Foto: MATI HIIS
Maadlus
24. jaanuar 2014, 10:00

Henn Põlluste soovitab: miks minna vaatama maadluse Eesti meistrivõistlusi (1)

Juba homme peetakse Rapla spordihoones kreeka-rooma maadluse Eesti meistrivõistlused ja need peaksid tulema viimaste aegade kõige vingemad. Vaatame koos kahel korral järjest aasta parimaks treeneriks valitud Henn Põllustega , miks tasub laupäeval Raplasse kohale sõita.

1) Võimalus näha Heiki Nabi maadlust. Lihtne ja loogiline, sest Nabi on kujunenud Eesti üheks stabiilsemaks ja edukamaks sportlaseks. Tõestuseks on viimase kahe aasta jooksul võidetud raskekaalu maailmameistritiitel ja olümpiahõbe. "Nii tugevat ja selliste tiitlitega maadlejat tuleb otsida 50 aasta tagustest aegadest," kiidab Põlluste kahekordset maailmameistrit.

2) Mõnus jälgida. Kahjuks on tüüpilised Eesti meistrivõistlused peetud ajast ja arust saalides, kus pole õhku ega ruumi. Seekord on teisiti – need, kes on Rapla korvpallimeeskonna mänge näinud, teavad, et sealne spordihall on igati tore ja nüüdisaegne. Põlluste: "Maadlus on nii ilus ala, et pealtvaatajad peaksid saama võistlust normaalselt jälgida. See aeg võiks möödas olla, kus Eesti meistrivõistlustel pole ühtegi istekohta."

Kuuldavasti peaks publikut tervitama ka korralik meelelahutusprogramm, alates ansamblitest ja lõpetades valgusšõuga.

3) Esteetika. "Ilusa kehaga noored mehed maadlevad," vastab Põlluste küsimusele, miks peaks tavaline inimene maadlust vaatama tulema. Eelkõige on see punkt mõeldud õrnema soo esindajatele. Aga mitte ainult, sest võistlustulle asuvad ka naised.

4) Uued reeglid. 2014. aastaks muudeti kaalukategooriaid ja kohendati veelgi reegleid. Millise tulemuse peaks see andma? "Võrreldes senisega on maadlus aktiivsem ja heiteid on palju rohkem," kommenteerib Põlluste. Eriti kehtib see kergemate kaalude puhul…

5) … aga kõige põnevam heitlus kullale peaks tulema poolraskekaalus. Kuni 98kiloste seas võtavad omavahel mõõtu Londoni olümpia 8. mees Ardo Arusaar ja Alo Toom. Viimane on Eestit esindanud -84 kg (uute reeglitega -85 kg – toim) kategoorias, aga "eestikatel" proovib Toom rammu raskemate meeste seas. "Ta on praegu üle 90 kilo ja kuna tal oli keskkõrvapõletik, siis ei hakanud kaalu vägisi alla võtma," selgitab Põlluste.

Eesti meistrivõistlused algavad Raplas homme kell 11.00, finaalid on 16.00.