Toomas Hendrik Ilves Foto: Sipa / Scanpix
Eesti uudised
23. jaanuar 2014, 13:22

President Ilves Maailma Majandusfoorumil: ilma digitaalse ühisturuta kaotab Euroopa konkurentsivõime (15)

"Euroopas ei ole täna veel toimivat digitaalset ühisturgu ja kui riigid ei saa aru vajadusest tagada elektrooniliste teenuste vabaks liikumiseks vajalik seadusandlus ja taristu, kaotab Euroopa globaalse konkurentsivõime," ütles president Toomas Hendrik Ilves kõneledes täna Davosis Maailma Majandusfoorumil.

"Euroopas saab juba rääkida inimeste, kaupade ja kapitali, aga mitte digitaalsete teenuste vabast liikumisest. Seda viimast meie tänased seadused ja suhtumine pigem takistavad," märkis Ilves.

Eesti riigipea sõnul on Euroopa e-teenuste ja pilvetehnoloogia vallas maailma paremast praktikast väga palju maha jäänud, vahendas Vabariigi Presidendi Kantselei avalike suhete osakond. President tõi eeskujuks Eesti ja Soome, kes hiljuti allkirjastasid digitaalselt riikide tasemel kokkuleppe kasutada ühist andmevahetuskihti. "See on suurepärane näide, kuidas saab luua piiriüleseid teenuseid ja riikidevahelist inforuumi, loodetavasti hoogustab see Euroopa digitaalse ühtse turu arengut," lisas ta.

Sama sõnumit rõhutas riigipea eile, kui Davosis kogunes rahvusvahelist interneti haldust valvava organisatsiooni ICANN (Interneti Nimede ja Numbrite Määramise Korporatsiooni) poolt kokku kutsutud ekspertide kogu, mida president Ilves juhib. Kogusse kuuluvad riike, kodanikühiskonda ja ettevõtteid kõrgel tasemel esindavad asjatundjad kogu maailmast.

Davosis osaleb president Ilves nii majandusele, e-tervisele, digitaalsele arengule kui ka geopoliitikale keskenduvates kõrgetasemelistes paneelides. Maailma Majandusfoorumi raames on Eesti riigipeal mitmeid kahepoolseid kohtumisi, sealhugas OECD peasekretäri Angel Gurríaga.