Mäesuusataja Triin Tobi.Foto: Erakogu
Talisport
28. jaanuar 2014, 07:00

Olümpiakoondislane Triin Tobi – adrenaliinikütt, kes kihutab "vastassuunas" (9)

Eesti 24liikmelisest 14 olümpiakoondislast teevad Sotšis debüüdi. Õrnema soo esindajatest noorim on mäesuusataja Triin Tobi (18). Kui seekord läheb Soomes harjutav piiga kogemusi korjama, siis tulevikus tahab ta häid kohti saavutada: "Kui otsida endale ettekäändeid, et ma olen Eestist ja ei saa sel alal läbi lüüa, siis ei tulegi midagi. Kõik on enda mõtlemises kinni!"

Õige. Ent mõttepiiri avardumine on siiski vaid üks osa eduvalemist. Munamäe või Kuutsemäe nõlval meistriks ei saa, ole või andekas nagu Lindsey Vonn. Lisaks õigele mõtlemisele on vaja ka tegusid ja otsuseid.

Korvpallikohtuniku Andres Tobi tütar Triin läks 14aastaselt Soome Ruka suusakooli katsetele. Sai koos sõbranna Karoliina Vahenõmmega sisse ja alustas 15aastaselt võõral maal võõras keeles õpinguid ja treeninguid.

Armumine esimesest pilgust

Koduigatsus näris esialgu pisut tartlanna südant. "Kindlasti oli alguses raske," tõdeb Triin. "Aga kuna olen ise avatud inimene, siis elasin kiiresti sisse." Varane olümpiadebüüt tuli seitsmeaastaselt alaga tutvust teinud neiule endalegi meeldiva üllatusena.

Tegelikult oli ta üks kindlamaid olümpiakoondisse pääsejaid. Miks? Väliseestlane Warren Cummings Smith sõitis meile välja kaks kohta – ühe meestele, ühe naistele – ja Triin on Tiiu Nurmbergi lõpetamise järel Eesti esinumber.

Kuidas juhtus, et maal, kus armastatakse sõita mäest üles, kihutad sina vastassuunas? "Suur tänu mu endisele treenerile Nils Kroonile, et mul üldse tekkis võimalus," sõnab Triin ja meenutab päeva, mil ta ema Signe töökoha talipäevade raames esmakordselt Eestis mäesuusad alla sai. Kroon kutsus kohe oma treeningugruppi ja tüdruku pisike sõrm oligi antud.

Võib öelda, et mäesuusatamine oli Triinu jaoks armastus esimesest silmapilgust. Teised harrastused – tennis, ujumine, iluvõimlemine – ei suutnud samavõrd köita. Mis sind kõige enam paelub? "Riskivõtmine," tunnistab Triin, keda võib liialdamata nimetada adrenaliinisõltlaseks. "Iga sõit on erinev. Ala on väga vaheldusrikas. Mulle meeldib ka võimalus pidevalt väljas olla."

"Ka vormelis juhtub õnnetusi."

Triinule meeldivad riskid ka väljaspool mäesuusatamist. "See on veres. Ikka tõmbavad ekstreemsed asjad – lumelaud, freestyle. Mõni aeg tagasi käisime perega Tais ja proovisin ära benji-hüppe," toob Triin näite tegevustest, mis teda erutavad.

Aga ohud? "Kukkumisi ikka juhtub. See käib ala juurde. Õnneks suuremaid vigastusi pole mul olnud." Mis tähendab "ikka juhtub"? Jämedalt öeldes lõppeb Triinu jaoks kukkumisega iga kolmekümnes treeningsõit. Ühel harjutuskorral sõidab ta pikema raja puhul mäest alla kümmekond korda.

Mõistagi on kukkumisel ja kukkumisel vahe. Mõnikord lõpetab sportlane haiglas, on olnud ka surmajuhtumeid. Mõni aeg tagasi suuskadel mäest alla kihutanud vormeliäss Michael Schumacher on siiani koomas. "Arvan, et selliseid asju juhtub igal alal," pole Schumi õnnetus Triinu mäe otsas jalga värisema pannud. "Ka vormelisõidus juhtub õnnetusi. Jah, muidugi on mäesuusatamises olnud õudseid kukkumisi, kuid nii pole veel olnud, et ma hakanuks nende pärast alavalikus kahtlema."

Triin stardib olümpial slaalomis ja suurslaalomis. Kui Soomes toimunud FISi tasemega jõuproovidel on ta korduvalt sõitnud esikümnesse, siis nüüd on vastas maailma absoluutne tipp. Pelgalt finišeerimist Kuusamos Mika Pelli, Petri Härkoneni ja Eetu Virranniemi õpetussõnu kuulav noorsportlane sihiks seada ei taha. "Kas kindla peale lõpuni sõitmisest jääks endale väga head tunnet? Pigem üritan teha oma head sõitu. Väljasõitmine pole meie alal haruldane, seda ikka juhtub," arvab ta.

Muide, noorte taliolümpial 14. koha teeninud Triin on tippudega saanud võimeid võrrelda varemgi – Soome MK-etapil. Kahe aasta eest oli ta slaalomis ühe sõidu peale parimatest umbes kümme sekundit aeglasem. "Loodan, et olümpial on vahe väiksem."

Hing ihkab Alpidesse

Ja tulevik? See võib tunduda ootamatu, aga soome keele ladusalt suhu saanud piiga on jõudnud olümpiale sisuliselt ainult pere toel. Keskmiselt kulub laagritele, treeningutele ja varustusele 20 000 eurot aastas. Detailseid plaane veel pole, kuid hing ihkab pärast järgmisesse aastasse planeeritud keskkooli lõpetamist minna edasi õppima kuhugi Kesk-Euroopasse. Või täpsemalt: Alpidesse.

"Kuhugi, kus oleksid hea treeningutingimused," märgib Triin, kes tõesti usub, et eestlane võib mäesuusatamises läbi lüüa: "Läksin üsna noorena Soome harjutama ja lõpuks pole vahet, kust sa pärit oled. Tähtis on uskuda, tahta ja harjutada, siis on kõik võimalik. Hea esitus olümpial annab tugeva baasi ka läbirääkimisteks sponsoritega – järgmisele olümpiale tahaks minna juba kõrgete sportlike sihtidega ning lisaraha kulub marjaks ära!"

Triin Tobi

Sünniaeg: 3.06.1995

Sünnikoht: Tartu

Pikkus: 160 cm

Ala: mäesuusatamine

Treenerid: Nils Kroon, Mika Pelli, Petri Härkoneni ja Eetu Virranniemi.

Saavutused: paljukordne Eesti noorte meister ja neljakordne Eesti täiskasvanute meister slaalomis ja suurslaalomis, Balti karikavõitja (2013) ja noorte olümpia 14. koht slaalomis (2012).