Allar LevandiFoto: ARNO SAAR
Talisport
28. jaanuar 2014, 15:08

Venelased uurisid Allar Levandilt, kas ta jäi dopingukontrollis vahele (19)

Enne Sotši olümpiamänge on Vene ajakirjanikud teinud intervjuusid ka kunagiste NSV Liidu koondise edukate sportlastega. Kahevõistlejalt Allar Levandilt pinniti, mis juhtus 1988. aasta olümpial, kui eestlane meeskonnavõistluses hüpet ei sooritanud.

Sports.ru ajakirjanikud vestlesid Levandiga Riias, kus ta käis koos treenerist abikaasa Annaga noorema poja võistlust vaatamas.

Mis puudutab 1988. aasta olümpiat, siis esitasid ajakirjanikud Levandile järgneva küsimuse: lisaks pronksmedali võitmisele Calgary olümpial on seoses teiega ka üks ebameeldiv lugu, mis seotud teie diskvalifitseerimisega dopingu tõttu ja kogu meeskonna mahavõtmisega. Kus seal on tõde, kus vale?

"Keegi ei tea," vastas Levandi. "Käisid meeskonnavõistluse suusahüpped. Ma olin meie meestest viimane hüppaja, Dundukov ja Savin olid juba hüpanud. Kui mina oleks ka hüpanud, poleks meeskonda saanud maha võtta. Mul ei lubatudki hüpata."

Kas positiivse proovi tõttu?

"Toona tegi dopingukontrolli oma inimene. Tegin purki, panin paberi nimega peale ja oligi kõik. Kokkuvõttes aeti kas purgid või paberid segamini. Rohkem ei tea midagi. Mulle öeldi: mine minema, parem võtame meeskonna maha, me pole kindlad. Samas rääkisid treenerid, et oleme puhtad."

Sisuliselt diskvalifitseeriti teie pärast kogu võistkond.

"No ja mis siis. Võtsime asjad ja läksime minema. Pärast toimus koosolek, selgitamine. Mitte keegi üksteise peale ei karjunud."

Räägitakse, et NSV Liidu meeskonnal olid head võimalused võita medal?

"Jah, olid. Aga tuli individuaalne medal, mitte meeskondlik. Me olime puhtad, kahevõistluses pole üldse mõtet dopingut kasutada."

Miks?

"Kaks erinevat ala: hüpped ja suusatamine vastupidavuse peale. Inimesed proovisid - ei andnud loodetud tulemust: kas hüppad või suusatad."

Nii et ikkagi katsetati?

"Muidugi. Kuid meil midagi sellist polnud. Mõistsime, et üks ala kahest kannatab. Ka ala polnud nii tähtis, raha polnud, nii et milleks - isegi maailmas ei tegelenud keegi sellega väga tõsiselt. Kui saanuksin võidu eest miljoni, siis võib-olla mõelnuksin dopingule. Aga nii... Kasutamiseks polnud loogilist põhjust."