NIRU LUGU: Eelmise talve MMil kaks korda 30 sekka jõudnud kahevõistleja Kail Piho peab Sotši olümpiat telerist vaatama – neljast koondislasest jäeti piletita just tema. Foto: Stanislav Moškov
Talisport
24. jaanuar 2014, 07:00

Olümpialt välja jäetud Kail Piho: talupojamõistus seda otsust ei võta (20)

Mis tunne valdab neli aastat järjest olümpia nimel rüganud meest, kellele öeldakse täiesti viimasel hetkel: sorri, aga sina jääd koju. Kui tahate teada, otsige üles kahevõistleja Kail Piho ja küsige. Aga arvestage, et ilmselt on targem häirida mõne pruunkaru talveund.

Mida sellest otsusest arvad? "Talupojamõistus seda otsust vastu võtta ei suuda – kaks aastat kestnud olümpia-arvestuses olen eestlastest pikalt esimene. Sel talvel pole ma tõesti nii hea olnud, aga eestlastest MK-sarjas siiski teisel kohal – vend Han Hendrik on 46., mina 48., Karl-August Tiirmaa 56. ja Kristjan Ilves 76.," plahvatab Kail Piho vastuseks.

Kurbmäng sai alguse üleeile õhtul kui Rahvusvahelisest Suusaliidust saabus Eestisse teade: oleme arvestuses teinud vea ja nelja asemel saab Eesti Sotši saata ikkagi kolm kahevõistlejat.

Miks nii? Selgitab Eesti Olümpiakomitee spordidirektor ja Sotši delegatsiooni juht Martti Raju: "Paraku ei arvestanud FIS esmalt, et Venemaal kui korraldajariigil on õigus soovi korral välja panna võistkond (neli meest). Venemaa seda soovis, mistõttu võeti kolmelt riigilt (USA, Šveits, Eesti) üks koht ära ja anti need Venemaale, kel oli vaid üks normitäitja."

Miks jääb koju just Kail Piho?

Nõme lugu ja FIS võinuks käituda märgatavalt taktitundelisemalt – kontrollimata nimekirja avaldamisega tekitati põhjendamatuid lootusi – aga vastav reegel oli paberil must valgel kirjas. Seejärel tuli Eesti Suusaliidu kahevõistluse alakomiteel otsustada, kas koju jääb Han Hendrik Piho, Kail Piho, Karl-August Tiirmaa või Kristjan Ilves?

Kurb saatus sai osaks Kail Pihole, kes sõitis mullusel MMil nii sprindis kui ka tavadistantsil 30 sekka ja oli käesoleva talveni Eesti kindel esinumber. "Otsus oli väga-väga raske. Kõik neli meest on ju tegelikult võrdsed – üks suusatab paremini, teine hüppab paremini, mõni päev on parem üks, teine päev teine," selgitas alajuht Roomet Pikkor otsuse tagamaid.

Olümpialt kõrvale jäetud Pihot need seletused ei rahulda. "Kuigi tahaksin täpselt teada ka Rahvusvahelise Suusaliidu põhjendusi, miks meilt koht ära võeti, siis kindlasti ei oodanud ma Eesti alakomiteelt säärast otsust. Enda arust olen ikka tulemusi teinud."

Usutavasti tasub alakomitee otsuse tagamaid otsida hetkevormist – kui MK-sarja kokkuvõttes on Kail Piho käimasoleval hooajal meie meestest tõesti teine, siis viimastel etappidel Chaux Neuve’is ja Seefeldis oli ta meie nelikust viimane (tõsi, Chaux Neuve’is Ilves ei võistelnud).

Olümpiakohast ilmajäämisest kuulis Kail Piho pärast eilehommikust hüppetreeningut. Plaanide järgi peaks ta ülejäänud koondisega 1. veebruaril Oberstdorfi laagrisse sõitma. Mis saab nüüd? "Ei oska öelda. Tänane uudis võttis igatahes trennituju täiesti ära. Paar päeva kavatsen nüüd väga rahulikult võtta ja siis hakkan mõtlema, mis edasi teen."

Suusahüppaja liitub kahevõistluse tiimiga?

Pikkor pakatas küll tahtmisest esitada FISile protest, millega kahevõistlejate neljandat olümpiakohta tagasi nõuda, ent EOK spordidirektori Raju sõnul on selle rahuldamise tõenäosus nullilähedane.

Kui kahevõistluse alajuhi Pikkori tuju oli morn, siis juhtumisi on sama mees ka suusahüpete boss, kel oli põhjust rõõmustamiseks – teiste riikide loobumiste arvelt pääseb lisaks Kaarel Nurmsalule olümpiale ka Siim-Tanel Sammelselg, kes käis nädala eest Jaapanis võistlemas, kust hangitud punktid tõstsid teda ootelehel 10 koha võrra. Ilmnes, et sellest piisas. "See on super-uudis!" tõdes Pikkor.

Võimalik, et Sammelselja olümpiastardid ei piirdu suusahüpetega. Seoses ühe kahevõistlejakoha kaotamisega ei ole Eestil võimalik praegu välja panna meeskonda, ent olümpiareeglid ei keela osalemist mitmel alal.

Murdmaamehe hüppetornist allasaatmine pole otstarbekas – neid on niigi vähe! –, aga suusahüppaja Sammelselg passiks tühimikku täitma küll. Ning teatesõidus on suusavahetuse pikkus vaid viis kilomeetrit, mille kannatab vast ära. "Kui kohta tagasi ei saa, tuleb muud plaanid käiku võtta," lausus Pikkor.

Eesti olümpiakoondis

Laskesuusatajad:

Kadri Lehtla, Darja Jurlova, Grete Gaim, Johanna Talihärm, Indrek Tobreluts, Kauri Kõiv, Roland Lessing, Daniil Steptšenko ja Kalev Ermits.

Murdmaasuusatajad:

Triin Ojaste, Aivar Rehe-

maa, Peeter Kümmel, Karel Tammjärv ja Algo Kärp.

Kahevõistlejad:

Kristjan Ilves, Han Hendrik

Piho ja Karl-August Tiirmaa.

Suusahüppajad:

Kaarel Nurmsalu ja Siim-Tanel Sammelselg.

Mäesuusatajad: Triin Tobi

ja Warren Cummings Smith.

Iluuisutajad: Jelena Glebova ja Viktor Romanenkov.