Urmas TaliFoto: Mati Hiis
Võrkpall
23. jaanuar 2014, 07:00

Võrkpalliliiga uus süsteem tekitab eriarvamusi – Keel kiidab, Tali laidab (5)

Meeste Balti võrkpalliliiga põhiturniir sai läbi ja nädalavahetusel algavad vaheturniiri kohtumised, mis on väga suure kaaluga. Uuel süsteemil on nii toetajaid kui ka vastaseid.

Teatavasti eraldati kaheringilise põhiturniiri järel viis tugevamat ja viis nõrgemat klubi, mõlemad viisikud peavad isekeskis üheringilise vaheturniiri, mille järel selguvad veerandfinaalid. Põhiturniirilt sai Selver võitjana järgmisele etapile kaasa neli, teise koha saanud Tartu Bigbank kolm, kolmandaks tulnud Pärnu kaks ja end neljandaks võidelnud Riia tehnikaülikool ühe punkti. Ülemise grupi viies meeskond Rakvere VK alustab nullist. Sama analoogia põhjal jagati punkte ka alumise grupi puhul, kus pallib ka tiitlikaitsja TTÜ. Ehk siis: põhiturniiri osakaal oli tänavu väga väike. "Minu arvates on see süsteem õige. Nüüd on igal mängul suur kaal," kiitis Selveri juhendaja Avo Keel põnevust kruttivat reeglistikku.

Pärnu VK loots Urmas Tali pole sellest aga sugugi vaimustatud. "Süsteem on nõme," julgeb ta oma arvamuse avalikult välja öelda.

Suurimaks probleemiks on Tali arvates ebaselgus – tavainimesed ei pruugi süsteemile kohe pihta saada. "Hooaja eel kardeti meeletut mängude hulka ja leiti, et seetõttu ei saa kolmeringilist põhiturniiri teha. Praegu ei saa aga keegi aru, mis on mis ja kes on kes. Head argumenti vaheturniiri kasuks pole. Tulnuks kohe ära otsustada: kui kolm, siis kolm ringi, kui kaks, siis kaks. Kardeti ka punktivahe suureks minemist, kuid praegusest seisust olnuks ju põnev edasi mängida."

Eesti võrkpalliliidu tegevjuhi Tarvi Pürni sõnul said uue süsteemi sündimisel kõik kaasa rääkida. "See loodi koostöös klubidega. Kuna klubidel olid väga erinevad nägemused mängukoormuse osas, siis praegune süsteem on kirik keset küla," selgitas Pürn, kelle arvates on süsteem end õigustanud.

"Ei saa öelda, et põhiturniir oli mõttetu. Selle põhjal pandi paika pingerida Eesti meistrivõistluste play-off’iks ja Selver teenis võitjana Final Four’i korraldamise õiguse. Olen TTÜ mängijate poolt kuulnud, justkui oleks põhiturniir tähtsusetu ega oma kaalu. Küsiksin nüüd: kas see positsioon, kust TTÜ vaheturniiri alustab, omab kaalu või mitte?"

Balti liiga vaheturniir algab juba sel nädalavahetusel, ülemises grupis võõrustab Pärnu Riiat ja Tartu Rakveret.

Schenkeri liiga vaheturniir

Tugevam grupp: 1. Tallinna Selver 4, 2. Tartu Bigbank 3, 3. Pärnu VK 2, 4. RTU 1, 5. Rakvere VK 0.

Nõrgem grupp: 1. TTÜ 4, 2. Ozolnieki 3, 3. Jelgava 2, 4. Daugavpils 1, 5. Võru 0.