NIMEKAIMUST VÕRGUTIIM: Tartu Bigbanki pallur Robert Täht poseerib Lilleküla gümnaasiumi hallis koondise treeningul VK Tähe logo taustal. Foto: Arno Saar
Võrkpall
25. jaanuar 2014, 08:00

Võrkpallikoondislane Robert Täht (20): mida varem välismaale minna, seda parem!

Tähe krutskeid täis löögikäsi – platsil surmav, söögilauas lünklik (6)

"Isamaa ilu hoieldes. Vaenlase vastu võideldes: pane tähele, pane tähele, pane tähele, pane tähele!" Nõnda on kirjutanud sõbrad tulevikulootuse Facebooki seinale ja tänaseks on sellest tuntud salmist saanud igati mõistlik soovitus sidemängijale, kelle tiimi kuulub Robert Täht – kui tahad punkte teenida, sööda pall temale.

Vähesed noormängijad murravad sellise pauguga meeste võrkpallikoondisse nagu Robert Täht. Kevadel kutsus treener Avo Keel peale väga edukat juunioride MM-valiksarja ta esmakordselt täismeeste esindusse, lasi kohe ka platsile ning Robert vaimustas vaatajaid oma uljaspäisuse ja hea löögikäega. Jaanuaris oli 20aastane nooruk juba põhimees. Imet ta Saksamaal ei teinud, kuid mängis koha välja. Õhtuleht võttis Võrust pärit tulevikulootuse luubi alla ja üritas uurida, mis toimub nurgaründaja kupli all ning mis võluvägi pakitseb ta paremas käes.

Nimenaljad täitsa meeldivad

Nimi on mehel muidugi uhke ja pretensioonikas. Ning paneb sõpru, ajakirjanikke ja kommentaatoreid suisa vägisi kujundlikult rääkima. Noor tähehakatis ei tunne nimest tulenevalt erilisi lisapingeid, pigem naudib osavat sõnamängu. "Tore on lugeda või kuulda, kui keegi kasutab mu perekonnanime hästi ära," muheleb ta.

Treenerid kiidavad Robertit kõvasti, aga paluvad leheveergudel mitte liialt ülistada – äkki tekib veel tähehaigus. Robert ise seda ei pelga: "Pean ennast kahe jalaga maa peal olevaks. Koondisse jõudsin noorelt, aga klubi tasandil pole midagi saavutanud. Motivatsiooni on kõvasti. Ei usu, et oleksin mingil hetkel ära tõusnud. Ega treenerid lasekski."

Võrkpallitrenni läks Robert kolmandas klassis. Urmas Tali tuli poisse kooli värbama ja mindigi. Eelnevalt oli ta tutvust teinud judoga: "Kollane vöö on mul käes. Aga kui võistlus tuli, pandi mind suuremana veidi vanematega kokku ja siis paiskas üks turjakas poiss mu kohe hopsti üle õla vastu maad. Lõi hinge kinni. Vedelesin maas ja mõtlesin: aitab judost!"

Varem ka kergejõustikuga tegelnud Robertil on meeles, kuidas üks treener teda staadionile tagasi peibutas: sinu kasvuga poisist võrkpallurit nagunii ei saa! Robertis tekitas see jutt pigem trotsi. Nüüdseks on tal pikkust 192 sentimeetrit. Kui tavaliselt on sellise kasvuga nurgaründaja pigem hea servi vastuvõtja, siis Tähe trumbiks on huvitaval kombel rünnak. Mis tõestab veel kord: igal reeglil on erandeid.

Võrkpall sobis Robertile valatult. Pealegi sattus Võrus kokku hea sats, kes alguses Tali ja hiljem Aksel Saali käe all hakkas tegusid tegema. Tulid võidud ja tunnustused. Veidi keerulisem aeg oli põhikooli lõpetamise järel Tallinna Audentese spordikooli õppima tulles. „Esimesel aastal oli kõige raskem periood. Olin toona kõigest 180 sentimeetrit pikk, terve aasta veetsin pingil. Ma ei võtnud siis sporti veel nii tõsiselt, kui võinuks,“ meenutab Täht, kes pealinnas Raul Reiteri õpetussõnu kuulates iga aastaga võrkpalli üha tõsisemalt suhtuma hakkas.

Tänaseks on Robert täisprofessionaal, kelle tööandjaks on teist aastat Tartu Bigbank. Ta on otsustanud panustada praegu täielikult spordile ja seetõttu ülikooliõpingud tulevikku lükanud. "Ma arvan, et lähima kahe aasta jooksul lähen välismaale mängima. Olen seda meelt, et mida varem minna, seda parem!" sõnastab ta moto, millest juhindub.

Plaan on läbi arutatud ka elukaaslase Marisega, kes saaks võrkpallurile piiri taha järgneda järgmisel aastal, kui ülikool on lõpetatud.

Itaallased tundsid huvi

Tegelikult uuriti Roberti kohta tõsiselt juba eelmisel suvel. Huvi tundis nii Itaalia meistriliigas kümnendat kohta hoidev Molfetta kui ka Belgia tippklubi Maaseiki Noliko. Tagantjärele noormees ei kahetse, et üleminekust veel asja ei saanud: "Arvan, et see üks aasta koduses liigas tuleb mulle kasuks. Tahaks midagi enne minekut võita."

Kuid jah: teda on märgatud. Sel hooajal on pakkumisi tulnud Kreeka ja Tuneesia klubidelt. Tõsi, sinna Robert minna ei soovi. Samuti kibelevad mitmed agendid teda esindama.

Mis neid paelub? Eelkõige hirmkiire löögikäsi. Punktivaist on Robertil tõesti hea. Kevadises juunioride MM-valiksarjas tõi ta 72 silma, enamat ei suutnud nelja mänguga keegi, edetabelis kõrgemale kerkisid vaid viis kohtumist pidanud pallurid. "Kiire käe sain sündides kaasa," teab Täht, et talle on looduse poolt üht-teist antud.

Tema löögiliigutus on omapärane – löök tuleks justkui õla tagant. Roberti käed on väga painduvad, pommitaja võib need vabalt selja taga sirgelt kokku panna.

Parema käega kannu ei keera

Tuleneb see pisut teistsugusest tehnikast või millestki muust, kuid paar aastat tagasi teatas ülevaatust teinud Tartu arst, et Robertil puudub löögikäe õlas üks lihas, mida kutsutakse infasplinatuseks. "Kui särki seljas pole, siis on kohe näha – ühel pool on lihas, teisel pool auk," seletab Täht, kelle arvates võib löögikoormus olla vastavad närvid kinni pitsitanud.

Tema teada on nii mõnelgi teisel võrkpalluril sama lugu, näiteks Argo Meresaarel, keda Robert üheks suurimaks eeskujuks peab, Priit Luigel ja Andri Aganitsal.

Kui palliplatsil see puudujääk Robertit ei häiri, siis tavaelus pisut – teatud liigutusi ei saa ta parema käega teha. "Näiteks on mul parema käega raske kannu kallata, pean seda vasaku käega tegema," avaldab Schenkeri liiga parim servija ja nurgaründajatest suurim punktitooja huvitava pisidetaili.

Õnneks ei saa seda omapärast Achilleuse kanda kuidagi tema vastu ära kasutada!

Robert Täht

Sünniaeg: 15.08.93

Sünnikoht: Võru

Pikkus: 192 cm

Kaal: 84 kg

Ala: võrkpall

Positsioon: nurgaründaja

Klubid: Võru Valio, Tartu Bigbank

Treenerid: Urmas Tali, Aksel Saal, Raul Reiter, Marko Mett, Rainer Vassiljev, Andrei Ojamets