FINAALIS: Rafael Nadal polnud pärast Roger Federeri alistamist emotsioonidega kitsi.Foto: AFP / Scanpix
Tennis
25. jaanuar 2014, 08:00

TÕESTUS: Nadal on parem kui Federer. Vähemalt omavahel! (1)

Austraalia lahtised tennisemeistrivõistlused pakkusid poolfinaalis taas klassikalise vastasseisu Rafael Nadali ja Roger Federeri vahel, aga seekord jäi matš ühepoolseks. Ehk suudab šveitslase kaasmaalane Stanislas Wawrinka Nadalile homses finaalis paremat vastupanu osutada.

Settidega 7:6 (4), 6:3 ja 6:3 maailma esireketi Nadali poolt võidusadamasse tüüritud kohtumine ei jätnud kahtlust – 32aastasel Federeril (ATP 6) pole viis aastat nooremale hispaanlasele praegu midagi vastu panna. Olgugi, et vanameister tunnistab ka ise, et ta on paremas seisus kui näiteks eelmisel aastal. Alistas ta ju enne poolfinaali Jo-Wilfried Tsonga (ATP 10) ja Andy Murray (ATP 4).

"See on hooajale korralik algus, mängisin siin päris head tennist. Üldiselt suutsin ennast senisest enam platsil kehtestada ja juhtohjad võtta. Aga arvan, et saan veel paremaks minna, aprillis peaksin taas olema sajaprotsendilise võimekuse juures," rääkis ta pärast kaotust.

Näiteks möödunud aastal korjas ta seljavigastust trotsides vaid ühe turniirivõidu, mis oli tema nõrgim näitaja alates 2001. aastast.

Omavaheliste matšide seis on nüüd Nadali kasuks 23:10, sealjuures on ta parem olnud viies viimati peetud duellis. Suure slämmi turniiridel on seis koguni 9:2. Isegi Federeri tippajal eelmise kümnendi keskpaigas kippus ta suurele konkurendile pigem alla jääma.

Suur Šveitsi duell jääb ära

Nii ei saagi tennisepublik näha harukordset vaatepilti, kus suure slämmi (või ükskõik millise) turniiri finaalis kohtuvad kaks šveitslast. Tõsi küll, 28aastane Wawrinka pole selleks varem põhjust andnud, sest Austraalia on esimene kord, kui ta Grand Slami esikoha peale võitlema pääses. "Oleksin tahtnud võita ja rahvale selle võimaluse pakkuda. Jään seda pikka aega kahetsema," tunnistas Federer.

Uues maailma edetabelis tõuseb praegu kaheksandat positsiooni hoidev Wawrinka esimest korda kaasmaalasest kõrgemale. Kas selline seis jääb kehtima ka aasta lõpuks, pole kindel, sest vigastusest paranev Federer ei plaani veel noorematele ilma võitluseta alla anda.

Taas pakkus kõneainet Nadali karjumine või ohkimine, mida ta löökide ajal teeb. Poolfinaalis läks Federer selle peale korraks nii närvi, et läks peakohtuniku juurde kaebama. "See ei häiriks mind, kui ta seda iga kord ühtemoodi teeks. Aga tal on see ebastabiilne, vahel teeb seda, vahel mitte. Sellepärast ma kaebasingi, loomulikult ei määranud see tulemust, aga ikkagi," seletas ta pärast.

"Kui ma löön palli, siis mulle ei tule pähegi vastast häirida. Peamine, et tabaksin palli täpselt. Vabandan, kui see kedagi segas, aga varem pole keegi mulle seda ütlema tulnud. Arvan, et tegin kõiki asju samamoodi nagu tavaliselt," vastas Nadal pahuralt.

Naiste finaal peetakse täna ja seal lähevad vastamisi Li Na (Hiina) ja Dominika Cibulkova (Slovakkia).