeningurühmas head suhted," kinnitas Ränkel.

Kärp harjutab Šveitsis merepinnast ligi 1500 meetri kõrgusel 10. veebruarini, Sotši sõidab ta kaks päeva hiljem. "Läheksin varem kohale, aga seal pole kergeid radasid, kus olümpia eel harjutada," nentis Kärp.

Kümmel jätkab reedel ettevalmistust Itaalias Val di Fiemme lähistel, 4. veebruaril võistleb ta MK-etapil Dobbiacos. "Praegu olen natuke alpitoas käinud, et organism kohaneks mäestikuga kiiremini," märkis Kümmel.

Koondise esinumber Rehemaa harjutab juba Itaalias Santa Caterinas ja naaseb koju 30. jaanuaril.

Olümpiale

Eesti Suusaliidu juhatus nimetas Sotši olümpiamängude koondise, kes esitatakse EOK-le kinnitamiseks.

Murdmaasuusatamine: Aivar Rehemaa, Peeter Kümmel, Karel Tammjärv, Algo Kärp ja Triin Ojaste.

Kahevõistlus: Kail Piho, Kristjan Ilves, Han Hendrik Piho ja

Karl–August Tiirmaa.

Suusahüpped: Kaarel Nurmsalu.

Mäesuusatamine: Warren Cummings Smith ja Triin Tobi.

Raido Ränkel ei pääsenud viie olümpiale valitud murdmaasuusataja hulka.