PÕHITÖÖ: Mäesuusatajana ei saa Vanessa Mae kunagi ilmselt nii kuulsaks kui viiuldajana. Foto: Reuters/Scanpix
Sotši 2014
23. jaanuar 2014, 07:00

Poogen nurka, kepid kätte! Vanessa Mae suusatab Sotšis (3)

Suurslaalomi maailma edetabeli kolmandas tuhandes olev tailanna Vanessa Vanakorn osaleb olümpiamängudel. Miks on see märkimisväärne uudis? Sest isa perekonnanime taha peidab end maailmakuulus viiuldaja Vanessa Mae.

Viimastel aastatel on Vanessa Mae poogna asemel käes hoidnud suusakeppe. Olles viiulimuusikas saavutanud enamvähem kõik, mis inimlikult võimalik, kolis 35-aastane muusik 2009. aastal Šveitsi Zermatti suusakuurorti ning võttis sihiks pääseda Sotši olümpiamängudele.

"Ma alustasin suusatamisega umbes samal ajal kui klaverimänguga – neljaaastaselt," meenutas Mae oma suhet talispordiga 2010. aastal antud intervjuus.

"Ma olen õnnelik, et kuna ma alustasin oma muusikukarjääri nõnda varakult, saan nüüd keskenduda oma hobile," lisas olümpiale pääsemiseks viiuli riiulile puhkama pannud naine, kelle pangakonto suuruseks hinnatakse 35 miljonit eurot.

Singapuris sündinud Mael on taskus nii Suurbritannia kui ka Tai pass ning kui Briti olümpiakomitee saadab sportlase suurvõistlustele ainult juhul, kui tal on ette näidata vähemalt üks tulemus maailmakarika esikolmekümnes, siis Aasia riigi sporditegelinskitel polnud viiuldaja Venemaale saatmiseks vaja mingeid lisatingimusi.

Viimane tõke oli naise Sotši-kõlblikkuses veenda rahvusvahelist olümpiakomiteed. Selleks pidi Mae osalema vähemalt viiel tunnustatud võistlusel ning naise teenitud FISi punktide keskmine pidi jääma alla 140.

Viiuldaja täitis kriteeriumi viimasel hetkel ja üle noatera. Alles möödunud novembris võistlema asunud muusik tegi pärast kümmet suuresti eba­õnnestunud suurslaalomit võimsa lõpp-ponnistuse möödunud nädalavahetusel, kui osales kolme päevaga neljal võistlusel. Vanakorni nime all mäest alla tuhisev naine kaotas küll parimalgi võistlusel võitjale 8,99 sekundit, ent ometi tõi ta oma FISi punktide keskmise vähem kui päev enne tähtaja kukkumist stratosfäärist 137,4 peale.

Olümpiale pääs tõstab Mae kõigi rahvusvahelises suusaliidus arvel olevate slaalomisõitjate pingereas kolmanda tuhande keskele. Võrdluseks võib välja tuua, et Eestit Sotšis esindav mäeneidis Triin Tobi asetseb tabelis hetkel 1367. real.

Viiuldajast saab alles teine taliolümpial startinud Tai sportlane. Viimati lehvis puna-sini-valge 2006. aastal Torinos, kus Prawat Nagvajara jäi 15 kilomeetri klassikasõidus 97., kaotades triumfeerinud Andrus Veerpalule 1:07.15,9.

Mae puhul võib kindel olla, et tema üldvõitjast kolm korda aeglasemalt mäetipust alla ei tule. Ometi venib naise kaotus maailma parimatele kõigi eelduste kohaselt siiski paari­kümnesekundiliseks, mis mäesuusatamises on terve igavik.

Viiuldajat olümpiaturisti amet ei häiri. "Oma muusika osas olen ma perfektsionist, ent suusatamises ei hakka ma poodiumile pääsust või isegi kohast maailma esisajas unistama. Lihtsalt oma hobiga olümpiale jõudminegi oleks minu jaoks unistuse täitumine," rääkis naine möödunud aastal Reutersile.

Lisaks Mae Vanakornile osaleb Sotšis ka teine Tai mäesuusataja, Kanes Sucharitakul.