KÄES: Stanislas Wawrinka oma esimese, aga eeldatavasti mitte viimase slämmikarikaga. Foto: AFP/Scanpix
Tennis
27. jaanuar 2014, 10:00

Unustage Federer, Šveitsi parim tenniseäss on Wawrinka! (2)

Stanislas Wawrinka on enam kui pool kümnendit tiirelnud maailma tennise teravaima tipu ümber. Nüüd on ta selle lõpuks vallutanud: šveitslane alistas Austraalia lahtiste finaalis vigastusega võidelnud Rafael Nadali.

2008. aasta Pekingi olümpiamängudel triumfeerisid meeste paaristurniiril šveitslased. Neli aastat jutti tennisemaailma valitsenud Roger Federeri kõrval sai kuldmedali kaela toonane ATP edetabeli 10. number Stanislas Wawrinka.

Olümpiavõidule ei tulnud aga oodatud järge. Kuulsast kaasmaalasest neli aastat noorem Wawrinka pendeldas järgmised aastad maailma teise ja kolmanda kümne vahel. Seda eelmise aastanumbrini, kui andis tormihoiatuse, kaotades Austraalia lahtistel tiitli poole rühkinud Novak Djokovicile viiendas setis 10:12.

Hammas verele aetud, rühkis mees Prantsusmaal veerand- ning New Yorgis poolfinaali. Aina rohkem hoogu mineva tennisisti kohta kerkis õhku küsimus: kes suudaks ta seekord Austraalias peatada?

Esimene finaal, esimene võit

See polnud tiitlikaitsja Djokovic, kellega peetud veerandfinaalmatš kujunes taas viiesetiliseks, ent tulemuse poolest risti vastupidiseks: serblane kaotas 9:7.

Taskunoana vastaseid hävitava šveitslase teed ei pannud nelja parema seas kinni ka seitsmendana asetatud tšehh Tomaš Berdych, kelle Wawrinka murdis kiiretes lõppmängudes.

Seega oli variante alles jäänud vaid üks, ent tugevamat teetõket tennises polegi – maailma esireket Rafael Nadal. Wawrinka astus eile Melbourne Parki tennisekeskuse peaareenile teadmisega, et ees seisab suur ja ehk isegi võimatu eesmärk, sest eelnevas 12 kohtumises Nadaliga polnud šveitslane võitnud settigi.

Kuraditosin osutus šveitslasele aga õnnenumbriks. Võitnud avaseti 6:3 ning juhtides teist 2:1 läks Wawrinka marru, kui Nadal lahkus vigastust vabanduseks tuues väljakult. Õige pea sai selgeks, et tegu pole petukaubaga ning kuigi maailma esinumber tuli tagasi platsile ja tänu pidevale seljamassaažile suutis ühe seti võitagi, polnud lõpuks poolvigasest hispaanlasest Wawrinkale vastast. Võit ja karikas kuulus šveitslasele 6:3, 6:2, 3:6, 6:3.

Elu esimene suure slämmi tiitel tõstab mehe maailma edetabelis kolmandaks ning esimest korda sel sajandil ei ole Roger Federer kõrgeima asetusega Šveitsi tennisist.

Nadal oli pisarais

Uue tähe tõus ei jäänud märkamata ka Nadalile, kes poolfinaalis oli alistanud just Federeri. "Ta mängib aina paremini ja paremini ning hämmastava enesekindlusega, lüües iga palli väga-väga tugevalt ning liikudes suurepäraselt," kiitis hispaanlane temast jagu saanud konkurenti.

Autasustamisel teenisid mõlemad mehed publikult marulise aplausi: Wawrinka tiitli ning Nadal sisukuse eest. "Viimane, mida ma tahtsin teha, oli katkestamine. Ei, mulle ei meeldi seda teha, eriti mitte finaalis," rääkis mees pisaraid pühkides, miks ta vigasena lihtsalt mängu pooleli ei jätnud.

Maailma esinumbri jaoks lükkus edasi karjääri 14. suure slämmi tiitli võit, millega ta kordaks Pete Samprase rekordit. Nüüd peab hispaanlane ootama Pariisi liivaväljakuteni, kus tal viimase üheksa aastaga ette näidata kaheksa esikohta.

Austraalia lahtised

Üksikmängu finaalid

Stanislas Wawrinka (Šveits) : Rafael Nadal (Hispaania)

6:3, 6:2, 3:6, 6:3

Na Li (Hiina) : Dominika Cibulkova (Slovakkia)

7:6 (7:3), 6:0